Ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης

 

2011-02-01 19:51:35

 

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

 

ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΗ

 

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 

1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

 

 

 

Xθές πραγματοποιήθηκε η πρώτη, ουσιαστικά, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω κάποιες βασικές επισημάνσεις που σχετίζονται με το πώς θα πορευτούμε τα επόμενα 3,5 χρόνια και ποιες θεωρώ εγώ και η παράταξή μας ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.

 

Οι πολίτες αποφάσισαν για το ποιος θα διοικεί και από πιο πόστο , τη νέα αιρετή Περιφέρεια για τα επόμενα 3,5 χρόνια και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

 

Η πραγματικότητα και οι ανάγκες της Ηπείρου , όμως, επιβάλλουν σήμερα οι πολίτες να γνωρίζουν πως σκοπεύουμε όλοι μας να αξιοποιήσουμε την τιμή της ψήφου των πολιτών.

 

Για το λόγο αυτό , θα περίμενα ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του , πριν αρχίσουν τη διαχείριση και την γνωστή πολιτική των μικρο-εξυπηρετήσεων και των ενεργειών πελατειακής λειτουργίας και διανομής εξουσιών, να μας παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους για το πως σκοπεύουν να κινηθούν και ποιες είναι οι βασικές αρχές και θέσεις που θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν.

 

Νομίζω πως οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τι σκοπεύουν να κάνουν και ποιες είναι οι δεσμεύσεις τους για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Δεν θέλω να πιστεύω ότι έχουν τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και δεν πιστεύω ότι έχουν φόβο να πουν για ποια συγκεκριμένα πράγματα δεσμεύονται προκειμένου να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης.

 

Η πλειοψηφούσα παράταξη εκλέχθηκε με τον τίτλο «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου».

 

Νομίζω πως έχει χρέος να προσδιορίσει τους στόχους που έχει προκειμένου να κάνει την ονομασία και τη βαριά αυτή επιστημονική της εξαγγελία πραγματικότητα προς όφελος του συλλογικού μέλλοντος της Ηπείρου.

 

Ο συνδυασμός «Ήπειρος – Τόπος να Ζεις», λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες που του αναλογούν, θεωρεί καθήκον του και την ανάληψη όλων εκείνων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών και ενεργειών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνει πράξη η φράση : «ούτε μια χαμένη μέρα στην προσπάθεια για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου», και να συμβάλει στον καθορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.

 

Η αξιοβίωτη ολοκληρωτική ανάπτυξη της Ηπείρου, που επικαλείται η Περιφερειακή Αρχή, απαιτεί όχι μόνο έρευνα σε όλους τους τομείς, αλλά και αποδοχή των αποτελεσμάτων και διαλεκτική αξιοποίησή τους, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πολιτική μονοδιάστατων προτεραιοτήτων και ενεργειών.

 

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων σε επίπεδο περιφέρειας και όχι μόνο, των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων και γενικά όλων αυτών που ενδιαφέρονται για την Ανάπτυξη της Ηπείρου.

 

Θα είμαστε μαζί της σε ότι πάει τον τόπο μπροστά , ανοίγει δρόμους και βλέπει στο μέλλον και θα είμαστε απέναντι σε ότι διαιωνίζει τα κακώς κείμενα, αντιμετωπίζει επικοινωνιακά και κοντόφθαλμα τα προβλήματα και δεν δημιουργεί προοπτικές.

 

Οφείλουν τώρα, στην αρχή, να μας πουν πως θα γίνει η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της Ηπείρου.

 

Πως εννοούν την Αξιοβίωτη ανάπτυξη στον τομέα της οικονομίας.

 

Πως θα γίνει Αξιοβίωτη ανάπτυξη στον τομέα της χωροταξίας.

 

Πως γίνεται Αξιοβίωτη ανάπτυξη σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον.

 

Πως επιτυγχάνεται η Αξιοβίωτη ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη βιομηχανία και

 

Πως εννοούν την Αξιοβίωτη ανάπτυξη στη Γεωργία και την κτηνοτροφία

 

Πως εντάσσουν στην Αξιοβίωτη ανάπτυξη τον τουρισμός

 

Ποιος είναι ο ρόλος της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στην Αξιοβίωτη ανάπτυξη.

 

Και πως σχετίζεται η Αξιοβίωτη ανάπτυξη με την παιδεία.

 

Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να πει με σαφήνεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους πολίτες η Περιφερειακή Διοίκηση .

 

Και βέβαια πρέπει με σαφήνεια να πουν πως σκοπεύουν να Διοικήσουν την Περιφέρεια.

 

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε εάν στην «αξιοβιώτη ανάπτυξη» υπάρχουν ως βασικά στοιχεία η διαφάνεια, η συλλογική λειτουργία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αξιοκρατία και η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο αλλά και στις ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή.

 

Για εμάς αυτές είναι βασικές αξίες και αρχές και θεωρούμε χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν εκφράζουν και την πλειοψηφία.

 

Καλέσαμε τον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία να ορίσει επόμενη συνεδρίαση η οποία προτείναμε να γίνει εντός του επόμενου 15-μέρου του Φεβρουαρίου, όπου θα μας παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Διοίκησης μαζί με τους τρόπους που σκοπεύει να τις υλοποιήσει εντός των επόμενων 3,5 χρόνων.

 

Οι πολίτες δε θέλουν λόγια γενικά, ευχολόγια και στείρα διαχείριση.

 

Απαιτούν δεσμεύσεις μετρήσιμες.

 

Ο συνδυασμός «Ηπειρος –Τόπος να Ζεις» , στη συζήτηση αυτή θα συμμετάσχει δημιουργικά και ουσιαστικά.

 

Επιπλέον θέλω να αναφερθώ σε δύο επιμέρους ζητήματα τα οποία η παράταξή μας εκτιμά ότι αποτελούν θέματα που χρειάζονται σοβαρότητα και συλλογική δράση και αποφάσεις.

 

Στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» εξέφρασε έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται τα μεγάλα θέματα της Ηπείρου.

 

Κληθήκαμε να συζητήσουμε το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

 

Οι εμπειρίες και οι αστοχίες του παρελθόντος , δυστυχώς δεν δίδαξαν την Περιφερειακή Αρχή.

 

Το θέμα των στερεών αποβλήτων που ταλανίζει την Ήπειρο και ιδιαίτερα τα Γιάννενα απαιτεί ιδιαίτερα σοβαρή αντιμετώπιση και κοινωνική συναίνεση.

 

Θεωρούμαι απαραίτητη την σύσταση και λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου για να προετοιμάζει και να ωριμάζει τα σοβαρά αυτά θέματα.

 

Πρόκειται για μια επιτροπή που θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, του αρχηγούς των Περιφερειακών παρατάξεων , τους Δημάρχους και εκπροσώπους άλλων φορέων.

 

Η επιτροπή αυτή θα συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και θα ενημερώσει τον κόσμο για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων με σκοπό να πετύχει την πολυπόθητη κοινωνική συναίνεση.

 

Όμως η Περιφερειακή Αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τέτοια πορεία.

 

Προτιμάει την επιφανειακή και πρόχειρη αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών που φέρνει, ίσως εσκεμμένα τον διχασμό της Ηπειρώτικης κοινωνίας.

 

Η μη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλα μεγάλα θέματα της Ηπείρου όπως ο προγραμματισμός των μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων ΕΣΠΑ και INTERREG.

 

Αλήθεια θα κληθούμε πάλι σε μια νύχτα να αποφασίσουμε για την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου;

 

Με έγγραφό μας ζητήσαμε, εδώ και καιρό , σύσκεψη όλων των παρατάξεων της αιρετής περιφέρειας και της αποκεντρωμένης διοίκησης και των Δήμων με σκοπό τον σοβαρό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ.

 

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Περιφερειακή Αρχή οδεύει χωρίς κεντρική στόχευση, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς πυξίδα.

 

Τι φοβάται και δεν συζητάει ο κ.Καχριμάνης;

 

Η Ήπειρος δεν μπορεί να πορεύεται με μικροπολιτικές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις που διακατέχουν την παράταξη της Περιφερειακής Αρχής.

 

Έτσι δεν θα πετύχουν Αξιοβίωτη Ανάπτυξη.

 

Το μόνο που πετυχαίνουν είναι κατασπατάληση των χρημάτων χωρίς στόχους και πρόγραμμα, για πελατειακές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

 

Και βέβαια, στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που περνάμε, υπενθυμίζουμε στον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία, πως τα όποια χρήματα υπάρχουν είναι προϊόν των θυσιών των μισθωτών και των συνταξιούχων και δε δικαιούνται να τα σπαταλάνε….

 

 

 

 

ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο

2011-02-01 19:45:59

 

 

Δήλωση – απάντηση στην εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

 

 

Οι σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» χρησιμοποιούν την εισήγηση, που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, ως ευκαιρία για επίθεση σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία ότι «συνηγορούν στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, διότι εκεί οδηγεί η θέση να πάει η βιομηχανία στους φυσικούς φορείς, καθώς οι Ενώσεις λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες».

 

Ατύχησαν πολλαπλά σ’ αυτή την επίδειξη μικροπολιτικής οι συνάδελφοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αφενός διότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» τάχθηκαν υπέρ της μεταβίβασης μετοχών στις Ενώσεις συνεταιρισμών αλλά στηρίζουν τη θέση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού να περάσει η Δωδώνη στα χέρια των παραγωγών μέσω ενός πρωτοβάθμιου κλαδικού συνεταιρισμού και πάντα με κοινωνικό έλεγχο.

 

Κυρίως όμως ατύχησαν οι κ. Κωτσαντής και Ζιώβας, διότι αυτού του είδους την κριτική θα έπρεπε να την απευθύνουν στο κόμμα τους και στην ελεγχόμενη από αυτό Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), που στο παρελθόν (βλ. το από 8-2-2007 δημοσίευμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3912619&publDate=8/2/2007 ) έχει τοποθετηθεί με έμφαση υπέρ της «διεκδίκησης (!) και μεταβίβασης των μετοχών της Δωδώνης στις Ενώσεις, που εκφράζουν το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων !» ! Είναι ευνόητο ότι όσοι διεκδικούν ρόλο τιμητή θα πρέπει πρώτα να ελέγχουν την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των απόψεων του χώρου τους.

 

31-1-2010

 

 

 

Γιάννης Παπαδημητρίου – Περιφ. Σύμβουλος

 

 

 

 

Ομιλία Α. Μπέζα στο ΝΣ της ΝΔ

2011-02-01 19:27:34

 

Ηγουμενίτσα, 31.1.2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο πρ. Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, στην παρέμβασή του στη Νομαρχιακή Συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ηγουμενίτσα , μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Το ΠΑΣΟΚ αφού επί 5,5 χρόνια υπονόμευσε κάθε προσπάθεια των κυβερνήσεων Καραμανλή για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και δημόσια διοίκησης, ξεγέλασε κυριολεκτικά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τους πολίτες με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία του.

 

Σε όσους – και σ’ αυτή την αίθουσα- ισχυρίζονται, ότι δεν είναι μόνο οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην ήττα, αλλά και τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας, θα τους απαντήσω ευθέως. Ναι, η Νέα Δημοκρατία έκανε και λάθη, όπως κάνει ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε δράση. Έκανε όμως και πολλά σωστά. Και το κυριότερο, η Νέα Δημοκρατία δεν έπεσε μόνο από τα λάθη της και τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.

 

Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που είπε όχι στο Βουκουρέστι, που υπέγραψε τις συμφωνίες για τους αγωγούς, που «άνοιξε» την εξωτερική πολιτική της χώρας στις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας. Πληρώσαμε γι’ αυτές μας τις επιλογές, είμαστε όμως υπερήφανοι για τις αποφάσεις μας, όπως είμαστε περήφανοι για το έργο που κάναμε τόσο στη Θεσπρωτία , όσο και την Ελλάδα γενικότερα.

 

Όσον αφορά στα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας. Αλλάξαμε ηγεσία μέσα από πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχής, εκλέξαμε νέες οργανώσεις σε νομαρχιακό επίπεδο, διοργανώσαμε συνέδριο και οικοδομούμε, μέρα με τη μέρα, ένα νέο πολιτικό και προγραμματικό λόγο.

 

Τελείωσε επομένως η περίοδος της αυτοκριτικής και της εσωστρέφειας. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας. Είναι η ώρα για να αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση της παράταξης και να εδραιώσουμε ένα νέο πατριωτισμό ».

 

 

 

«Η Θεσπρωτία σήμερα, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και της αδυναμίας πολιτικής εκπροσώπησης, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατα προβλήματα, όπως η λαθρομετανάστευση, το φυσικό αέριο, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, το χτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ακύρωση σημαντικών έργων υποδομής, το κλείσιμο υπηρεσιών και η κατεδάφιση κατακτήσεων ετών.

 

Μπροστά στα προβλήματα αυτά δεν αρκούν οι γενικόλογες αναφορές. Χρειάζεται να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο συγκροτημένες θέσεις, επαρκώς επεξεργασμένες, στα πλαίσια βέβαια των γενικότερων πολιτικών που χαράσσει το κόμμα ».

 

 

 

«Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που συκοφαντεί συστηματικά, όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη χώρα στο εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τη δική της ανεπάρκεια και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που υπονόμευσε τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας μετατρέποντας την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού και που μας έσυρε, χωρίς διαπραγμάτευση, στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που από τις προεκλογικές υποσχέσεις μας οδήγησε στην πιο στυγνή λιτότητα που γνώρισε ποτέ ο τόπος και στο πετσόκομμα των συντάξεων των 700 ευρώ.

 

Απέναντι στο σκοτάδι, υπάρχει η ελπίδα. Η ελπίδα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς. Και η Νέα Δημοκρατία είναι μία. Δεν υπάρχουν ούτε πολυκατοικίες, ούτε διαμερίσματα, ούτε υπόγεια και γκαρσονιέρες.

 

Όπως ένα τεχνητό κύμα έφερε πριν από 1,5 χρόνο τη Νέα Δημοκρατία από την επιφάνεια στο βυθό, έτσι, πολύ σύντομα, ένα νέο κύμα, βγαλμένο μέσα από την κοινωνία, που φουντώνει μέρα με τη μέρα, θα ξαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στην επιφάνεια. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει ».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ερώτηση στη Βουλή

2011-01-31 20:05:44

 

Με θέμα την προστασία των κτηνοτρόφων από τη συγχώνευση της Vivartia (ΔΕΛΤΑ) και της ΜΕΒΓΑΛ, τα μέτρα προστασίας για τη συμπίεση των τιμών του παραγωγού και η Δωδώνη.

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, απευθύνονται με Ερώτησή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Θανάση Οικονόμου με αντικείμενο την προστασία των κτηνοτρόφων της Ζώνης Γάλακτος Βόρειας Ελλάδας από σχηματιζόμενο μονοπώλιο βιομηχανιών γάλακτος και την προστασία των τιμών του παραγωγού.

 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, από τις 18 Ιανουαρίου εξετάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση της Vivartia (ΔΕΛΤΑ) και της ΜΕΒΓΑΛ και σύμφωνα με την εισήγηση της ίδιας της Επιτροπής μία τέτοια συγχώνευση δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην προμήθεια νωπού γάλακτος, στην παραγωγή και διάθεση φρέσκου γάλακτος, καθώς και στην παραγωγή και διάθεση σοκολατούχου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια. Στη σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι κρίνεται αναγκαία η λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί η συγχώνευση των δύο εταιριών.

 

Οι Βουλευτές επισημαίνουν στον Υπουργό ότι οι δύο εταιρίες έχουν παρελθόν παραβατικότητας για σχηματισμό καρτέλ, με στόχο τη μείωση της τιμής προμήθειας του φρέσκου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους και μάλιστα έχουν τιμωρηθεί γι’ αυτό με υψηλά πρόστιμα. «Συνεπώς», τονίζουν, «για να διασφαλισθεί η αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και στο μέλλον θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί όχι μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και η Κυβέρνηση».

 

Άλλωστε, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη μέσω των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη βιομηχανία για μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος, οι οποίες εύλογα αναμένεται να ενταθούν, εάν επιτραπεί η συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών και ο σχηματισμός νέας βιομηχανίας, με μονοπωλιακή θέση έναντι των κτηνοτρόφων στην τοπική αγορά.

 

Οι Βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι «ενδεχόμενη μείωση της τιμής πέραν των ορίων αντοχής των κτηνοτρόφων θα μπορούσε να θέσει εκτός παραγωγής μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό τις τοπικές κοινότητες».

 

Ως εκ τούτου ζητούν να πληροφορηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει προκειμένου να διασφαλισθεί η δίκαιη μεταχείριση των κτηνοτρόφων μετά τη συγχώνευση, εάν προτίθεται να παρέμβει στη διαδικασία που άρχισε ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προχωρώντας σε συγκεκριμένες προτάσεις για την κατοχύρωση των συμφερόντων των παραγωγών.

 

Καταλήγουν δε στην Ερώτησή τους με ειδική αναφορά στη «Δωδώνη», ρωτώντας το Υπουργείο κατά πόσο έχουν εξεταστεί οι δυνατότητες να αποκτήσει παρουσία στην Ζώνη Γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας μια ισχυρή συνεταιριστική βιομηχανία, όπως η «Δωδώνη», ώστε να διασφαλισθεί η υγιής ανταγωνιστική λειτουργία της τοπικής αγοράς μετά τη συγχώνευση. Καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετικές συνεννοήσεις με τις διοικήσεις γαλακτοβιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής – συμπεριλαμβανομένου της «Δωδώνης»- , ώστε αυτές να παρέμβουν στη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να διεκδικήσουν ισχυρή παρουσία στην Ζώνη Γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων, που θα επιβάλει η Επιτροπή στις δύο υπό συγχώνευση βιομηχανίες.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

 

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προστασία των κτηνοτρόφων της Ζώνης Γάλακτος Βόρειας Ελλάδας από σχηματιζόμενο μονοπώλιο βιομηχανιών γάλακτος.

 

Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξετάζεται από την Δευτέρα, 18.1.2011, η υπόθεση συγχώνευσης των βιομηχανιών γάλακτος Vivartia (ΔΕΛΤΑ) και ΜΕΒΓΑΛ, μέσω της οποίας δημιουργείται η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ελληνική αγορά.

 

Όπως έχει ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την εισήγηση που εξετάζεται στην Ολομέλεια, « η πραγματοποίηση της υπό κρίση συγκέντρωσης δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης, στις σχετικές αγορές της προμήθειας νωπού γάλακτος (τόσο σε τοπικές παραγωγικές ζώνες της Βόρειας Ελλάδας, όσο και σε εθνικό επίπεδο), της παραγωγής και διάθεσης φρέσκου γάλακτος, καθώς και της παραγωγής και διάθεσης σοκολατούχου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια.Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση».

 

Επιπλέον, πρέπει να τονισθεί ότι οι δύο γαλακτοβιομηχανίες έχουν στο παρελθόν τιμωρηθεί με υψηλά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για σχηματισμό καρτέλ, με στόχο τη μείωση της τιμής προμήθειας του φρέσκου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους. Πρόκειται, δηλαδή, για συγχώνευση δύο εταιρειών με παρελθόν παραβατικότητας σε ό,τι αφορά την τήρηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι μόνο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και από την κυβέρνηση, με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλισθεί η αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών στο μέλλον.

 

Άλλωστε, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη μέσω των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη βιομηχανία για μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος, οι οποίες εύλογα αναμένεται να ενταθούν, εάν επιτραπεί η συγχώνευση των δύο κορυφαίων εταιρειών και ο σχηματισμός νέας βιομηχανίας, με μονοπωλιακή θέση έναντι των κτηνοτρόφων στην τοπική αγορά. Ενδεχόμενη μείωση της τιμής πέραν των ορίων αντοχής των κτηνοτρόφων θα μπορούσε να θέσει εκτός παραγωγής μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό τις τοπικές κοινότητες.

 

 

 

Ενόψει των παραπάνω ερωτάσθε:

 

 Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλισθεί η δίκαιη μεταχείριση των κτηνοτρόφων μετά τη συγχώνευση; Θα παρέμβει το υπουργείο, στο όνομα της προστασίας της κτηνοτροφίας στην Βόρεια Ελλάδα, στη διαδικασία που άρχισε ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προχωρώντας σε συγκεκριμένες προτάσεις για την κατοχύρωση των συμφερόντων των παραγωγών;

 

 Έχει εξετάσει το υπουργείο τις δυνατότητες να αποκτήσει παρουσία στην Ζώνη Γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας για παράδειγμα μια ισχυρή συνεταιριστική βιομηχανία, όπως η Δωδώνη, ώστε να διασφαλισθεί η υγιής ανταγωνιστική λειτουργία της τοπικής αγοράς μετά τη συγχώνευση; Σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετικές συνεννοήσεις με τις διοικήσεις γαλακτοβιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής όπως για παράδειγμα της Δωδώνης, ώστε αυτές να παρέμβουν στη διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να διεκδικήσουν ισχυρή παρουσία στην Ζώνη Γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων/δεσμεύσεων, που θα επιβάλει η Επιτροπή στις δύο υπό συγχώνευση βιομηχανίες;

 

 Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την αποτελεσματική προστασία των εισοδημάτων των παραγωγών από ενδεχόμενες μεθοδεύσεις των βιομηχανιών, όπως ήταν στο παρελθόν η διαπιστωμένη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προσπάθειά τους να υφαρπάξουν, μέσω συμπίεσης των τιμών παραγωγού, μέρος των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Οικονόμου Αθανάσιος

 

Παραστατίδης Θεόδωρος

 

Γιουματζίδης Βασίλειος

 

Τζελέπης Μιχάλης

 

 

 

 

Για ζητήματα της δημοτικής κοινότητας Πέρδικας

2011-01-31 19:56:20

 

Ο πρώην Πρόεδρος της κοινότητας και νυν δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάκος ζητά από το νέο δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο να έλθουν θέματα που αφορούν τη δημοτική κοινότητα Πέρδικας προς συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για φυσικό αέριο, πάρκο αναψυχής, νέα χάραξη του δρόμου Καρτέρι – Πέρδικα – Παραλίες και άλλα…

 

Επίσημη Επιστολή προς τον Νέο Δήμαρχο του Δήμου Ηγουμενίτσας απέστειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας Πάκος Ν. Δημήτριος.

 

Στην επιστολή ζητά από τον νέο Δήμαρχο να έλθουν προς συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την Πέρδικα.

 

Τα θέματα αυτά είναι:

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (Ζητείται απόφαση του Δ.Σ. για ΜΗ διέλευση του από τα Διοικητικά όρια της Πέρδικας).

 

ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (Η Κοινότητα έχει έτοιμη μελέτη ύψους 500.000 Ε για το πάρκο. Ζητείται η συμπλήρωση αυτής και η ένταξη της σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

 

ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΙ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙ –ΠΕΡΔΙΚΑ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 

(Γίνεται ενημέρωση στον κ. Δήμαρχο για δέσμευση της Πολιτείας για την υλοποίηση του έργου και ζητείται η εκπόνηση προμελέτης για να ενταχθεί η τελική μελέτη στο ΕΣΠΑ).

 

ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΤΗΣ (Ζητείται εκπόνηση μελέτης για διευθέτηση του ποταμού).

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ (Υπάρχει Τεχνική Περιγραφή για δημιουργία πεζόδρομων – ποδηλατόδρομων κατά μήκος της παραλίας – Πάρκου αναψυχής και ζητείται η εκπόνηση μελέτης).

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΜΟΚΑΣΤΡΟΥ (Ζητείται εκπόνηση μελέτης για αξιοποίηση Αρχαιολογικού χώρου με σημαντικότερη ενέργεια η οδική πρόσβαση προς αυτόν).

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΣ (Ζητείται η λήψη απόφασης και η έμπρακτη υποστήριξη του Δημοτικού Συμβούλιου για την διατήρηση του Γυμνασίου μετά την πρόθεση της Πολιτείας για οριστικό κλείσιμο).

 

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ (Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για εκπόνηση τελικής μελέτης και το έργο είχε προταθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με προϋπολογισμό 80.000 Ε).

 

ΧΑΔΑ (Απαιτείται η τελική διαμόρφωση του Χώρου και έχει εκπονηθεί σχετική προμελέτη).

 

ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ. (Ζητείται λήψη αποφάσεων και καθορισμών ενεργειών από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να λυθεί επί τέλους το θέμα αυτό που κρατά σε ομηρία δεκάδες δημότες της Πέρδικας.

 

Στην ίδια επιστολή ο π. Πρόεδρος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πάκος Δημήτριος, ενημερώνει τον κ. Δήμαρχο πως κάποια από τα παραπάνω θέματα ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν από το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο για δύο βασικούς λόγους :

 

Α) Δεν διέθετε η Κοινότητα Τεχνική Υπηρεσία και

 

Β) Δεν είχε την απαιτούμενη πιστοποίηση για ένταξη έργων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π.

 

Επίσης με νεότερη αίτηση του ο π. Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Πάκος Δημήτριος προτείνει την σύσταση – συγκρότηση δύο επιτροπών οι οποίες κατά την άποψη του θα έχουν ιδιαίτερη σημασία.

 

Α) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ( Η Δημοτική Κοινότητα Πέρδικας έχει προχωρήσει σε αδελφοποιήσεις με διάφορες πόλεις έχοντας την επίσημη αναγνώριση του αρμόδιου Υπουργείου)

 

Β) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ (Η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες στην Πέρδικα και η αναγκαιότητα της δεν χρειάζεται επιχειρήματα).

 

 

 

 

 

 

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

2011-01-29 12:02:47

 

Περιοδεία στην Πάργα και στην Πέρδικα θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 29/01/2011 κλιμάκιο της παράταξης Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Νίκο Ζήκο, με θέμα την ενημέρωση για τον αγωγό και τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή.

 

Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 19:00 από την Πάργα.

 

 

 

 

Παρέμβαση στο νομοσχέδιο για την υγεία

2011-01-29 11:54:01

 

 

 

 

 

 

Σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, συμμετείχε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συνεχίστηκε η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», ο κ. Κατσούρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

 

Πρώτον, ο ενιαίος φορέας πραγματικά είναι μια μεγάλη τομή που επιχειρείται να γίνει μετά από πολλά χρόνια, υπάρχουν βέβαια ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα στο σκοπό και το ρόλο του δεν αναφέρεται εάν θα συμβάλλεται μόνο με τους καλύτερους προμηθευτές. Δεύτερον, ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ανεξάρτητος από τα Υπουργεία. Τρίτον, δεν αναφέρεται ποιος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών. Διαβάζοντας δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο υπεύθυνος.

 

Για το rebate . Το rebate λέμε στη βιομηχανία πάει από το 3% στο 4% αλλά αντί για την λιανική τιμή πάμε στην εργοστασιακή οπότε έχουμε μια μείωση του rebate κατά 0,5%.

 

Επιπλέον για τη σχέση δημόσιας προς ιδιωτική δαπάνη. Δεν είναι 65% με 35%, είναι εύκολο να τη βρούμε ποια είναι, είναι 80% προς 20%. Επίσης το περίεργο είναι ότι λέμε στο rebate από το 3% στο 4% στην βιομηχανία και λέμε το νοσοκομειακό rebate που είναι πιο φτηνή η τιμή 5%.

 

Για το φαρμακευτικό κόστος αν δεν πάρουμε πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να πιάσουμε το στόχο του 12 που αναφέρεται στο μνημόνιο και τα πρόσθετα μέτρα νομίζω έχουν ακουστεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα, είναι η μείωση της τιμής των πρωτότυπων που έχει λήξη η πατέντα τους, είναι η μείωση των τιμών των γενοσήμων επιπλέον από αυτή που υπάρχει, όπως υπάρχει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να δένει κλιμακούμενο το rebate στη βιομηχανία. Βέβαια ακούσαμε σήμερα κάτι το οποίο ξενίζει λίγο, δεν αποδίδεται και το κράτος δεν έχει το μηχανισμό να αποδοθεί, δεν αποδόθηκε το 2009 και το 2010. Για το διάλογο που έγινε για τα φαρμακεία, ο διάλογος κακώς περιορίστηκε στον αριθμό των πόστων των φαρμακείων. Ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει από την υπηρεσία που παρέχει το φαρμακείο και μετά να περάσουμε στα πόστα. Θέλει να είναι λίγο πιο ξεκάθαρο πώς

 

 

 

 

 

θα κατοχυρώσουμε τη διασπορά που λέμε ότι θέλουμε. Για την ειδικότητα της παθολογικής ογκολογίας, νομίζω δεν μπορούμε να δίνουμε ειδικότητα χωρίς εξετάσεις σήμερα.

 

Το άρθρο 38 έτσι όπως είναι διατυπωμένο είναι σαν να μετακυλύουμε ένα κέρδος από τις φαρμακαποθήκες στους φαρμακοβιομήχανους. Λέει επί λέξει «για τους εμπόρους φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης το ποσοστό μικρού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων το τίμημα των οποίων καλύπτουν εν λόγω ή εν μέρει οι ΦΚΑ καθορίζεται σε 5,4% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού-εισαγωγέα του φαρμακευτικού προϊόντος. Ως καθαρή τιμή παραγωγού-εισαγωγέα ορίζεται η χονδρική τιμή του φαρμακευτικού προϊόντος μειούμενη κατά 5,4%». Αυτό, αν ισχύσει έτσι όπως είναι, χωρίς μια διόρθωση, για το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι η φαρμακαποθήκη δεν επηρεάζει καθόλου την τιμή, αφού αγοράζει ακριβώς στο ποσοστό που είναι το ποσοστό κέρδους τους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε επί των άρθρων.

 

 

 

 

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

2011-01-27 12:53:05

 

 

Αίτημα για επανέκδοση του τόμου που τεκμηριώνει με ντοκουμέντα τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου

 

Επιστολή προς τον πρόεδρο της βουλής κ. Πετσάλνικο για την επανέκδοση του τόμου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου επέδωσαν 114 βουλευτές όλων των κομμάτων. Στην επιστολή που συνυπογράφει και ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας ζητείται από το «Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» να προχωρήσει στην επανέκδοση του τόμου που τεκμηριώνει με ντοκουμέντα τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και την αποστολή του στα κοινοβούλια όλου του κόσμου.

 

 

 

Η επιστολή των 114 βουλευτών έχει ως εξής:

 

Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

 

κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Μετά την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων ανέθεσε στον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη τη συγγραφή ενός τόμου για την τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Η έκδοση αυτή ολοκληρώθηκε το 2004, με την παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου και των μεταφράσεών του, στη Βουλή των Ελλήνων, εφ’ όρου ζωής. Παράλληλα η βουλή προχώρησε στη μετάφραση αυτού του τόμου σε έξι γλώσσες με σκοπό τη διανομή του σε κοινοβούλια, διπλωματικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Ωστόσο, επειδή τα αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης έχουν εξαντληθεί και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα μεταφρασμένα κείμενα, παρακαλούμε για την επανέκδοση του τόμου στην ελληνική καθώς και την έκδοση των μεταφράσεων με άμεση προτεραιότητα την έκδοσή του τόμου στα Αγγλικά και στα Ρωσικά.

 

 

 

 

Οι βουλευτές επαίτες της συμμετοχής στη διαμόρφωση πολιτικών

2011-01-27 11:22:58

 

 

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ:

 

Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου η ευρύτερη περίοδος, πιθανά στο μέλλον, θα χαρακτηριστεί όχι ως μεταπολιτευτική αλλά ως η περίοδος της ελληνικής κρίσης. Η ελληνική συνιστώσα αυτής τη κρίσης θα χαρακτηρίζεται ως μια τραγωδία. Για την ακρίβεια μια αττική τραγωδία, αποτέλεσμα μιας αττικής διαχείρισης των προβλημάτων της χώρας.

 

Οι κρίσεις όμως, όσο σοβαρές κι αν είναι, δεν είναι φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία. Υπήρξαν στο παρελθόν και παγκόσμια και στη χώρα μας, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον. Κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί και η δική μας κρίση.

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έκανε αυτήν την κρίση ιδιαίτερη.

 

Κατά τη γνώμη μου ήταν η έλλειψη εργαλείων διαχείρισης και επίλυσης μεγάλων προβλημάτων, η ανεπάρκεια των θεσμών, το έλλειμμα προσανατολισμού της χώρας και η ομολογία ενοχής, συνήθως έμμεσα, πιο σπάνια και άμεσα, του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

 

Τι κάναμε μέχρι τώρα; Κάναμε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και η χώρα αρχίζει και νεωτερίζεται αποκτώντας ισχύ μέσα από αναγκαίες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

 

Φτάνει όμως αυτό;

 

Στη χώρα παραμένει ένα θεσμικό έλλειμμα που αφορά δυο κύτταρα της δομής του πολιτεύματος. Το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Για το κόμμα δεν είναι η στιγμή και ο τόπος να αναφερθούμε. Για την κοινοβουλευτική ομάδα απαιτείται μία πιο άμεση και αποτελεσματική συμμετοχή του βουλευτή έτσι ώστε να υπάρχει αίσθηση της κοινής ευθύνης και όχι μόνο της κοινής μοίρας. Έχετε πει στο παρελθόν ότι θέλετε τους βουλευτές επαναστάτες. Προς το παρόν παραμένουν επαίτες μιας συμμετοχής αλλά και μιας συνευθύνης στη διαμόρφωση διαφόρων πραγμάτων. Πάρτε λοιπόν άμεσα πρωτοβουλία για αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού – νομοθετικού ρόλου, που η συμμετοχή τους είναι μικρή, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος.

 

Τα υπόλοιπα όποτε ξαναγίνει η κοινοβουλευτική ομάδα …

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

2011-01-27 10:48:35

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

 

1) Επικύρωση των αποφάσεων της προηγούμενης 1ης συνεδρίασης του Π.Σ.

 

2) Συμμετοχές και εκπροσωπήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε διάφορες Επιτροπές, Συμβούλια κ.λ.π.

 

(εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)

 

3) Προέγκριση ένταξης έργου για την εκπόνηση από το ΙΓΜΕ ερευνητικού προγράμματος ευστάθειας των οικισμών, των τοπικών Κοινοτήτων Μουζακαίων, Δαφνούλας και Μάζιας και της ευρύτερης περιοχής.

 

(εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)

 

4) Χωροθέτηση εργοστασίου απορριμμάτων

 

(εισήγηση: η Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Ιωαννίνων, κα Καλογιάννη)

 

5) Συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Ιωαννίνων

 

(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολόκας)

 

6) Σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Αναπτυξιακής της εταιρείας

 

«ΗΠΕΙΡΟΣ» Α.Ε.

 

(εισήγηση: ο Πρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ» Α.Ε., κ. Ντέτσικας)

 

7) Σχετικά με τα διόδια Εγνατίας Οδού

 

(εισήγηση: ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώτσιος)

 

8) Σχετικά με τους μετανάστες της Ηγουμενίτσας

 

(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης)

 

9) Έγκριση πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις

 

υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης)

 

10) Συγκρότηση Επιτροπής Ανάπτυξης

 

(εισήγηση: ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιρογιάννης)

 

11) Συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων

 

(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης)

 

12) Διατήρηση του Σταθμού Παραλαβής και Πρόψυξης Γάλακτος της

 

Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο Καστρί.

 

(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Πρέβεζας κ. Ιωάννου)

 

13) Έγκριση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας έτους 2011.

 

(εισήγηση: οι ενδιαφερόμενοι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Ιωάννου και Π.Ε. Άρτας, κ. Παππάς)

 

14) Σχεδιασμός μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηπείρου.

 

(εισήγηση: η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)

 

15) Πρωτοβουλίες για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

 

(εισήγηση: η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)

 

 

 

 

Α. Παπαρήγα: Κίνδυνος για τα κέντρα πρόληψης

2011-01-27 10:47:06

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης με διάφορα προσχήματα, θεσμικά, νομικά και κυρίως μέσω του Καλλικράτη. Ο κίνδυνος είναι άμεσος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου να έχει κλείσει το κέντρο πρόληψης στο Μενίδι σε μια περιοχή που χρειάζεται απαραίτητα τη πρόληψη στα ναρκωτικά, στον αλκοολισμό και σε μια σειρά άλλα σχετικά ζητήματα.

 

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε βεβαίως σε μια τέτοια εξέλιξη. Τα κέντρα πρόληψης πρέπει να στηριχτούν με κρατική χρηματοδότηση και όχι με το 50% που παίρνουν σήμερα. Να δοθούν τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο εσωτερικών. Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων και η πρόσληψή τους και τελικά τα κέντρα πρόληψης να γίνουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Πρέπει να είναι ενταγμένα στη δημόσια κοινωνική πολιτική, στη δημόσια πρόληψη, ανεξαρτήτως του ρόλου των τοπικών αρχών στην εξειδίκευση και στην παραπέρα επεξεργασία της δράσης τους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Το θέμα επείγει.

 

 

 

 

Συνέντευξη τύπου του Αλ. Καχριμάνη

2011-01-26 16:01:17

 

 

Προωθείται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

 

 

Στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Περιφερειάρχες με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και σε αυτή που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

 

Κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Υφυπουργό κ. Π. Ρήγα ξεκαθαρίστηκε, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, ότι στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, οι διαδικασίες που θα προωθούνται από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη και των Περιφερειακών Αρχών, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα για το υπόλοιπο πρόγραμμα. Από την πλευρά του Υπουργείου τέθηκε μάλιστα προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να υποβληθούν προτάσεις ώριμων έργων προς ένταξη. «’Ηδη η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, που είναι αρμόδια για θέματα ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχει στείλει έγγραφο στους Δήμους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουμε και στοιχεία για ώριμες μελέτες που τυχόν υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες», είπε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει, ότι στόχος του Υπουργείου είναι να αναθεωρηθεί γρήγορα το ΕΣΠΑ ώστε να έχει απορρόφηση τέτοια, που να καλυφθεί ο στόχος του N+3 για το 2011 και το 2012. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης, είπε ο Υπουργός και ζήτησε τη βοήθεια όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

 

 

Σύντομα επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοïδης, το Υπουργείο θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις περιφερειακής συνοχής και για δίκτυα επιχειρήσεων.

 

 

Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν και διάφορα άλλα θέματα. Όπως ανακοινώθηκε το Υπουργείο σχεδιάζει την απλούστευση των διαδικασιών για τις άδειες μεταποιητικών επιχειρήσεων, για τις οποίες ο κ. Καχριμάνης με παρέμβασή του ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε αυτές να εκδίδονται όπως και στο παρελθόν τοπικά.

 

 

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και τα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν με τον ΟΣΚ για τον οποίο προτάθηκε να μετατραπεί σε συμβουλευτικό όργανο.

 

 

Το Μάρτιο σε ισχύ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

 

 

 

 

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, είπε ο κ. Καχριμάνης, θα τεθεί σε ισχύ και θα δέχεται αιτήσεις από τις 15 Μαρτίου. Παράλληλα θα ιδρυθεί ένα νέο ταμείο, το οποίο θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις. Όσον αφορά τις εκκρεμότητες από τον τελευταίο νόμο, δόθηκε η υπόσχεση ότι σε όσες περιφέρειες έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια των τομεακών Υπουργείων, να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

 

 

Ακόμη ο Περιφερειάρχης, έθεσε στον Υπουργό και το ζήτημα της διάθεσης φυσικού αερίου στην Ήπειρο, όταν κατασκευαστεί ο αγωγός του. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Καχριμάνης, τόνισε,

 

»ότι δεν είναι μέγιστο το θέμα της χάραξης, σφού ο αγωγός θα είναι υπόγειος. Το μέγιστο είναι που θα γίνει το εργοστάσιο της συμπίεσης κλπ και λιγότερο από πού θα περάσει».

 

 

 

 

 

Τα αγροτικά προβλήματα έθεσε στον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

 

ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης

 

 

Όλα, σχεδόν, τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη το βράδυ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Συμφωνήθηκε μάλιστα, όπως τον επόμενο μήνα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα στην Άρτα, στο οποίο θα παραστεί ο Υπουργός, για να συζητηθούν θέματα απλοποίησης διαδικασιών και στήριξης των αγροτών γενικότερα.

 

 

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, έθεσε στον Υπουργό:

 

 

 

1. Το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας για την νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο Υπουργός απάντησε ότι δίνεται για ένας ακόμη χρόνος και μάλιστα θα προχωρήσει σε απλούστευση των διαδικασιών.

 

2. Το θέμα των ημιτελών αναδασμών – αρδευτικών. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τον Υπουργό για τη σημερινή τους κατάσταση και παράλληλα κατέθεσε προτάσεις για την προώθηση ορισμένων εξ αυτών.

 

3. Επίσης έθεσε το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, του καθαρισμού των ποταμών, των υποχρεώσεων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

 

4. Ενημέρωσε τον Υπουργό για την καθυστέρηση που παρατηρείται για τη δημοπράτηση του έργου αλλαγής του τρόπου άρδευσης του κάμπου της Κόνιτσας, που έχει ενταχθεί από το Σεπτέμβριο του 2009 στο πρόγραμμα «ΑΛ. Μπαλτατζής», καθώς επίσης και για τις οφειλές που υπάρχουν από αυτό.

 

 

 

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ενημέρωσε τον Υπουργό, (ο οποίος το αντιμετώπισε θετικά), για το μέτρο που πήρε πρόσφατα η Περιφέρεια Ηπείρου για την απλούστευση των διαδικασιών μεταφοράς των προς σφαγή ζώων και του έθεσε:

 

 

 

* το αίτημα παραχώρησης έκτασης στην πρώην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στο ΚΕΘΕΑ,

 

* το ζήτημα του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και εν γένει της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων,

 

* τα προβλήματα των χοιροτρόφων

 

* το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»

 

* και το αίτημα να μεταφερθούν και να αποδοθούν στις Περιφέρειες τα Υγειονομικά τέλη.

 

 

 

 

«Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση, που έγινε σε καλό κλίμα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα που του έθεσα και να μου απαντήσει σύντομα», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

 

 

Για τα διόδια

 

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα διόδια ο κ. Καχριμάνης, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των ηλεκτρονικών διοδίων και σε κάθε περίπτωση η Ήπειρος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίος χώρος και οι σταθμοί να τοποθετηθούν στις εισόδους – εξόδους από αυτή και όχι ενδιάμεσα.

 

 

Για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

 

 

«Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν είναι το μόνο έργο που κινδυνεύει από τη μη ύπαρξη πόρων αυτή τη στιγμή, αλλά είναι και άλλα έργα. Είμαι ενήμερος για το Αεροδρόμιο, όπως και για το Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο, στο οποίο φτάσαμε και εκεί σε τέτοιους είδους προβλήματα. Γιατί δυστυχώς, όπως ειπώθηκε από τον Υφυπουργό κ. Ρήγα σε απάντηση σε συνάδελφο Περιφερειάρχη, τα χρήματα που υπάρχουν από τους Εθνικούς πόρους σε αυτή την κρίσιμη φάση είναι ελάχιστα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

 

 

 

 

Αναβάθμιση της γραμμής Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας

2011-01-26 10:21:29

 

Τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη επισκέφθηκε η βουλευτής Κέρκυρας Ά. Γκερέκου και τον ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα, τα Διαπόντια και τους Παξούς.

 

Η κα Γκερέκου ζήτησε από τον κο Διαμαντίδη να διερευνήσει με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα τόσο από την πλευρά των μεταφορικών μέσων όσο και από την πλευρά των υποδομών. Εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν κινητροδοτεί την παρουσία στη γραμμή γρήγορων και σύγχρονων πλοίων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η Κέρκυρα να μην μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες ανάπτυξης του εγχώριου τουρισμού.

 

 

 

Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο μελέτης για την ανάπτυξη της λιμενικής υποδομής του Κάβου στη νότια Κέρκυρα. Όπως ανέφερε η κ. Γκερέκου, η ανάπτυξη ενός σύγχρονου λιμανιού στην περιοχή θα μείωνε δραστικά το χρόνο διέλευσης ανάμεσα στην Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα και τους Παξούς, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε νέα τουριστικά ρεύματα ανάμεσα στην Κέρκυρα και τα παράλια της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός δεσμεύτηκε πως θα το θέσει άμεσα στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

 

 

 

Τέλος, η κ. Γκερέκου ζήτησε από τον κο Διαμαντίδη τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο, της μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η διάβρωση στην ευρύτερη περιοχή του Canal d’amour στο Σιδάρι.

 

 

 

 

Τα στελέχη Δήμων – Περιφέρειας επιμορφώνονται

2011-01-24 22:51:58

 

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», διοργανώνει τέσσερις ημερίδες επιμόρφωσης στις οποίες θα συμμετάσχουν 600 στελέχη που υπηρετούν στην Περιφέρεια και στους νέους Δήμους της Ηπείρου.

 

Στο επίκεντρο των επιμορφωτικών αυτών δράσεων θα είναι η συνολική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», οι αρμοδιότητες των νέων αποκεντρωμένων δομών, καθώς και ζητήματα προσωπικού, οργάνωσης των υπηρεσιών και οικονομικής διαχείρισης.

 

Οι ημερίδες θα διεξαχθούν στην Ηγουμενίτσα (1 Φεβρουαρίου), στα Ιωάννινα (2 Φεβρουαρίου), στην Πρέβεζα (3 Φεβρουαρίου) και στην Άρτα (4 Φεβρουαρίου).

 

Σεμινάρια για τη Διαφάνεια

 

Επιπλέον, το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. διοργανώνει στην Περιφέρεια Ηπείρου δύο προγράμματα εκπαίδευσης 50 στελεχών των νέων Μονάδων Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης. Τα σεμινάρια, διάρκειας τριών ημερών, θα διεξαχθούν στα Ιωάννινα (30 Μαρτίου – 1 Απριλίου και 6 – 8 Απριλίου).

 

Αναλυτικά ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής όλων των σεμιναρίων, ανά Περιφέρεια και Πόλη, στον ιστότοπο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. www.ekdd.gr

 

 

 

 

Επιστολή Καχριμάνη για την Ε-65 και την Ιονία Οδό

2011-01-24 20:38:57

 

 

Έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη προς το Υπ. Υποδομών

 

για την επιτάχυνση των έργων σε Ιόνια Οδό και Ε – 65

 

Τον προβληματισμό που υπάρχει στους Ηπειρώτες για την καθυστέρηση των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 μεταφέρει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν για τα δύο έργα, και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προώθηση των οδικών αξόνων Φιλιππιάδα – Πρέβεζα και Ιωάννινα – Κακαβιά.

 

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τα δύο έργα, κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για μείωση των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, να μείνουν ημιτελή, φτάνοντας το ένα μέχρι την Φιλιππιάδα και το άλλο μέχρι την Καλαμπάκα.

 

« Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου,- καταλήγει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης – είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών. Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα».

 

Tο έγγραφο αναφέρει:

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Θέλουμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό των Ηπειρωτών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες κατασκευής των δύο οδικών αξόνων, της Ιόνιας Οδού και της Ε-65, στους οποίους επενδύουν τις ελπίδες τους για την οριστική άρση της γεωγραφικής απομόνωσης και την αναπτυξιακή ώθηση της Ηπείρου.

 

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό γινόμαστε αποδέκτες αντιφατικών πληροφοριών και δεν σας κρύβουμε την ανησυχία μας για την τύχη των δύο έργων. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους, ώστε οι δύο άξονες να προχωρήσουν ταχύτατα και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, να τερματίσουν στην Εγνατία οδό. Σταθερή επιδίωξη και αίτημά μας είναι η Ιόνια Οδός να συνεχιστεί μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία, ειδικά μάλιστα τώρα που στη γειτονική χώρα το οδικό της δίκτυο εκσυγχρονίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα για το εμπόριο και τον τουρισμό της Ηπείρου.

 

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην πρόοδο των εργασιών πρέπει να ξεπερασθούν το ταχύτερο δυνατό, ειδικά από τη στιγμή που οι κοινοπραξίες εισπράττουν τα διόδια από τους σταθμούς που τους έχουν παραχωρηθεί.

 

Η απροθυμία χρηματοδότησης των εργασιών που επιδεικνύουν οι τράπεζες ή ακόμη και η προσπάθεια του Υπουργείου σας να επιτύχει μείωση της τιμής των διοδίων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει σε βάρος του φυσικού αντικειμένου των δύο έργων. Ως εκ τούτου θεωρούμε αναγκαίο όπως κατά την επικείμενη – όπως πληροφορούμαστε- αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης προωθηθεί η επιμήκυνση της περιόδου εκμετάλλευσης των διοδίων από τις αναδόχους εταιρίες, με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου που προβλέπεται για την μεταβίβαση ποσοστού από τις εισπράξεις αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο. Όσον αφορά τα προβλήματα απαλλοτριώσεων, πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση των όσων κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή της εφαρμογής του Νόμου για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις-επιτάξεις.

 

Για την Ιόνια Οδό, πρέπει να επισημάνουμε, ότι στο τμήμα Άρτα – Ιωάννινα, τα προβλήματα των απαλλοτριώσεων είναι ελάχιστα. Ακόμη πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας Αμπελειάς, αλλά για άγνωστο σε μας λόγο έχουν διακοπεί οι περαιτέρω εργασίες, τόσο σ΄ αυτή, όσο και στα εργοτάξια που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Γοργόμυλου – Τερόβου – Σκλίβανης. Παράλληλα όμως για να μεγιστοποιηθεί η χρησιμότητα του έργου, επ΄ ωφελεία και του ιδίου, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν και οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του οδικού άξονα Φιλιππιάδα – Πρέβεζα, και όπως προαναφέραμε του άξονα προς Κακαβιά. Έως ότου επιτευχθεί αυτό, πρέπει άμεσα να γίνει διαπλάτυνση της νυν εθνικής οδού Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, που σήμερα είναι ανεπαρκής και στην οποία καθημερινά σχεδόν σημειώνονται τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τίρανα – Φίερι – Κακαβιά, αναμένεται αύξηση της κίνησης προς και από Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης του έργου επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά μέσω σύμβασης παραχώρησης, προοπτική που πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από το Υπουργείο σας.

 

 

 

Όσον αφορά τον Ε-65, η απόφαση του ΣτΕ για αναστολή των εργασιών στο τμήμα Καλαμπάκα- Εγνατία Οδός, για περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή, προκειμένου να εγκαταλειφθεί το τμήμα αυτό του έργου, που είναι το πιο σημαντικό για την Ήπειρο, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία. Για το σκοπό αυτό, θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η προώθηση των διαδικασιών για τη δεύτερη, εναλλακτική, χάραξη που υπάρχει και την οποία δεν αφορά η προσφυγή στο ΣτΕ.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών. Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα.

 

 

 

 

 

O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

 

 

 

 

Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη – Φ. Φίλιου

2011-01-22 01:39:07

 

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από σήμερα στην Ήπειρο.

 

Η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με τον Δήμαρχο τόσο γενικότερα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εφαρμογής του Καλλικράτη, όσο και ζητήματα της περιοχής.

 

«Ο Καλλικράτης είναι ένα ωραίο αλλά δύσκολο εγχείρημα. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός. Εκφράζω την χαρά μου που βρίσκομαι στα Γιάννινα και μου δόθηκε η ευκαιρία να ευχηθώ στο δήμαρχο επιτυχία στα καθήκοντά του και να συζητήσουμε τόσο τα προβλήματα της περιοχής όσο και τις προοπτικές που υπάρχουν. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην στήριξη του Δήμου», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη.

 

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας το βιβλίο του Τάσου Παπασταύρου «Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες» και την ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν.«Εύχομαι στην κ. Μπακογιάννη επιτυχία στο πολιτικό της εγχείρημα. Μεταφέραμε τα προβλήματα της περιοχής και πιστεύουμε ότι από την θέση της στην ελληνική βουλή θα βοηθήσει για την προώθηση λύσεων», δήλωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

 

 

 

 

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΔΣ Ιωαννίνων

2011-01-22 01:36:18

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

 

 

1.Προγραμματικές δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο.

 

2.Ορισμός εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου στα Αγαθοεργά Καταστήματα Μητροπόλεως Ιωαννίνων. (Σχετικό αίτημα: έγγραφο με αριθ. πρωτ. 1/3/1/2011 των Αγαθοεργών Καταστημάτων).

 

3.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Ι.

 

4.Τροποποίηση συστατικής πράξης της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. (Π.Δ. 1180/29.12.1980, παράγρ. 9).

 

5.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, «Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων», (ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι).

 

6.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης –Ενημέρωσης Ιωαννίνων (Δημοτικό Ραδιόφωνο).

 

7.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου τoυ Δημοτικού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου: «Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας».

 

8.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ιωαννιτών» (Πνευματικό Κέντρο).

 

9.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων».

 

10.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωαννίνων».

 

11.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΑΠΗ πόλεως Ιωαννίνων».

 

12.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Ιωαννιτών».

 

13.Ορισμός μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ανατολής».

 

14.Λήψη απόφασης για συνέχιση λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων» με τη σημερινή του μορφή, ως ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 103 του Ν. 3852/2010.

 

15.Σύσταση και ανασυγκρότηση Σχολικών Επιτροπών Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων.

 

16.Προσδιορισμός αριθμού εργαζομένων που είναι ανάγκη να εργαστούν κατά τις Κυριακές και αργίες (εξαιρετέες) καθώς και νυκτερινές ώρες.

 

17.Έγκριση τρίμηνης παράτασης (έως 31.3.2011) της σύμβασης προμήθειας καυσίμων κίνησης για τα οχήματα του Δήμου.

 

18.Έγκριση τρίμηνης παράτασης (έως 31.3.2011) της σύμβασης προμήθειας καυσίμων θέρμανσης για τις υπηρεσίες του Δήμου.

 

19.Λήψη απόφασης για μετάταξη προσωπικού από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν στους Δήμους με το άρθρο 94 του ν. 3852/2010.

 

20.Ορισμός επιτροπών για διενέργεια δημοπρασιών.

 

21.Ορισμός επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών ανάδειξης μειοδοτών για παροχή υπηρεσιών και εργασιών.

 

22.Ορισμός επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής έργου : «Ενοποίηση – προσαρμογή υφισταμένων πληροφοριακών συστημάτων στο πλαίσιο προετοιμασίας και εφαρμογής του προγράμματος Καλλικράτης».

 

23.Ορισμός ομάδας εργασίας ΤΠΕ του έργου: «Ενοποίηση – προσαρμογή υφισταμένων πληροφοριακών συστημάτων στο πλαίσιο προετοιμασίας και εφαρμογής του προγράμματος Καλλικράτης».

 

24.Λήψη απόφασης για ενοποίηση της Ταμειακής Διαχείρισης και της Ταμειακής Εξυπηρέτησης των ενταχθέντων Δήμων, με την Ταμειακή Διαχείριση του Δήμου Ιωαννιτών και για άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού Ταμειακής Διαχείρισης (έγγραφο 70142/8-12-2010 ΥΠΕΣ – Τμήμα Οικονομικής Δ/νσης ΟΤΑ).

 

25.Έγκριση απόδοσης λογαριασμών υπαλλήλων του Δήμου.

 

26.Έγκριση καταβολής αποζημίωσης, λόγω συνταξιοδότησης, στον Ν. Μπούση, εργάτη καθαριότητας του Δήμου.

 

27.Έγκριση μίσθωσης κτιρίου επιφάνειας κατ΄ελάχιστο 1.300 τ.μ. για μεταστέγαση υπηρεσιών του Δήμου.

 

28.Ακύρωση μη πληρωθέντων χρηματικών ενταλμάτων του Δήμου χρήσης 2010.

 

29.Έγκριση συνδρομών του Δήμου σε εφημερίδες, περιοδικά, κ.λ.π. για το οικονομικό έτος 2011.

 

30.Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της Δ.Ε.Λ.Ι.

 

31.Εκλογή εκπροσώπων του Δήμου στο Σ.Υ.Δ.Κ.Λ.Ι.

 

32.Έγκριση αλλαγής ωραρίου του Δημοτικού Μουσείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης.

 

33.Ορισμός Ορκωτών Ελεγκτών –Λογιστών για τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο ,χρήσης 2010, της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ιωαννιτών» (Πνευματικό Κέντρο).

 

34.Ορισμός Ελεγκτών – Λογιστών για τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο , χρήσης 2010, της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας Ιωαννίνων».

 

35.Ορισμός Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών για τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο, χρήσης 2010, της «Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων».

 

36.Ανάκληση της αρίθμ. 495/23-12-2009 Α.Δ.Σ. (Μεταφορά διαχείρισης των χώρων στάθμευσης, πίσω από το ρολόι της Κεντρικής Πλατείας – Παλαιοί Στρατώνες).

 

 

 

 

Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη – Δ. Μπάστα

2011-01-22 01:26:42

 

Επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης

 

 

 

Την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (21/1/11) η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την τριήμερη περιοδεία της στο Νομό Ιωαννίνων.

 

Η Γενική Γραμματέας δέχθηκε στο γραφείο της την Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της κοινής προσπάθειας όλων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

 

Μέσα από ουσιαστικό διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν πως, στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δείξει την ίδια ωριμότητα που δείχνει ο λαός και να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό κοινό συμφέρον και όχι το όποιο πρόσκαιρο μικροκομματικό πολιτικό όφελος.

 

Η Γενική Γραμματέας, ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» για τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει με τη στενή συνεργασία όλων των φορέων της Ηπείρου και η οποία είχε ως αποτέλεσμα, τους πολύ καλούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ, μέσα σε 12 μόλις μήνες, θέτοντας έτσι τις βάσεις να αναπτυχθεί ισόρροπα ο τόπος και να αναδειχθεί σε ένα ισχυρό περιφερειακό πόλο ανάπτυξης.

 

«Είχαμε μια ουσιαστική και θετική συνάντηση. Ενημέρωσα την κα Μπακογιάννη, για την πορεία των αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη διαβεβαίωσα, ότι βασική αναπτυξιακή μας επιλογή, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή της περιοχής», επισήμανε η κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στο τέλος της συνάντησης και ευχήθηκε στην Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» καλή επιτυχία και ευόδωση των πολιτικών της στόχων.

 

 

 

 

 

 

Αύριο για την Ήπειρο

2011-01-22 01:22:22

 

 

Νομαρχιακή συνέλευση Άρτας του ΑΥ.ΡΙ.Ο.

 

 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Συνέλευση Άρτας της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη Συνέλευση εκλέχθηκαν τρία μέλη, που θα συμμετέχουν στην Πανηπειρωτική Γραμματεία της παράταξης και είναι ο Δημήτρης Καραγεώργος, ο Γιώργος Χασκής και ο Παναγιώτης Ψυχογιός. Οι ίδιοι μαζί με τους Αντώνη Καλαφάτη και Βασίλη Μουλιανίτη θα αποτελούν τη Νομαρχιακή Γραμματεία Άρτας του ΑΥ.ΡΙ.Ο.

 

Η Συνέλευση συζήτησε οργανωτικά θέματα και τους τρόπους υποστήριξης της παρουσίας του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος πήρε μέρος στη Συνέλευση. Υιοθέτησε επίσης μια σειρά από προτάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, τη διευκόλυνση του κοινωνικού ελέγχου και την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος και του συγκεντρωτισμού του Καλλικράτη.

 

Ειδικότερα η Συνέλευση προτείνει τη συγκρότηση άτυπου συλλογικού οργάνου κατά νομό, με τη συμμετοχή των αιρετών συμβούλων του Νομού και εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων, που θα συζητά τα θέματα τοπικής αρμοδιότητας. Η καθιέρωσή του θα καλύψει το κενό των συλλογικών οργάνων σε επίπεδο νομού.

 

Σύμφωνα με τη Συνέλευση, η καθιέρωση συμβουλευτικών θεματικών επιτροπών δίπλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να γίνει κανόνας για ένα ευρύ αριθμό θεμάτων, όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, το Περιβάλλον, τα προβλήματα των Μεταναστών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους, και για πολλά άλλα. Η συμμετοχή των παρατάξεων δεν είναι απαραίτητο να γίνει με περιφερειακούς συμβούλους αλλά και με απλά μέλη τους.

 

Ακόμη η Συνέλευση της Άρτας συζήτησε και υιοθέτησε μια σειρά από προτάσεις για το δικαίωμα της μειοψηφίας να προτάσσει τη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, την καθιέρωση συνεδριάσεων περιφερειακού ελέγχου, στα πρότυπα του κοινοβουλευτικού, το δικαίωμα λόγου στις παρατάξεις, που δεν εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλες. Οι προτάσεις αυτές θα αναπτυχθούν από τον Γιάννη Παπαδημητρίου κατά τη συζήτηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου θα επακολουθήσει η Νομαρχιακή Συνέλευση Πρέβεζας της παράταξης.

 

 

 

 

2η συνεδρίαση Περιφερειαρχών

2011-01-22 01:12:32

 

 

Αλλαγές στο Ν/Σ για τις περιοχές

 

“Natura 2000” ζητούν οι Περιφερειάρχες

 

 

 

Στη 2η συνεδρίαση των Περιφερειαρχών που έγινε στην Αθήνα την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, καθώς και από άλλους Περιφερειάρχες, τέθηκε προς συζήτηση το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις (Natura2000)». Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε σχετικά τα εξής:

 

 

 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχώρησε στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού, χωρίς να ζητήσει καν τη γνώμη μας και χωρίς κοινωνικό διάλογο. Όλοι μας συμφωνούμε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά οι διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά όλες τις περιοχές Natura, με αποτέλεσμα, περιοχές – όπως το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που έχει ενταχθεί στο σύνολό του στο δίκτυο- να βρίσκονται αντιμέτωπες με ριζικές αλλαγές που αφορούν τους όρους οικοδόμησης. Παρά την υπαναχώρηση της Υπουργού, ως προς το όριο των 10 στρεμμάτων για την αρτιότητα, οι προβληματισμοί παραμένουν και η οργάνωση του εξωαστικού χώρου, πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των τοπικών εξειδικευμένων προβλημάτων.

 

Αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Περιφέρειας δεν μπορούν να λαμβάνονται, ερήμην μας στην Αθήνα και θέση μας είναι οι περιοχές Natura 2000 να επανεξεταστούν.

 

Γενική είναι η εκτίμησή ότι οι «οριζόντιες ρυθμίσεις» χωρίς μελέτες σε βάθος, χωρίς εξέταση των επιμέρους παραμέτρων και δεδομένων κατά περιοχή, με παντελή αγνόηση τω υφιστάμενων δραστηριοτήτων, με αγνόηση των ίδιων των ζωτικών κυττάρων των παραπάνω περιοχών, των κατοίκων κλπ, που αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης, προκαλούν τελικά περισσότερα προβλήματα, από όσα επιδιώκουν να λύσουν. Για τα ζητήματα που ανακύπτουν από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους Περιφερειάρχες, να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με την Υπουργό για να τις θέσουμε υπόψη τις προτάσεις μας».