Προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα

Η Κομματική Οργάνωση Παραμυθιάς του ΚΚΕ στο πλαίσιο της προεκλογικής πολιτικής δραστηριότητας πραγματοποίησε:

  • Την Παρασκευή 5/5 συγκέντρωση στην Ποταμιά με ομιλήτρια την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό Θεσπρωτίας. Ανάμεσα στα άλλα τονίστηκε η αναγκαιότητα αγωνιστικής συμπόρευσης και εκλογικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατός ο λαός την επόμενη ημέρα των εκλογών και αδύναμη η όποια άλλα δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει.
  • Το Σάββατο 6/5 συγκέντρωση στην Παραμυθιά. Τη συγκέντρωση άνοιξε η Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Παραμυθιάς Αννίτα Δημητρίου ενώ στην ομιλία ανάμεσα σε άλλα αναδείχθηκε από την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Γεωργίου Χρυσηίδα η αναγκαιότητα να γίνει κριτήριο ψήφου η ίδια η πείρα και η καθημερινότητα των εργαζομένων ενάντια στα εκβιαστικά διλήμματα περί σταθερότητας και «συνεργασίας» που αναπαράγει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για να εγκλωβίσουν το λαό και να ισχυροποιηθεί και εκλογικά το ΚΚΕ για να δυναμώσει η ελπίδα και ο αγώνας. Στο χώρο προηγήθηκε τουρνουά πινγκ-πονγκ για μαθητές και νεολαία.

Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Παραμυθιάς με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στο Νομό Θεσπρωτίας Γεωργίου Χρυσηίδα πραγματοποίησε συνάντηση το Σάββατο 6/5 με εκπροσώπους του Δ.Σ του Φ.Ο.Π. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ψυχαγωγίας και διεξόδου του λαού και των εργαζομένων και η αναγκαιότητα επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Κλιμάκιο της ΚΟ Ηγουμενίτσας, με επικεφαλής την Κατερίνα Δήμα, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στην Θεσπρωτία επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του ΟΛΗΓ όπου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και για τις επιπτώσεις που θα έχει ιδιαίτερα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το ΚΚΕ με κριτήριο τι δικές τους ανάγκες.

Κατόπιν το κλιμάκιο επισκέφτηκε το ΤΕΠ όπου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις θέσεις του ΚΚΕ για την στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών. Όλα τα κόμματα μεγάλα και μικρά που έχουν «κορώνα» στο κεφάλι τους την πολιτική της ΕΕ έχουν συμβάλλει με τις θέσεις τους στη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με τα κριτήρια του “κόστους– οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Τέλος επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αρκείται στην λειτουργία του νοσοκομείου ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ως Νομικό Πρόσωπου Ιδιωτικού δικαίου που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα και θέλει τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου. Η στάση των κομμάτων απέναντι στο σοβαρό ζήτημα της υγείας πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ που αταλάντευτα παλεύει για κρατικές μονάδες υγείας στελεχωμένες με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Τέλος το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους τόσο του ΟΛΗΓ όσο και του ΤΕΠ στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση την Θεσπρωτία, που θα γίνει την τη Πέμπτη 11 Μάη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ.  

Κλιμάκιο της ΚΟΒ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Δήμα υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στην Θεσπρωτία επισκέφτηκε τη Παρασκευή 05/05/2023 τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ, του Κτηματολογίου καθώς και του Δικαστικού Μεγάρου.

Κατά την περιοδεία μοιράσθηκε υλικό του ΚΚΕ για την εκλογική μάχη στις 21/05/2023 και έγινε κουβέντα με τους εργαζόμενους για την πρόταση του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του στις ερχόμενες εκλογές.

Το Σάββατο στις 06/05/2023  κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλείς τους υποψήφιους βουλευτές στην Θεσπρωτία Θοδωρή Παπαγιάννη και  Κατερίνα Δήμα έκανε περιοδεία στις καφετέριες στην Ηγουμενίτσα.  

Με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και υλικά του κόμματος στα χέρια προπαγανδίστηκε η κεντρική πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Θεσπρωτία που θα γίνει την τη Πέμπτη 11/05/2023 και ώρα 8:30 στην πλατεία Δημαρχείου με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Έγινε επίσης κουβέντα με τους παρευρισκόμενους.

Κλιμάκιο της Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Δήμα υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στην Θεσπρωτία επισκέφτηκε τη Κυριακή 07/05/2023 τα χωριά της επαρχίας Μαργαριτίου.

Άλλο κλιμάκιο  με επικεφαλής τον Θοδωρή Παπαγιάννη υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Θεσπρωτίαεπισκέφτηκε τα χωριά Πλαταριά, Σύβοτα και Πέρδικα.

Τρίτο κλιμάκιο με στελέχη της Τ.Ε. Θεσπρωτίας επισκέφθηκε τα χωριά Καστρί ,Μαυρούδι και  Παραπόταμο.

Κατά την περιοδεία έγινε κουβέντα με τους κατοίκους και μοιράσθηκε υλικό με τις θέσεις του ΚΚΕ για την εκλογική μάχη στις 21/05/2023.

Μοιράσθηκε επίσης το κάλεσμα για την κεντρική πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Θεσπρωτία που θα γίνει την τη Πέμπτη 11/05/2023 και ώρα 8:30 στην πλατεία Δημαρχείου με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Όσο σημαντικό είναι το Περιεχόμενο των σπουδών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, άλλο τόσο σημαντικό είναι ο χώρος στον οποίο αυτό το Περιεχόμενο δίνεται στον μαθητή, δηλαδή η Σχολική Στέγη.

Ας σκεφτούμε πως ένα παιδί, από τα 6 του χρόνια μέχρι τα 18 του, βρίσκεται καθημερινά επί 6 τουλάχιστον ώρες σε ένα χώρο μέσα στον οποίο θα πρέπει να μάθει να σκέφτεται, να επικοινωνεί μέσω της Γλώσσας με τους γύρω του, να αντιλαμβάνεται την αντικειμενική πραγματικότητα με τους νόμους που την διέπουν, να αθλείται, να ψυχαγωγείται και όποια άλλη δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Προφανώς, η διαμόρφωση αυτού του χώρου, του Δημόσιου Σχολείου του, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο να αισθανθεί αυτόν τον χώρο δικό του, να τον αγαπήσει. Το αίσθημα που δημιουργεί στο παιδί από το Νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ Λυκείου το Σχολείο είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέγγισή του απέναντι στην γνώση που θα του παρέχεται σε αυτό. Το σχολείο πρέπει να δημιουργεί θετικά συναισθήματα στο παιδί, να το προδιαθέτει θετικά για την διαδικασία της μάθησης.

Ειδικά για τα προνήπια καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι η πρώτη επαφή με το σχολείο. Για να δούμε όμως την πραγματικότητα: με την θέσπιση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής το 2018, ενός μέτρου αναγκαίου που αποτελούσε για χρόνια διεκδίκηση όλης της σχολικής κοινότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμιά ουσιαστική προετοιμασία, ούτε διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες υποδομές. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες προνήπια να γνωρίζουν για πρώτη φορά το σχολείο σε αίθουσες κλουβιά. Μάλιστα, στο Δήμο Ηγουμενίτσας, 7 Νηπιαγωγείο, έχουν τη “συναρπαστική” εμπειρία να κάνουν μάθημα σε ισόγειο ενοικιαζόμενο κατάστημα μα αυλή τον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς τα κόμματα που κυβέρνησαν και επιδιώκουν να ξανακυβερνήσουν το εχθρικό για το λαό και τα παιδιά του κράτος, αντιμετωπίζουν τις ανάγκες αυτές ως κόστος.

Παράλληλα, με ευθύνη του κράτους, των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με σχολεία κακοσυντηρημένα, παρατημένα, επικίνδυνα, με σοβάδες να πέφτουν όπως στο 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας

Η πανδημία αποκάλυψε ακόμα πιο έντονα και το πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη που οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαδοχικά νομοθέτησαν.

Πλέον υπάρχουν τάξεις  που οι μαθητές στοιβάζονται κυριολεκτικά σε 25αρια τμήματα σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη φτάνει τους 27-28 μαθητές. Όλα αυτά έχουν αίτια την πολιτική που ακολουθήθηκε από Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές και Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικά με τον “Καλλικράτη” και τον “Κλεισθένη”, η συντήρηση των σχολείων μετακυλίστηκε στους Δήμους, χωρίς όμως να τους δοθούν και τα κατάλληλα κονδύλια Και μάλιστα, μέσω μνημονίων, αποψιλώθηκαν οι Τεχνικές τους Υπηρεσίες. Καμία από τις Δημοτικές Αρχές στη Θεσπρωτία δεν έχει διεκδικήσει με αποφασιστικότητα χρήματα για τις σχολικές υποδομές, παρά μόνο αρκούνται στην διαχείριση και στήριξη του υπάρχοντος καθεστώτος. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή να θυμίσουμε ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που αφορούσαν την Τοπική Διοίκηση, τον “Καλλικράτη” και τον “Κλεισθένη”, προβλέποντας όλα τα παραπάνω.

Είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα ο κατακερματισμός των ευθυνών όσον αφορά ΚΑΙ την σχολική στέγη. Αυτό που χρειάζεται είναι να συσταθεί ενιαίος δημόσιος φορέας που να έχει την ευθύνη από την αρχή (της εύρεσης δηλαδή του κατάλληλου χώρου και των μελετών), μέχρι το τέλος (της παράδοσης δηλαδή της κατασκευής και με τον κατάλληλο εξοπλισμό) για τα σχολεία, εξασφαλίζοντας έτσι τόσο την αναγκαία κατασκευή των σχολείων σε κάθε περιοχή, όσο και την συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτήρια με ευθύνη του κράτους, στελεχώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του, προσδιορίζοντας το φορέα που θα είναι πιστοποιημένος με αυτή την ευθύνη, προβλέποντας ελέγχους όλων των βαθμών και όχι μόνο πρωτοβάθμιους που ουσιαστικά αφορούν μόνο οπτικούς ελέγχους.

Το βασικό και κύριο είναι ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση και σχεδιασμός που θα εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη. Το αυτονόητο για τα παιδιά, να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και αυτό ότι απαιτεί οργανωμένη δράση, διεκδίκηση, σύγκρουση με όλους όσους αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως κόστος για εξοικονόμηση( Για αυτό και οι δαπάνες για αντισεισμική προστασία δεν είναι επιλέξιμες από τα προγράμματα της Ε.Ε.)

Είναι όμως επιλέξιμες οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων στα πλαίσια της επιδοτούμενης «πράσινης οικονομίας». Στο συγκρότημα του 1ου  λυκείου Ηγουμενίτσας π.χ. που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970, με τον τότε αντισεισμικό κανονισμό του 1959, χρηματοδοτείται με 1.750.000 ευρώ η ενεργειακή του αναβάθμιση, αντί η αντισεισμική του θωράκιση με ότι αυτό συνεπάγεται. Με μια τέτοια πολιτική, σε περίπτωση σεισμού δεν θα φταίει η «κακιά η ώρα» για την οποιαδήποτε καταστροφή.

 Το ΚΚΕ παλεύει ώστε τα παιδιά, η νέα γενιά να έχει σχολεία και υποδομές, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. Σας καλούμε να σκεφτείτε για όλη σας τη ζωή, για τη στάση σας στον αγώνα και τις πολιτικές επιλογές, ανεξάρτητα από όποιες τέτοιες έκανε ο καθένας στο παρελθόν. Να σκεφτείτε όπως σκέφτεται ο καθένας μας για τα παιδιά του, που επιδιώκει για αυτά το καλύτερο, και όχι το μικρότερο κακό που πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο. 

Γιατί στη ζωή των παιδιών  δεν κάνουμε εκπτώσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο.

Καλούμε όλους σας, να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε και να συμπορευθείτε μαζί μας, με το ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Και στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στις εκλογές.

Κόντρα στην λογική του “πάμε και όπου βγει”,  κόντρα στις “κοιλάδες των Τεμπών” που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στα σχολικά κτίρια. Στο δίλημμα “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” διαλέγουμε το μέλλον, την ασφάλεια και τα όνειρα της νέας γενιάς!»