Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών αιγοπροβάτων και βοοειδών και ενίσχυση μελισσοκομίας

provata

provataΑπό σήμερα 24 Οκτωβρίου αρχίζει στην Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα του  ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων.  Το πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται :

α) σε νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ) ή των 24 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε τρίτες χώρες ) και εκτράφηκαν στην Ελλάδα

β) σε νεκρά πρόβατα και αίγες ηλικίας άνω των 18 μηνών

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τα συγκεκριμένα νεκρά ζώα εντός 48 ωρών από το θάνατο του ζώου, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ με :

 -120 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΚΡΟ ΒΟΟΕΙΔΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 24 Η 48 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ

 – 30 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΚΡΗ ΑΙΓΑ Η ΝΕΚΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΜΗΝΩΝ.

ΖΩΑ ΥΠΟ ΣΗΨΗ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο, να είναι στην κατάλληλη ηλικία που αναφέρεται πιο πάνω και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).

Δράσεις ενίσχυσης μελισσοκόμων

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με τις δράσεις “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” και “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας”.

Οι μελισσοκόμοι πρέπει να δηλώσουν τις κυψέλες διαχείμανσης το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 στην αρμόδια ΔΑΟΚ ης περιοχής τους. Επίσης γίνεται γνωστό ότι θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών κατά το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και ην 20η Μαρτίου του επόμενου έτους.

Τέλος στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης για την “Οικονομική στήριξη της νομαδικές μελισσοκομίας” του νέου τριετούς προγράμματος 2017-2019, θα ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαΐου του επόμενου έτους.