ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση Υπευθύνου Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ περί της υπογραφής σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) από την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Δημήτρης Μπιάγκης δηλώνει τα εξής:

«Η πρόσφατη απόφαση για τη ματαίωση της πώλησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αν και χωρίς να έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι πραγματικοί λόγοι αυτής, εντούτοις δημιούργησε, έστω και πρόσκαιρα, την αίσθηση ότι ίσως η κυβερνητική λιμενική πολιτική άλλαξε και ευθυγραμμίστηκε με την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή πρακτική. Το μοντέλο δηλαδή που εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στην συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων διεθνώς, το οποίο βασίζεται στη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου τους, με παράλληλη παραχώρηση χρήσης των επί μέρους λιμενικών υπηρεσιών.

Η σημερινή ανακοίνωση όμως περί υπογραφής της σύμβασης πώλησης και του λιμένα της Ηγουμενίτσας υπενθύμισε σε όλους μας ότι δυστυχώς η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δογματική και νεοφιλελεύθερη πολιτική του “laissez faire” που περιλαμβάνει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα όλων των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, υπονομεύοντας το μέλλον και την ελπίδα της για βιώσιμη ανάπτυξη.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει σε ευρεία διαβούλευση για εκπόνηση εθνικής λιμενικής πολιτικής, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των λιμένων υπό μορφή παραχώρησης χρήσεων και όχι πώλησης, όπως ισχύει και εφαρμόζεται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και όπως το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει με συνέπεια και τεκμηριωμένα να προτείνει, εν αντιθέσει με τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ν.Δ., αναστέλλοντας κάθε προγραμματισμένη πώληση του ΟΛΗΓ Α.Ε. αλλά και των υπολοίπων λιμένων της Ελλάδας