Προληπτικά μέτρα για τη λύσσα

perifereia

perifereiaΟλοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια  Ηπείρου οι ενημερωτικές συσκέψεις για τα μέτρα πρόληψης της λύσσας στα  κατοικίδια ζώα, σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε πρώτο στάδιο τα μέτρα αφορούν εδαφική ζώνη 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας και ακολούθησαν  ενημερωτικές συναντήσεις:
 * Στην Π.Ε. Ιωαννίνων στις έδρες των Δήμων Κόνιτσας, Πωγωνίου, στο Δ. Δ. Βουτσαρά Δήμου Ζίτσας καθώς και με τις  κυνηγετικές οργανώσεις.
  * Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων και των  εμπλεκομένων φορέων.

Για την έναρξη των εμβολιασμών, αναμένονται τα προγράμματα που έχουν αναλάβει να συντάξουν και να διαβιβάσουν στις διευθύνσεις κτηνιατρικής οι κατά τόπους δήμοι. 

 Οι ποιμενικοί σκύλοι,  με  απόφαση του Περιφερειάρχη, θα εμβολιαστούν  σε συνεργασία ιδιοκτητών και κτηνιάτρων του Δημοσίου.  Οι κυνηγετικοί σκύλοι με ευθύνη των κατόχων  τους από ιδιώτες κτηνιάτρους και  οι αδέσποτοι  με ευθύνη των Δήμων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα λύσσας σ΄ όλη την Ελλάδα,  ωστόσο  η λήψη των προληπτικών μέτρων γίνεται  επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει υπόψη του επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία λύσσας σε Βαλκανικά κράτη και ειδικότερα σε ζώνες που συνορεύουν με τη χώρα μας.