Πρωτοβουλίες Περιφέρειας για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων

Ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των φυλακών Σταυρακίου συζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την Διευθύντρια  του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων κ. Ελένη Αγαπητού, παρουσία και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Οδυσσέα Πότση.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την παράδοση από την Περιφέρεια  ξενοδοχειακού εξοπλισμού και την ολοκλήρωση μελέτης από τις τεχνικές της υπηρεσίες  για τη βελτίωση των χώρων  του Καταστήματος.  

Η Διευθύντρια του Σωφρονιστικού Καταστήματος, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές, τις ανάγκες που υπάρχουν και βεβαίως για το αίτημα κατασκευής νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια είναι στο πλευρό της Διοίκησης του Σωφρονιστικού Καταστήματος προκειμένου να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού και των αρμοδιοτήτων της στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εκφράζοντας την εκτίμηση του για το σημαντικό έργο που επιτελούν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες,  οι εργαζόμενοι στο Κατάστημα.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν για την κατασκευή σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος,  γνωστοποιώντας  ότι μετά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για  αντίστοιχο κατάστημα από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, αναλαμβάνεται νέα πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία πρέπει να συμβάλλουν, όπως είπε, όλοι οι τοπικοί φορείς.

Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Οδυσσέα Πότση να έλθει σε επαφή με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να τους θέσει εκ νέου το ζήτημα, ώστε στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι  απαιτούμενες ενέργειες.

Ενίσχυση σε ξενοδοχειακό κ.α. εξοπλισμό

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του Καταστήματος και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων,   το τελευταίο χρονικό διάστημα  έχει διαθέσει τα παρακάτω υλικά:

  • Πεντακόσιες κουβέρτες
  • Τραπέζια εστίασης, μεταλλικούς πάγκους και μεταλλικά ράφια
  • Οκτώ μεταλλικές δίφυλλες ντουλάπες
  • Δύο μεταλλικές συρταριέρες
  • Τριάντα πέντε κομοδίνα
  • Τρία κλιματιστικά
  • Έναν ανεμιστήρα
  • Οκτώ φωτιστικά
  • Έναν εκτυπωτή

Επίσης στο κάλεσμα της αρμόδιας διεύθυνσης Πρόνοιας της Περιφέρειας, ανταποκρίθηκε  η επιχείρηση των Ιωαννίνων  «ΧΡΩΜΟΕΠΙΛΟΓΗ Πολύβιος Καρράς»,   διαθέτοντας δωρεάν για τους ελαιοχρωματισμούς κτιρίων της Φυλακής 200 κιλά χρώμα, προσφορά για την οποία η Περιφέρεια εκφράζει και δημόσια τις ευχαριστίες της.

Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των επισκεπτών των κρατουμένων των Φυλακών, η Περιφέρεια ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Διεύθυνσή τους, θα παραχωρήσει έναν λυόμενο οικίσκο.

Παράλληλα μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Οδυσσέα Πότση, με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλη,  από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την αισθητική αναβάθμιση του αύλειου χώρου από φοιτητές της Σχολής Πλαστικών και Επιστημών Τέχνης.

 Τέλος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε η μελέτη για εργασίες επισκευής και συντήρησης στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων. Η μελέτη, προϋπολογισμού 205.000 ευρώ, έχει ήδη προωθεί από τη Διεύθυνση του Καταστήματος προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη η Διευθύντρια κ. Ελ.Αγαπητού, αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης.