Περιφέρεια Ηπείρου: Προωθούνται έργα για τη στήριξη των αγροτών

kaxrim

kaxrimΤην έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου για τους απασχολούμενους  στον  πρωτογενή τομέα, ειδικά την τωρινή περίοδο κατά την οποία αναθεωρούνται πολλά ζητήματα για την κτηνοτροφία και τη γεωργία,  υπογράμμισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Λιθίνου,  όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού  του κάμπου.  

Ο Περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Βασίλειο Παπαχρήστου, συναντήθηκε και με αγρότες της περιοχής, οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτάχυνση, αλλά και την αρτιότητα των εργασιών που εκτελούνται, με την ολοκλήρωση των οποίων θα καταστεί δυνατή η παράδοση των κτημάτων στους ιδιοκτήτες τους.  

Σε δηλώσεις του ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι ο Αναδασμός Λιθίνου έχει ξεκινήσει πριν 15 -17 χρόνια, αλλά είχε την ίδια τύχη με άλλα  αρδευτικά – εγγειοβελτιωτικά έργα στην Ήπειρο, που  έμειναν στο τέλμα, είτε επειδή δεν δόθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια από το Υπουργείο Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης), είτε γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στα τεχνικά δελτία, ώστε να ενταχθεί η συνέχιση των έργων στο Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.

«Το αρδευτικό Λίθινου, αποτελεί το ακραίο παράδειγμα αυτής της κατάστασης», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι υπολειπόμενες εργασίες για τον καθαρισμό των κτημάτων γίνεται με μεγάλη προσπάθεια και με πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου και βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, χωρίς ιδιαίτερους πόρους. Έχουμε όμως υποχρέωση να τελειώσουμε τα έργα αυτά, για να στηριχθούν οι άνθρωποι του μόχθου,  για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα κτήματα οι αγρότες μας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης για να συμπληρώσει ότι η επόμενη άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση των αντίστοιχων  έργων σε Χρυσοβίτσα και σε Μαργαρίτι.

 Τέλος ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον υπάλληλο – χειριστή της Περιφέρειας για τη μεθοδικότητα με την οποία εργάζεται,  καθώς και τον κ. Β. Παπαχρήστου για την αρωγή του κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Από την πλευρά του ο κ. Β. Παπαχρήστου μετέφερε στον Περιφερειάρχη την ικανοποίηση των κατοίκων και των αγροτών για την ολοκλήρωση επιτέλους του έργου, υπογράμμισε το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται για την καλλιέργεια του κάμπου που είχε εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες, τονίζοντας οι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

 

Να σημειωθεί ότι η β΄ φάση του Αρδευτικού Λίθινου, μετά από προσπάθειες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ  το 2003 και ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό, έχοντας προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ, ενώ από πόρους της πρώην Ν.Α.Ι. διατέθηκαν επιπλέον  200.000 περίπου ευρώ.

 

 Σύσκεψη για πρόγραμμα JESSICAXYTA Eλληνικού

 

  • Η πρώτη συνάντηση των εταιρών του προγράμματος JESSICA, έγινε σήμερα, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Ανάπτυξης κ. Τατιάνας Καλογιάννη. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ημερίδας εντός του Μαρτίου για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
  •  Με αντικείμενο την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού πραγματοποιήθηκε σήμερα  προγραμματισμένη  σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Αθ. Βλέτσας και ο εργολάβος του έργου.