Ποιότητα νερού Ηγουμενίτσας: Απαιτείται υπεύθυνη (και με στοιχεία) ενημέρωση!

Σε μείζον αναδεικνύεται το θέμα της ποιότητας νερού στο Δήμο Ηγουμενίτσας με τους κατοίκους να είναι ανάστατοι. Αναστάτωση που τροφοδοτείται με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως κανένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Το σίγουρο είναι ένα: Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών ή άλλων αντιπαραθέσεων.

Από τα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή της η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ύστερα από τις αναλύσεις που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους κατόπιν καταγγελιών πολιτών, προκύπτει ότι στα συγκεκριμένα – δύο τουλάχιστον – δείγματα υπήρξε όντως πρόβλημα. Αυξημένος μικροβιακός φόρτος στο πόσιμο νερό, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας από την πλευρά του, με ένα μπαράζ ανακοινώσεων τις τελευταίες ημέρες, επιχειρεί να πείσει ότι το νερό είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία.
Kαι οι πολίτες είναι κάπου στη μέση, χωρίς να ξέρουν που βρίσκεται ολόκληρη η αλήθεια…
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους έχουν φτάσει και νέα δείγματα νερού, από τα σημεία που είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη προβλήματος. Οι αναλύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλη. Μεγαλύτερη ίσως κι από το ίδιο το πρόβλημα, αφού τα δείγματα αφορούν σε δύο σημεία και όχι στο σύνολο της πόλης, αλλά παραμένει ασαφές ποιά είναι η κατάσταση στο σύνολο του δικτύου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Και σαφώς οι αρμόδιοι οφείλουν να την διαχειριστούν άμεσα κι αποτελεσματικά.
Η διαχείριση μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο. Με την απόλυτη αλήθεια και την επίσημη δημοσιοποίηση όλων των αποτελεσμάτων για την ποιότητα του νερού που έχει κάνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας.
Όπως άλλωστε προβλέπεται και είναι υποχρέωσή της. Να αναρτώνται τα αποτελέσματα των μηναίων δειγματοληψιών στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.
Άλλωστε, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι τον πολίτη-καταναλωτή ουδόλως τον αφορά αν επελήφθη ο εισαγγελέας, αν  τα δημοσιεύματα  είναι ανώνυμα, επώνυμα, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα, με ποιόν τρόπο διέρρευσαν τα έγγραφα και αν αποκτήθηκαν… νόμιμα ή παράνομα!
Τον πολίτη τον αφορά η υγεία του και η υγεία των παιδιών του. Και αυτή οφείλει να διαφυλάξει τινί τρόπο ο αρμόδιος Δήμος Ηγουμενίτσας.