Πωλούνται σε ιδιώτες τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά της Ηπείρου… Στη λίστα το Πουρνάρι Ι και ΙΙ

POYRNARIΣτη μικρή ΔΕΗ κατέληξαν τα δύο σημαντικότερα υδροηλεκτρικά της Ηπείρου, το Πουρνάρι Ι και ΙΙ, στο σχήμα δηλαδή που με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε οδεύει προς ιδιώτες.

Στη νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πουληθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα εισφερθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και το 30% των πελατών χωρίς, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, να είναι απαραίτητη η συγκατάθεσή τους.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ: «Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο.

Επίσης, αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Το υδροηλεκτρικό Πουρναρίου βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο από την Άρτα, στον ποταμό Άραχθο και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981. Πρόκειται για χωμάτινο φράγμα με ισχύ 300 MW

Ο ΥΗΣ Πουρναρίου ΙΙ μετά το Πουρνάρι Ι, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 και είναι ισχύος 31,5 MW.

Σε σχετική ανακοίνωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει:
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε εκφράσει πρόσφατα με σχετική ανακοίνωση περί πώλησης του φράγματος Πουρναρίου Άρτας.
Με ένα νέο καταστροφικό νομοσχέδιο η Συγκυβέρνηση δημιουργεί την λεγόμενη “Μικρή Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκρισμού”, στην οποία δίνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, αλλά και των πελατών της.
Σε αυτή τη νέα “Μικρή ΔΕΗ” εντάσσει και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Άραχθο, ισχύος 331,5MW, μονάδες εθνικής σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ηπείρου.
Θεωρούμε ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαλύσει και να ξεπουλήσει την στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας.
Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί.
Ως υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου δηλώνω -γι άλλη μια φορά- την κατηγορηματική μου αντίθεση σε αυτό το σχέδιο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική και ενεργειακή κατάσταση της Περιφερειάς μας.
Θα αγωνιστούμε για τον δημόσιο χαρακτήρα και την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Ηπείρου.
Θυμίζω και τονίζω ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό, καλώ δε σε συστράτευση πολίτες, οργανώσεις , κάθε Ηπειρώτη προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική ιδιωτικοποίηση για την Περιφερειά μας.
Όλγα  Γεροβασίλη
Υποφήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου,
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας