Ο Αντώνης Μπέζας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και την ”Εκπομπή χωρίς τίτλο”

mpezas3Συνέντευξη στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και στην «Εκπομπή χωρίς τίτλο» με τη Βάσω Γκόρου, παραχώρησε τη Δευτέρα 11/01/2016, ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, απαντώντας σε ερωτήσεις για την «επόμενη μέρα» στη ΝΔ Δημοκρατία αλλά και της χώρας, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα ξημέρωσε μια νέα εποχή για τη ΝΔ και  την πατρίδα μας. Μέσα στη βαθιά οικονομική κρίση εμφανίστηκε η  διαδικασία εκλογής ηγεσίας στη ΝΔ από τη λαϊκή της βάση.  Επειδή οι νικητές γράφουν την ιστορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον την ευκαιρία να γράψει τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και της ΝΔ, αρχικά ως συγκροτημένης αντιπολίτευσης και στη συνέχεια ως υπεύθυνης κυβέρνησης.  Η ΝΔ όμως χρειάζεται πολλή δουλειά πέρα από την εκλογή αρχηγού, για να γίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί και έχει τις προϋποθέσεις να δουλέψει γι’ αυτό. Η αναδρομή της μέχρι σήμερα πορείας του δείχνει ότι έχει καταφέρει να χαράξει τον δικό του δρόμο. Οι ακροδεξιοί της ΧΑ και οι λαϊκιστές των ΑΝΕΛ έχουν φύγει από τις τάξεις της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ άφησε ακάλυπτο  τον πολιτικό χώρο του κέντρου και το Ποτάμι θέλει αρκετό χρόνο για να συγκροτηθεί, αν καταφέρει  να συγκροτηθεί. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό».

«Η ΝΔ οφείλει να αναδειχθεί στη βασική μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη. Οι ριζικές αλλαγές και η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη. Πρώτον, γιατί είναι εθνικά αναγκαία. Χωρίς μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία δεν έχει ελπίδα και η Ελλάδα δεν βγαίνει από την ύφεση. Δεύτερον, γιατί η ΝΔ πρέπει, από υποστηρικτής του κρατισμού που ήταν πριν από την κρίση, να γίνει τώρα μοχλός της αλλαγής και  κύριος φορέας της οικονομικής μεταρρύθμισης, και βέβαια να πείσει τον κόσμο ότι και η ίδια άλλαξε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά γιατί υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, το μικρότερο κράτος, τους λιγότερους φόρους, την αξιολόγηση , την αριστεία, τον ανταγωνισμό με κανόνες,  τις αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν με κοινωνικό πρόσημο, χωρίς δηλαδή να αποδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή. Εξάλλου  το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ είναι από τον ιδρυτή της ξεκάθαρο: ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αυτό το ξεκάθαρο στίγμα θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί με βάση την νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

«Σε σχέση με τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών, σε ότι με αφορά,  έχω ήδη παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους, από το 2011. Εξάλλου, και προς τιμήν της ΝΔ και του τότε αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά, στις εκλογές του 2012 ετέθη ο όρος ότι για να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια ένας πρώην βουλευτής θα έπρεπε να είχε καταθέσει  δήλωση αμετάκλητης παραίτησης από τα αναδρομικά, πράγμα και το οποίο έκανα καταθέτοντας τη δήλωση του 2011. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι επανέφεραν το θέμα σε ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ίσως ήταν καλοπροαίρετοι αλλά ανενημέρωτοι… Ο πολιτικός πρέπει να δίνει πρώτος το παράδειγμα και αν έχει κάνει κάποιο λάθος να έχει την παρρησία να το διορθώνει».

Ο Αντώνης Μπέζας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και την “Εκπομπή χωρίς τίτλο” by Χωρισ Τιτλο on Mixcloud