Προσπαθούν να φέρουν τα ασφαλτικά από την πίσω πόρτα…

psaria

psariaΤην πίσω πόρτα για να περάσουν τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα άνοιξε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, η οποία λίγο πριν παραιτηθεί κίνησε τις διαδικασίες αναίρεσης αδειών από ορισμένες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.

Παρότι οι μονάδες είναι εγκατεστημένες εδώ και είκοσι χρόνια περίπου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπίστωσε τώρα αποκλίσεις στα τοπογραφικά τους και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία για ανάκληση των αδειών λειτουργίας κινήθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Μάλιστα βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική υπογραφή γεγονός που θα ανοίξει πλέον τη ζώνη των χιλίων μέτρων που προβλέπει το χωροταξικό και βέβαια θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την αδειοδότηση της μονάδας ασφαλτικών.

Η κ. Γεωργακοπούλου, η οποία κατά πληροφορίες έχει υποβάλλει την παραίτησή της από τη θέση της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν αυτή που είχε υπογράψει την Περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εγκατάσταση των ασφαλτικών ερχόμενη μάλιστα τότε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον τοπικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Κατσούρα, ο οποίος είχε ζητήσει την απομάκρυνσή της από την Ήπειρο.

Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις, προσφυγές και η θεσμοθέτηση του χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες, όμως φαίνεται πως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση βρήκαν έστω και την τελευταία στιγμή το παραθυράκι. Μαζί με αυτό αφήνουν προίκα στην αιρετή περιφέρεια πλέον και τα ασφαλτικά!

Κι αυτό βέβαια γίνεται σε βάρος των ιχθυοκαλλιεργητών, του πιο δυναμικού κλάδου της οικονομίας της Ηπείρου. Είναι όντως τραγικό η διοίκηση να διαπιστώνει με καθυστέρηση είκοσι περίπου ετών αποκλίσεις στις μονάδες αυτές –σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνει ότι έχει γίνει υπέρβαση στα όρια κατά 200 μέτρα- και να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αφαίρεση των αδειών τους επιφέροντας έτσι ένα καίριο χτύπημα στην περιοχή και ανοίγοντας ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο θα ταλανίσει επί μακρόν όλους τους τοπικούς φορείς.

Καχριμάνης: Ούτε βήμα πίσω για τα ασφαλτικά

Σαφή προειδοποίηση με πολλούς αποδέκτες, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σχετικά με τη μονάδα ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας και τα τετελεσμένα που επιχειρούνται.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μιλώντας στην ημερίδα που έγινε για τον Αμβρακικό επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες και τίποτα περισσότερο.

Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άφησε ένα μεγάλο ερώτημα για την επιμονή κάποιων να προχωρήσει μια τέτοια μονάδα δίπλα στα σύνορα αντί να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις. «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Καχριμάνη.