Παραμυθιά: Παρουσίαση των ερευνών για πετρέλαιο

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Παραμυθιά η πρώτη παρουσίαση για το πρόγραμμα «Γεωφυσικών Σεισμικών Ερευνών» εντός του Δήμου Σουλίου από τους υπεύθυνους της κοινοπραξίας που διαθέτει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή.  (Repsol / Energean).

Η πρώτη φάση των ερευνών, περιλαμβάνει γεωφυσική σεισμική έρευνα στην περιοχή από τη Ζίτσα έως και τους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, ενώ θα ακολουθήσουν οι έρευνες σε Δωδώνη, Πωγώνι και Ζαγόρι, με στόχο έως το τέλος του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο των 400 χλμ που θα ερευνηθούν στην Ήπειρο ενώ το 2021 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι έρευνες στη Ζίτσα θα ξεκινήσουν άμεσα και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους θα ξεκινήσουν οι έρευνες στη Θεσπρωτία.

Θα ακολουθηθεί μέθοδος μικρών ελεγχόμενων εκρήξεων, ενώ η εταιρεία θα προχωρά σε άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών θα απασχοληθούν περίπου 200 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους από την περιοχή.

Το «οικόπεδο των Ιωάννινων» που συμπεριλαμβάνει τα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία  είναι η τρίτη περιοχή που είχε βγει σε διεθνή διαγωνισμό το 2012. Δύο χρόνια μετά κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης στην Energean Oil & Gas.

Στο μπλοκ των Ιωαννίνων, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol υπέβαλε από κοινού με την Energean Oil& Gas στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τα επίσημα δικαιολογητικά για την απόκτηση του 60% της συμμετοχής της ελληνικής εταιρίας των δικαιωμάτων μίσθωσης. Έτσι η Repsol είναι πλέον ο διαχειριστής της κοινοπραξίας.

Η περιοχή εκτιμάται ότι έχει κοίτασμα 50 έως 100 εκατ.  βαρέλια πετρελαίου.