Προσφυγή στο ΣτΕ από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ηπείρου ενάντια στην απελευθέρωση του επαγγέλματος

themis

themisΠροσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν 32 Δικηγορικοί Σύλλογοι, μεταξύ αυτών και της Ηπείρου, σε σύνολο 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ζητώντας να επανέλθει το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, αυτό που ίσχυε πριν την απελευθέρωση που επήλθε με το νόμο 3919/2011.

Όπως υποστηρίζουν το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη νομολογία (παλαιές αποφάσεις) του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και των ελληνικών δικαστηρίων.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι τονίζουν ότι πρέπει να επανέλθουν οι περιορισμοί που αφορούν:
1) την εδαφική αρμοδιότητα των δικηγόρων (απαγόρευση αυτοδύναμης δικηγορίας εκτός του Συλλόγου που ανήκουν),
2) την απαγόρευση δημιουργίας πολλαπλής επαγγελματικής εγκατάστασης (δημιουργία δικηγορικών εταιρειών με πολλαπλές έδρες),
3) την απαγόρευση ίδρυσης πολυεπαγγελματικών εταιρειών (δικηγορική εταιρεία που θα συμμετέχουν και μη δικηγόροι),
4) την απαγόρευση σύστασης κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιρειών (δικηγορικές εταιρείες υπό την μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.ά.) και
5) τον υποχρεωτικό νομοθετικό καθορισμό ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών.
Στις 26 Σεπτεμβρίου οι σύλλογοι είχαν ζητήσει από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να εκδώσουν Προεδρικό Διάταγμα για τη «διατήρηση σε ισχύ απαιτήσεων του Κώδικα Δικηγόρων και της εν γένει δικηγορικής νομοθεσίας που αφορούν την εδαφική δικηγορική αρμοδιότητα, τον νομοθετικό καθορισμό αμοιβών», κ.λπ. Οι υπουργοί αρνήθηκαν γι’ αυτό και ακολουθείται τώρα η προσφυγή.
Οι δικηγορικοί Σύλλογοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (με τη σειρά που υπογράφουν) είναι: 1) Ιωαννίνων, 2) Λάρισας, 3) Σύρου, 4) Άρτας, 5) Ρεθύμνου, 6) Δράμας, 7) Κω, 8) Χίου, 9) Γιαννιτσών, 10) Τρικάλων, 11) Καρδίτσας, 12) Λαμίας, 13) Χαλκίδας, 14) Κατερίνης, 15) Καστοριάς, 16) Χαλκιδικής, 17) Κιλκίς, 18) Γρεβενών, 19) Καβάλας, 20) Μεσολογγίου, 21) Κοζάνης, 22) Θηβών, 23) Ευρυτανίας, 24) Άμφισσας, 25) Φλώρινας, 26) Θεσπρωτίας, 27) Πρέβεζας, 28) Κέρκυρας, 29) Ροδόπης, 30) Λιβαδειάς, 31) Αλεξανδρούπολής και 32) Καλαμάτας.

Εξ’ άλλου διήμερη αποχή αποφάσισε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας για τις 9 και 10 Ιανουαρίου 2012. Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω: 1. Καταδικάζει την εκ νέου προσπάθεια των αρμοδίων υπουργών να τροποποιήσουν, επτά (7) μήνες μετά την ψήφισή του το Ν. 3919/2011, υπαναχωρώντας διαρκώς και με διάφορες συνεχείς και κλιμακούμενες μεθοδεύσεις, ως δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου, των νομοθετημένων περί της λειτουργίας των δικηγορικών εταιριών και των δικηγορικών συλλόγων. Οι σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων τη χώρα είτε αποτελούν απαιτήσεις της τρόϊκας είτε άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, έχουν ως άμεση στόχευση τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους θα οδηγήσουν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους επ’ ονόματι μια ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης», η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία των επιθυμωμένων καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτη συνέπεια το απαγορευτικό κόστος για τον πολίτη και την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία της. Η εισαγωγή και νέων διατάξεων, εσπευσμένα, κρυφίως και πέραν όσων το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε για υποτιθέμενο διάλογο, που αφορούν τις δικηγορικές εταιρίες, τη διαφήμιση των δικηγόρων και την ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων και μάλιστα αρχικά επιχειρούμενη να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποδεικνύει άνευ άλλου ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, που καταδίκασε τους πολίτες της χώρας στην ανέχεια, αδιαφορεί πλήρως και για τη δικαιοσύνη.
Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι κάθε προσπάθεια αυτής της μορφής μας βρίσκει καθολικά και αγωνιστικά απέναντί τους.

2. Κηρύσσει αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας την Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012.
Η αποχή αφορά τις παραστάσεις ενώπιον των Δικαστηρίων κάθε βαθμού ως και ενώπιον κάθε άλλης Διοικητικής Αρχής, που συνεδριάζει ως επιτροπή ή συμβούλιο.

3. Άδεια παράστασης θα χορηγείται στις περιπτώσεις:
α) Αυτοφώρων,
β) Συμπλήρωσης ορίου προσωρινής κράτησης,
γ) Παραγραφής,
δ) Προθεσμίας και
ε) Αναστολής πλειστηριασμού.
4. Τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 09:00 έως 10:00 θα συνεδριάζει στα γραφεία του Συλλόγου τριμελής επιτροπή χορήγησης αδειών.