Περιφέρεια Ηπείρου: ”Αδειάζει” την Τ. Καλογιάννη το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας

AMPELOKHPOI XARTHSΜία ημέρα μετά τις, τουλάχιστον, ατυχείς δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, για τη μεταβίβαση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, η Περιφέρεια Ηπείρου, με γραπτή της ανακοίνωση, κρατάει αποστάσεις από την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, και επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας στην οποία σημειώνεται ότι η περιουσία του δημοσίου θα πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι τα ακίνητα να μένουν ανενεργά.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Άποψη και θέση της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, δεν πρέπει να μένουν ανενεργά επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο, αλλά να αξιοποιούνται προς όφελος του με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε έγκαιρα και πέτυχε ακίνητα – από τα χαρακτηριζόμενα ως “φιλέτα” – του Δημοσίου να περιέλθουν στην κυριότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για στέγαση υπηρεσιών, ανέγερση διδακτηρίων κ.α..

Μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Ηπείρου παρέδωσε στο Δήμο Ιωαννιτών με σκοπό την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων το οικόπεδο των στρατιωτικών φούρνων και χώρο του πρώην νοσοκομείου “Χατζηκώστα”, που είχαν εξασφαλιστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση πτέρυγας των πρώην κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία με πόρους της ανακαίνισε και σήμερα χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Παράλληλα διεκδικεί την παραχώρηση και του υπόλοιπου κτιρίου, ώστε να ανακατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ.

Στην Πρέβεζα πέτυχε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα και μάλιστα την Τρίτη έγινε η τελική σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επίσης έχει προωθήσει αίτημα – το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση – για την παραχώρηση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου (στρατιωτικές εγκαταστάσεις) για χρήση από υπηρεσίες Πολιτισμού.

Στην Άρτα πέτυχε την παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων του στρατοπέδου “Παπακώστα” για χρήση της από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Εκτός αυτών:

Έχει προβεί σε αλλεπάλληλες παραστάσεις προς το Υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, είτε για λογαριασμό του ΕΚΑΒ, είτε για άλλες ανάγκες.

Έχει ζητήσει την παραχώρηση του χώρου των πρώην στρατιωτικών φυλακών Ιωαννίνων για ανέγερση σχολείου ή αθλητικού κέντρου, αίτημα που τελικά δεν ικανοποιήθηκε.

Όσα αναφέρθηκαν είναι ενδεικτικά των επίπονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν και καταβάλλονται από την Περιφερειακή Αρχή για τη διεκδίκηση δημοσίων ακινήτων.

Ακόμη και σήμερα, θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος ώστε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν ή και να μετάσχουν στις διαδικασίες παραχώρησης ακινήτων του Δημόσιου, έχοντας όμως συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Αρχή, όποιο δημόσιο ακίνητο κρίνεται κατάλληλο προς αξιοποίηση για κοινωφελείς σκοπούς, θα διεκδικείται, είτε για χρήση του από την Περιφέρεια, είτε από άλλους φορείς.