Ποιά είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Άννα Στεργίου

Η Άννα Στεργίου γεννήθηκε το 1972. Είναι κόρη του αείμνηστου Ιωάννη Στεργίου, από το  Νεροχώρι Φιλιατών, που διατέλεσε πρόεδρος της αδελφότητας και πρόεδρος επί τρεις θητείες των Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου  κι η μητέρα της είναι Μικρασιατικής καταγωγής.

Σπουδές: Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1990-94) και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μάστερ στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία (2020-22). Μιλά αγγλικά και γερμανικά.  

Εργασία: Έχει εργαστεί πάνω από 20 χρόνια στην ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σε περιφερειακές κι αγροτικές εφημερίδες και περιοδικά ειδικά ή ποικίλης ύλης, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι ιστοσελίδες. Ασχολήθηκε ως διαπιστευμένη συντάκτρια με θέματα ναυτιλίας, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, υγείας, περιβάλλοντος και τουρισμού και με θέματα αποδήμων. Το άρθρο της «Ο πόνος του εχθρού έσβησε το μίσος» το 1999 στην Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ξένες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ είναι σημείο αναφοράς και σε διδακτορικές διατριβές. Το 2016 διαπιστεύτηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Έκτοτε έχει εργαστεί ως υπεύθυνη Τύπου ελληνικών επιχειρήσεων και του επιστημονικού φορέα της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος.

Συγγραφικό έργο: Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται πρώτη φορά με τον πρόλογο στο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου» με το ποίημα «Ανοίγω τα μάτιά μου» (2000) σε μουσική Γιώργου Βρακά. Η Άννα Στεργίου έγραψε κι εκφώνησε το ποίημα «Δεν είμαι εγώ μήτε θνητή, μήτε θεά», σε μουσική συνοδεία από τον Δόκιμο Χαραλάμπους. Είναι ο πρόλογος στο 2ο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το 2009 με τίτλο: «Δεκαέξι λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια». Μαντινάδες της καταχωρήθηκαν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (2019). 

Έχουν εκδοθεί συνολικά 5 βιβλία της κι αναμένονται κι άλλα υπό έκδοση.

Βιβλία για παιδιά: Συγγραφή κι εικονογράφηση δυο παιδικών βιβλίων με τίτλο: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022), αμφότερα από τις εκδόσεις Κομνηνός. Αναμένονται και νέες εκδόσεις για τα παιδιά.

Βιβλία για Ενήλικες: Για το πρώτο της βιβλίο «Τα μάτια του φόβου» εκδόσεις Λιβάνη (2004) έχει λάβει βραβείο  από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου κι ανακηρυχθεί Γυναίκα της Χρονιάς της Θεσπρωτίας. Ακολούθησε το βιβλίο «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014), που ανακηρύχθηκε από δυο διαφορετικές ιστοσελίδες στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. «Η Κυρά του Δράκου», εκδόσεις Κομνηνός (2022) είναι ο τελευταίο της βιβλίο για ενήλικες ενώ αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό», πάλι από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Οικογενειακή κατάσταση: Έχει έναν γιο.