Πλήθος Θεσπρωτών στην Κέρκυρα για την λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στις 11 Αυγούστου 2012, η Κέρκυρα γιορτάζει την απελευθέρωση από την πολιορκία των Τούρκων μετά από θαύμα του Αγίου Σπυρίδων και ως είθισται από το 1716, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στην λιτάνευση αυτή έσπευσαν πλήθος Θεσπρωτων πιστών και όχι μόνο που συνέρευσαν στο νησί των Φαιάκων για χάρη του Αγίου. Γκρουπ και μεμονωμένοι επισκέπτες από Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά και φέτος, κατέκλισαν την Κέρκυρα με την οποία έτσι και αλλιώς μας συνδέουν δεσμοί πολλών ετών. Αξίζει να σημειώσουμε πως με δαπάνες Παραμυθιωτών κτίστηκε ο Ιερός Ναός της Κυράς Φανερωμένης ο όποιος βρίσκεται λίγα μέτρα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.  Παρών και ο Θεσπρωτός Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Σπύρος Μαρτίνης, o οποίος στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ευχήθηκε χρόνια πολά και ευχήθηκε επίσης o Άγιος Σπυρίδωνας θα βοηθήσει το κόσμο στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκίνησε στις 09.00 το πρωί από τον ομώνυμο Ιερό Ναό με την συνοδεία 7 φιλαρμονικών και με χιλιάδες πολίτες από την Κέρκυρα, την Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδας να συρρέουν για να προσευχηθούν.
Λίγα λόγια για την ιστορία: Κατά την πολυαρκία των Τούρκων, ο λαός της Κέρκυρας μέρα-νύχτα προσευχόταν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για να σωθεί το νησί. Στις 9 Αυγούστου ξέσπασε μεγάλη θεομηνία που κατέστρεψε το εχθρικό στρατόπεδο, ενώ πολλοί στρατιώτες είδαν ένα καλόγερο που είχε την μορφή του Αγίου Σπυρίδωνα, με αναμμένο πυρσό στο χέρι, να περπατά στα τείχη, στοιχείο που αύξησε τον πανικό των αλλόθρησκων, οι οποίοι έλυσαν την πολιορκία και τράπηκαν σε άτακτη φυγή την 11η Αυγούστου, γεγονός που αποδόθηκε σε θαύμα από τον Προστάτη του νησιού. Αυτή η πολιορκία δεν στοίχισε καμιά ζωή από τον άμαχο πληθυσμό. Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας τίμησε τους Κερκυραίους για την υπεράσπιση του νησιού, ενώ με νόμο θέσπισε την καθιέρωση της ετήσιας λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος.