Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χ.ΜΑΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ

mantas

mantasΑνοιχτή λαϊκή συνέλευση με την παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστου Μαντά πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 19 Αυγούστου στην άνω πλατεία των Φιλιατών. Αρχικά κάτοικοι της περιοχής και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν τον Χρήστο Μαντά για προβλήματα των κατοίκων της ακριτικής επαρχίας Φιλιατών, όπως η συνεχιζόμενη ρύπανση του Καλαμά και η συρρίκνωση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του βουλευτή που είναι επιφορτισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να εκπροσωπεί και την Θεσπρωτία στο Ελληνικό κοινοβούλιο, εισηγητική ομιλία του Χρήστου Μαντά και τέλος ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων. 

Ο Χρήστος Μαντάς ξεκίνησε την εισήγησή του με την παραδοχή πως η ενημέρωση για τα τοπικά προβλήματα πρέπει να έχει στόχο τον εντοπισμό των αιτιών που τα δημιουργούν και την εξεύρεση λύσεων. Για την δρομολόγηση όμως αυτών των λύσεων δεν αρκεί η κοινοβουλευτική παρουσία, πρέπει να υπάρχει και κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και από την κοινωνία. Οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ακούει τα προβλήματα των πολιτών και να δημιουργήσει παντού οργανώσεις ώστε να γίνει μια πραγματική πλατιά λαϊκή δημοκρατική παράταξη εκφράζοντας τις τοπικές κοινωνίες, αλλάζοντας τις συνειδήσεις των πολιτών και προστατεύοντας τις  αξίες της δημοκρατίας της αξιοκρατίας και της αλληλεγγύης που κάθε μέρα παραβιάζονται. 

«Ζούμε κάθε μέρα της επιδράσεις μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ταξικό χαρακτήρα, αυξάνει τις ανισότητες και εκφράζεται με φοροεπιδρομή και χαράτσια σε αγρότες, κτηνοτρόφους, λαϊκά και μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις  Όλα δείχνουν πως οι μνημονιακές πολιτικές που δημιουργούν  αύξηση της ανεργίας και  διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική κρίση όλο και περισσότερους συμπολίτες μας το φθινόπωρο. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ (εμείς  βέβαια επιμένουμε στη θέση μας να είμαστε σταθερά αντίθετοι στο κλείσιμο κάθε μονάδας υγείας)  καθώς και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα οδηγήσουν την χώρα πιο βαθιά στην κρίση. Η πώληση του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ στερεί από τους αγρότες μια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού που θα τους βοηθούσε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ανάπτυξη. Η προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν προέβλεπε ούτε μείωση μισθών και συντάξεων, ούτε εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις, την στιγμή που οι νέοι μας επιστήμονες αναχωρούν μαζικά για το εξωτερικό.  

Αν υπολογίσομε πως στο διεθνές περιβάλλον έχουμε τον Νοέμβριο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το ερχόμενό έτος εκλογές στην Γερμανία, καθόλου δεν θα πρέπει να μας ξενίζουν οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων σχετικά με την Ελλάδα. Εμείς οφείλουμε να αγωνιζόμαστε και στο διεθνές επίπεδο και να χτίζουμε συμμαχίες μια και πιστεύουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής που παλεύει να αλλάξει τους συσχετισμούς απέναντι στις δυνάμεις που εφαρμόζουν πολιτικές ακραίας λιτότητας και περικοπών μισθών και δικαιωμάτων.

        Όσο δε αφορά την συζήτηση που άνοιξε τελευταία περί χρεοκοπίας και την επιμήκυνση που ζητά η κυβέρνηση, μας την είχε προτείνει πέρυσι το ΔΝΤ για 4 και όχι για 2 χρόνια. Την στιγμή που όλοι οι οικονομολόγοι και αναλυτές ντόπιοι και ξένοι συμφωνούν πως το μνημόνιο αυξάνει την ύφεση και δεν μπορεί να αποπληρωθεί το δημόσιο μας χρέος,  δημιουργείται το εύλογο ερώτημα γιατί συνεχίζεται αυτή η πολιτική των μνημονίων.  Πρέπει αυτοί που κυνικά την συνεχίζουν για να ικανοποιήσουν τους δανειστές και όχι τον λαό που τους εξέλεξε να ανατραπούν. Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες να ενεργοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει με αλληλεγγύη και οργάνωση το κίνημα που θα σαρώσει αυτούς τους δογματικά προσηλωμένους στο μνημόνιο πολιτικούς και  τις πολιτικές τους.»

        Στη συνέχεια οι πολίτες έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν από τον βουλευτή παρεμβάσεις για προβλήματα της Θεσπρωτίας και της επαρχίας Φιλιατών. Αναφέρθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου και την ερήμωση πολλών ακριτικών χωριών της επαρχίας Φιλιατών.  Ακόμα αναφέρθηκαν η επικείμενη ένταξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε νέο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, η διακοπή χρηματοδότησης της σίτισης των σπουδαστών  στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η αδυναμία του ΕΟΠΠΥ να καλύψει το ποσοστό συμμετοχής του στα φάρμακα των ασφαλισμένων, η επικείμενη πώληση των ΕΛΤΑ που με το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών τους αποτελεί πρότυπο στην Ευρώπη, καθώς και προβληματισμοί από την συνεχή εμφάνιση ανταλλακτηρίων χρυσού που  για την λειτουργία τους μοιάζει να απαιτούνται κεφάλαια, σε μια εποχή που η ρευστότητα είναι ζητούμενο.    

                                                        Ηγουμενίτσα, 20 Αυγούστου 2012