Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσπρωτία

rizopoulos_fota_4

rizopoulos_fota_4Με την απαιτούμενη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκαν την Κυριακή τα Θεοφάνεια στην Ηγουμενίτσα.

Ο εορτασμός, όπως κάθε χρόνο, ξεκίνησε με το Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ηγουμενίτσας, χοροστατούντος του σ. Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου.

Ακολούθησε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Παλαιό Λιμένα Ηγουμενίτσας παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και πλήθους κόσμου.

Πέντε τολμηροί κολυμβητές, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Το Σταυρό ανέσυρε ο Θωμάς Τριανταφύλλου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος αναφέρει:

«Η λαμπρή γιορτή των Θεοφανείων φέρει μήνυμα ελπίδας και ανθρωπιάς. Εύχομαι από καρδιάς το Φως της Χριστιανοσύνης, να διαλύσει κάθε σκοτάδι, που πλήττει την κοινωνία μας, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά με πίστη και αισιοδοξία και να χαράξουμε το μέλλον, που αναλογεί στον τόπο μας».

Και ο Σπ. Ριζόπουλος στην Ηγουμενίτσα

Την Ηγουμενίτσα, την «Πύλη της Ανατολικής Μεσογείου», επέλεξαν οι Ορίζοντες Ηπείρου και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος για να συμμετάσχουν στον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων.

Αρχικά στη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας κ.κ.Τίτου και στη συνέχεια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Μετά την τελετή, ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:

«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Από την πύλη της Ανατολικής Μεσογείου, την Ηγουμενίτσα, όπου οι Ορίζοντες Ηπείρου επέλεξαν να γιορτάσουν με τους Ηγουμενιτσιώτες και τους Θεσπρωτούς τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού ευχόμαστε υγεία και ευτυχία.

Ευχόμαστε το 2019 να καταξιώσει και να καταξιωθεί από τους Ηπειρώτες ουσιαστικά, τιμώντας την ανάγκη για ανανέωση αλλαγή και το νέο. Ημέρα σήμερα ιδανική, ημέρα σύγκλισης Πατήρ Υιού και Αγίου Πνεύματος είναι η ημέρα του Φωτός, είναι η Ημέρα του Αγίου Πνεύματος και είναι η πιο κατάλληλη για να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο ισχυρό από καθαρή ψυχή, καθαρή καρδιά και πάνω απ’ όλα καθαρά μυαλά. Αυτά τα τρία στοιχεία εύχομαι να είναι εκείνα τα οποία θα καθοδηγήσουν το 2019 όλους τους Ηπειρώτες σε μία νέα εποχή σε ένα γύρισμα σελίδας, ουσιαστικά αφήνοντας πίσω το παλιό και το τετριμμένο και προχωρώντας μπροστά για να ξεκολλήσουμε όλοι μαζί την Ήπειρο από τη λάσπη της στασιμότητας.

Εύχομαι και πάλι καλή χρονιά».

acheron_stavrosΣτον παγωμένο Αχέροντα

Δύο τολμηροί βούτηξαν στα νερά του παγωμένου Αχέροντα για να ανασύρουν το Σταυρό που καταδύθηκε για τον αγιασμό των υδάτων το πρωί του Κυριακής, παρουσία πιστών και εκπρόσωπων των τοπικών αρχών.

Είχε προηγηθεί θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Γλυκή.