Πρωτιά στις κατασχέσεις ναρκωτικών…. Διαρκείας ο πόλεμος στην ελληνοαλβανική μεθόριο!

XASIS GENIKOS 7 1 14Περισσότεροι από δέκα τόνοι ναρκωτικών ουσιών κατασχέθηκαν στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια του 2013, φέροντας και πάλι στην κορυφή την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και δείχνοντας ότι η ελληνοαλβανική μεθόριος παραμένει το βασικότερο σταυροδρόμι των κυκλωμάτων.

Οι ποσότητες που πέφτουν στα χέρια των αστυνομικών αρχών της περιοχής είναι πλέον τεράστιες και υπερδιπλάσιες από κείνες που κατάσχονται σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια.

Ποσότητες που επιχειρούν να διακινήσουν με κάθε τρόπο τα διάφορα κυκλώματα. Χρησιμοποιούν από μουλάρια μέχρι και βάρκες. Από μισθωμένα οχήματα μέχρι τα Αλβανικά λεωφορεία των γραμμών.

Κυκλώματα αδίστακτα, που πολλές φορές χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό εναντίον των αστυνομικών. Οι μέθοδοι στη διακίνηση συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν, έχει τονίσει πολλές φορές ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, υπογραμμίζοντας πάντα πως η Αστυνομία καταφέρνει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά.

Οι μάχες μεταξύ εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών και της Αστυνομίας μαίνονται σε καθημερινή βάση από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας, μέχρι τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας.

Οι συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών στην Ήπειρο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τα κυκλώματα της παρανομίας αποτελούνται από μαφιόζικες ομάδες Ελλήνων και Αλβανών.

Οι περισσότερες υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί από την Αστυνομία δείχνουν ότι το χασίς φτάνει σε περιοχές των συνόρων από Αλβανούς, ενώ στη συνέχεια, για να μεταφερθούν σε προορισμούς στη χώρα μας, αναλαμβάνουν δράση οι Έλληνες συνεργοί τους. Κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, οι κακοποιοί έχουν ανοίξει μονοπάτια, ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία.

Βασική περιοχή από την οποία διοχετεύονται τα ναρκωτικά στην Ελλάδα είναι το Λαζαράτι. Μία κωμόπολη, δίπλα στο Αργυρόκαστρο, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Πριν λίγους μήνες η Ιταλική αστυνομία, χρησιμοποιώντας ελικόπτερο, κατέγραψε καρέ- καρέ τις απέραντες χασισοφυτείες της περιοχής.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι το 2013 η παραγωγή θα ξεπερνούσε τους χίλιους τόνους αποφέροντας σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ.

Τεράστια τα ποσά που διακινούνται λοιπόν. Και τα ποσά αυτά δικαιολογούν την ανεκτικότητα των πολιτικών αρχών της γείτονος χώρας στην παράνομη καλλιέργεια, που τείνει να μετατραπεί σε εθνική καλλιέργεια.