ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι φοιτητές του τμήματος του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Οι φοιτητές διασχίζοντας την παραλιακή οδό της πόλης κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου. Το προεδρείο του Συλλόγου συναντήθηκε με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου, στους οποίους επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ ακολούθησε η σύσκεψη φορέων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Γιώργος Μπούργος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Νικόλαος Μπέζας, η πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ Ρεγγίνα Δηλαβέρη, καθώς και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και της ΕΛΜΕ.
Χωρίς πρώτο έτος λειτουργεί το τμήμα της Ηγουμενίτσας, αφού δεν είχε φέτος εισακτέους, με αποτέλεσμα οι φοιτητές παλαιότερων ετών που χρωστάνε μαθήματα του πρώτου ή δεύτερου εξαμήνου να κληθούν να δώσουν εξετάσεις σε αυτά χωρίς καν να τα έχουν διδαχθεί! Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν φοιτητές, υπάρχουν σήμερα 7 φοιτητές που για διάφορους λόγους είχαν πάρει αναστολή σπουδών και ήρθαν να παρακολουθήσουν το α’ έτος, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τα 2 από τα 9 μαθήματά τους, καθώς εξασφαλίστηκε μόνο η διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων για πρωτοετείς, η οποία όμως δεν έχει ακόμα αρχίσει!
Την ίδια στιγμή και ενώ βρισκόμαστε στην 7η εβδομάδα του ακαδημαϊκού εξαμήνου, δηλαδή στο μέσον του, ακόμα δεν έχει γίνει η στελέχωση του τμήματος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η διδασκαλία όλων των μαθημάτων.
Ακόμα πιο τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι οι οποίοι απόφοιτοι του τμήματος, θα έχουν διδαχθεί Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά θα πάρουν ένα πτυχίο που θα γράφει “Μετάφρασης και Διερμηνείας”, δηλαδή χωρίς συνάφεια με τις σπουδές τους, από ένα τμήμα που δε λειτούργησε ποτέ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισδοχή τους στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή οι 400 φοιτητές του τμήματος της Ηγουμενίτσας, και αυτοί της Άμφισσας που αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα, θα είναι οι τελευταίοι απόφοιτοι ΤΕΙ στη χώρα, χωρίς η πολιτεία να τους δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί το πτυχίο τους, όπως έκανε για όλα τα άλλα τμήματα που συγχωνεύθηκαν με ΑΕΙ, αλλά ούτε και τη δυνατότητα μετεγγραφής αφού πλέον δεν υπάρχει αντιστοιχία του τμήματος με κανένα άλλο.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν έχει προχωρήσει σε κατανομή νέων θέσεων καθηγητών στο τμήμα της Ηγουμενίτσας, αναμένοντας τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τα νέα τμήματα, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τρεις από τους τέσσερις μόνιμους καθηγητές του τμήματος, έχουν ήδη αιτηθεί τη μετάθεση τους σε άλλα ιδρύματα, αφού επί μία διετία βρίσκονται στην ακαδημαϊκή “κατάψυξη” σε ένα κατηργημένο τμήμα, χωρίς δυνατότητα διδασκαλίας σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα σπουδών.

Οι φορείς της Ηγουμενίτσας κατέληξαν στην έκδοση ψηφίσματος αλλά και στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα επισκεφθεί την πρυτανεία αλλά και το υπουργείο Παιδείας ζητώντας τόσο την ικανοποίηση των αιτημάτων των υπάρχοντων φοιτητών όσο και τη λειτουργία του ιδρυτή εντός του ιδρυθεντος τμήματος μετάφρασης και διερμηνείας.

Το υπόμνημα των φοιτητών
Οι φοιτητές κατέθεσαν και το παρακάτω υπόμνημα:
Σπουδάζουμε στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων παράρτημα Ηγουμενίτσας, με τρεις εισαγωγικές κατευθύνσεις (Διοίκηση Επιχειρήσεων- Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων- Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών)
Σύμφωνα με το νομοσχέδιοσυγχώνευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τ.Ε.Ι Ηπείρου, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων έπειτα από μεταβατική διάταξη και αφού αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι εισακτέοι φοιτητές (ακ. έτος εισαγ. 2018-2019) καταργείτεκαι στην θέση του ιδρύεται το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας υπό την αιγίδα του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ του νόμου 4559 3 Αυγούστου του 2018, άρθρο 5, παράγραφος 1 ,οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων εντάσσονται νόμιμα και αυτοδικαίως στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, αλλά ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2. Σύμφωνα τον ίδιο νόμο,άρθρο 5 παράγραφος 2. Προβλέπει το εξής : Οι φοιτητές των προηγούμενων εδαφίων συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει καθώς το Πανεπιστήμιο αναγράφει το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας ως επικεφαλίδα και σε παρένθεση παραθέτει το πρώην Τ.Ε.Ι Ηπείρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στον τίτλο σπουδών (πτυχίο) αλλά και του siteτου τμήματος.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, άρθρο 4, παράγραφος 2 , υποπερίπτωση (η) , Τα μέλη Δ.Ε.Π του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων εντάσσονται στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την αναγγελία της κα. Υπουργού, Νίκης Κεραμέως, το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, είναι ένα (1) από τα τριανταεφτά (37) τμήματα όπου αναστάλθηκε η λειτουργία του. Δηλαδή τα μόνιμα μέλη Δ.Ε.Π που στελέχωναν το Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων, θα στελέχωναν το νεοσύστατο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας και λόγω της αναγγελίας της κας. Υπουργού, ενέχει κινδύνους μετάθεσης του μόνιμου προσωπικού θέτοντας σε αμφίβολη κατάσταση την ομαλή λειτουργία του Τμήματος.
Τέλος λόγω της εξόδου του τμήματος από το μηχανογραφικό και αποκλεισμού των εισακτέων, πλέον τα μαθήματα του πρώτου έτους (α’ και β’ εξάμηνο) δεν θα διδαχθούν ξανά πράγμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου και στα υπόλοιπα έτη.
Αιτήματα φοιτητών και προτάσεις φοιτητών :
1. Αφού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει αντίστοιχο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Τουριστικών, να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής χωρίς κριτήρια και περιορισμούς για όποιον το επιθυμεί, αφού τελειώσει με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών του στο Τμήμα Τ.Ε.Ι. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε φοιτητής θα μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές του με σκοπό την αναβάθμιση του τεχνολογικού τίτλου που θα κατέχει σε πανεπιστημιακό, το οποίο αυτό δικαίωμα υφίσταται για όλους τους φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι.

2. Άμεση διαβεβαίωση από το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας, γραπτώς, πως εγγυούνται την ομαλή λειτουργεία του Τμήματος μέχρι την λήξη της φοίτησης όλων των εγγεγραμμένων φοιτητών του τμήματος.

3. Αλλαγή του πτυχίου και αποκατάσταση του αρχικού τίτλου αποφοίτησης, όπως εισήχθησαν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές έως το 2018, δηλαδή να αναγράφεται το Τ.Ε.Ι Ηπείρου Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων / Τουριστικών επιχειρήσεων.

4. Επαναπρόταση των μαθημάτων όλων των ετών έως και τη λήξη της φοίτησης των εγγεγραμμένων φοιτητών.