Πάτρα: Έλεγχοι στο λιμάνι για υπέρβαρα φορτία

ntalikes

ntalikes-Μετά από καταγγελία επιχειρηματία στην Ηγουμενίτσα

Δεκάδες υπέρβαρα φορτηγά ψυγεία που είχαν επιβιβαστεί από την Ιταλία στην Πάτρα εντόπισε κλιμάκιο του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ.

Η κάθοδος του κλιμακίου στην Πάτρα έγινε το διάστημα 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2013, με εντολή του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Οι «αδιάφθοροι» του Λιμενικού έλεγξαν ένα προς ένα όλα τα φορτηγά που εκείνο το διήμερο κατέφθασαν στο λιμάνι της Πάτρας από την Ιταλία και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον τα μισά ήταν υπέρβαρα, δηλαδή ξεπερνούσαν τους 40 τόνους, που είναι και το νόμιμο όριο.

Η καταγγελία στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος είχε γίνει από επιχειρηματία της Ηγουμενίτσας, που κατήγγειλε ότι πολλά φορτηγά-ψυγεία διέρχονται από την Ιταλία με επιπλέον βάρος από το κανονικό, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Τις ημέρες του ελέγχου, πάντως, οι οδηγοί των περισσότερων φορτηγών, αντί για την Ηγουμενίτσα επέλεξαν το λιμάνι της Πάτρας ως τελικό τους προορισμό. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι συγκεκριμένοι οδηγοί έρχονταν με τόση σιγουριά στην Ελλάδα, σαν να είχαν εξασφαλίσει την επιείκεια των λιμενικών αρχών είτε σε Πάτρα είτε σε Ηγουμενίτσα.

Οταν έγινε ο έλεγχος στην Πάτρα, σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι οδηγοί των φορτηγών -ψυγείων είχαν υπερβεί κατά πολύ το νόμιμο όριο του φορτίου. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα συγκεκριμένα φορτηγά, εφόσον κυκλοφορούσαν στο εθνικό οδικό δίκτυο, θα αποτελούσαν κινητές – βόμβες για την πρόκληση δυστυχήματος, καθώς με δυσκολία θα ακινητοποιούνταν σε περίπτωση ξαφνικού περιστατικού στον δρόμο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι εύλογα είναι και τα ερωτήματα προς τον τρόπο που διενεργούν ελέγχους οι ιταλικές αρχές, που φέρουν και την ευθύνη ζύγισης των φορτηγών, επιτρέποντας στους οδηγούς να επιβιβαστούν.

Ανώτερες λιμενικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Π» επιβεβαίωσαν την έλευση του κλιμακίου στην Πάτρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο έλεγχος των φορτηγών στην Πάτρα έγινε συμπληρωματικά από τις τοπικές λιμενικές αρχές.

Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για φορτηγά -ψυγεία που μετέφεραν κρέατα από βόρειες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ολλανδία και που οι οδηγοί τους κατάφεραν ανενόχλητοι να μην υποστούν κανένα έλεγχο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και παλαιότερα βρισκόταν σε εξέλιξη στις τοπικές λιμενικές αρχές Ενορκη Διοικητική Εξέταση για αντίστοιχα περιστατικά που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος
.
Τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων των «αδιάφθορων» θα αποσταλούν στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Δημήτρη Μπαντιά, που είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως περιφερειακός διοικητής των Λιμενικών Υπηρεσιών και θα κληθεί να λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.

πηγή: Εφημερίδα Πελλοπόνησος
Γιώργος Ηλιόπουλος