Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι δικαστές

Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων τους και τη συνέχιση κατάθεσης αγωγών στο Μισθοδικείο κατά τις μείωσης των αποδοχών τους, αποφάσισαν σήμερα οι δικαστές και οι εισαγγελείς κατά τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των δικαστών, όπου και αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών τους. Με την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) οι δικαστές υποχρεώθηκαν αναδρομικά από την1η Αυγούστου του περασμένου έτους (2012) να επιστρέψουν τμηματικά τις αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές τους. Δηλαδή, να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν από τον περασμένο Αύγουστο και μετά, καθώς από την ημερομηνία αυτή επήλθε αναδρομική μείωση των μισθών τους.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Βασιλική Θάνου τόνισε ότι «η Κυβέρνηση επέδειξε μια στάση εχθρικής αδιαλλαξίας κατά τη Δικαιοσύνης και κατά των δικαστών, τη στιγμή μάλιστα που η συνολική μείωση στους δικαστές έφτασε το 60% επί των αποδοχών τους.

Οι νέες μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΔΕ, και μάλιστα τόσο υψηλού ποσοστού, δεν ήταν ούτε αναγκαίες ούτε αναλογικές, καθώς από το όφελος αυτών των μειώσεων στους 4.000 δικαστές για τα έσοδα του Δημοσίου ήταν ελάχιστα.

Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος της ΕΔΕ ανάφερε ότι πέρα από τις αγωγές, που ξεκίνησαν να καταθέτουν στο Μισθοδικείο οι δικαστικοί, είναι «ανοικτοί σε διάλογο με την Κυβέρνηση, ώστε να συμβάλλουν να εξευρεθεί λύση και να επικρατήσει ηρεμία στο ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης».