Πεντάχρονο αγοράκι ακρωτηριάστηκε σε παιδική χαρά στα Γιάννενα

Πεντάχρονο αγοράκι ακρωτηριάστηκε σε παιδική χαρά στα Γιάννενα - MediaΚρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το αγοράκι, πεντέμισι ετών, το οποίο ακρωτηριάστηκε σε τσουλήθρα στο Πάρκο Κουραμπά.

Το παιδάκι έχασε τον αντίχειρα του ενός χεριού του κι αμέσως μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση από τους γιατρούς της Ορθοπεδικής. Οι γιατροί αλλά και η Διοίκηση του Νοσοκομείου κάνουν λόγο για μία δύσκολη περίπτωση και θεωρούν ότι είναι κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, οπότε και θα κριθεί αν πέτυχε ή όχι η συγκόλληση.

Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Ο μικρός είχε ανέβει σε μία από τις ολοκαίνουριες τσουλήθρες για να απολαύσει το παιχνίδι του.

Ανάμεσα στο ξύλο όμως που καθόταν και την λαμαρίνα της τσουλήθρας υπήρχε ένα κενό. Το δάχτυλό του μαγκώθηκε κι ακρωτηριάστηκε.

Στο Πάρκο επικράτησε πανικός και μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις.

Ο χώρος του ατυχήματος απομονώθηκε πλήρως και στη συνέχεια η παιδική χαρά εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ έγινε αυτοψία από υπαλλήλους του Δήμου, ενώ την Κυριακή, συνεργείο κλείδωσε τις πόρτες του Πάρκου, τοποθετώντας πρόχειρα σημειώματα από χαρτί Α4, ότι απαγορεύεται η είσοδος.

Η ανάπλαση του Πάρκου Κουραμπά, ήταν έργο που είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και μάλιστα με προϋπολογισμό που έφτανε τις εξακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Στον ανάδοχο του έργου επέρριψε ουσιαστικά τις ευθύνες για το άνοιγμα και τη χρήση του Πάρκου Κουραμπά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Σχεδόν 48 ώρες μετά το ατύχημα, από τη Δημοτική Αρχή διευκρινίστηκε ότι δεν έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του έργου.

Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είχε αναλάβει ακόμη την ευθύνη λειτουργίας του έργου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στη φάση του εργοταξίου, όπου η ασφάλεια δεν είναι υπόθεση του Δήμου».

Από την πλευρά του εργολάβου δεν έγινε καμία δήλωση.

Επίσης από κανέναν δεν έχει διευκρινιστεί ποιος έδωσε το πράσινο φως για να ανοίξουν οι πόρτες του πάρκου και να γίνει χρήση του χώρου από δεκάδες παιδιά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, όλα τα όργανα που έχουν τοποθετηθεί έχουν την πιστοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι φορείς ανεξάρτητοι από το Δήμο Ιωαννιτών.

Συγκεκριμένα:

-τα όργανα έχουν την πιστοποίηση του κατασκευαστή την οποία έχει προσκομίσει ο ανάδοχος στο Δήμο

-έχει γίνει ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ορίζει το Υπουργείο

-έχει γίνει ο έλεγχος από την ΕΒΕΤΑΜ που είναι διαπιστευμένος ιδιωτικός φορέας

-έχει ελεγχθεί από τον ΕΣΠΕΛ (ως έργο ΕΣΠΑ)

«Οι έλεγχοι δεν ανέδειξαν κάποιο πρόβλημα ποιότητας. Έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως στο Δήμο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε το ειδικό σήμα πιστοποίησης, αλλά για τυπικούς λόγους δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στην υπηρεσία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στέφανος Μιχάλης, παρόντων και των δύο μηχανικών που μετέχουν, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν έδωσε σήμα για να λειτουργήσει το πάρκο.

Ελέγχοντας τον φάκελο διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες!!!

Δεν θέλησε να δώσει παραπάνω στοιχεία για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, σημειώνοντας ότι όλος ο φάκελος θα δοθεί στην αστυνομία και την εισαγγελία.

sima pistop1Ταυτόχρονα δεκάδες είναι τα ερωτήματα που αφορούν στο Πάρκο Κουραμπά, τα πιστοποιημένα όργανα που έχουν τοποθετηθεί αλλά ήδη παρουσιάζουν προβλήματα και τους φορείς που έδωσαν όλες τις σχετικές γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος, στο δήμο Ιωαννιτών έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε το ειδικό σήμα πιστοποίησης, αλλά για τυπικούς λόγους δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στην υπηρεσία.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι στην κεντρική είσοδο του Πάρκου είναι τοποθετημένο σήμα πιστοποίησης, της παιδικής χαράς από το Υπουργείο Εσωτερικών!!

sima pistop2Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο σήμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο σημείο αυτό, όμως είναι άγνωστο ποιος το τοποθέτησε και γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν φρόντισε να το απομακρύνει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κανονικό σήμα είναι διαφορετικό από αυτό που βρίσκεται στην ταμπέλα…

Όμως οι δεκάδες γονείς που επισκέπτονταν το χώρο καθημερινά το συγκεκριμένο έβλεπαν και φυσικά δεν μπορούν να γνωρίζουν αν πρόκειται για το πραγματικό ή για κάποιο που τοποθετήθηκε από λάθος ή για άλλους λόγους.

πηγή: epiruspost.gr