”Πόλεμος ευθυνών” μετά το φιάσκο στη ΝΔ

Την απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων.
Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ αναφέρει: «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται».

Ηλεκτρονικά, η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, δεν άρχισε ποτέ, λόγω των τεχνικών προβλημάτων, ενώ σε ορισμένα τμήματα ξεκίνησε προσωρινά μια χειρόγραφη διαδικασία, η οποία όμως σταμάτησε μετά από μερικές ώρες (περίπου στις 10:00) όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι εκλογές ματαιώνονται.
Στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα είχαν σχηματιστεί ουρές ψηφοφόρων της ΝΔ που περίμεναν να αποκατασταθεί η διαδικασία, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Μετά την ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι πολίτες έφυγαν, στην πλειοψηφία τους εκνευρισμένοι.
Της επίσημης ανακοίνωσης της ΚΕΦΕ ακολούθησε «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων για την ευθύνη του φιάσκου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί νέα διαδικασία, ενώ παραμένει στον «αέρα» η ημερομηνία της εκλογής νέου προέδρου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιμάρας συναντήθηκε τον υπεύθυνο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, ο οποίος υπέγραψε δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ό,τι συνέβη και επέστρεψε την προκαταβολή που είχε λάβει η εταιρεία. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως η ΝΔ θα εγείρει αστικές και ποινικές ευθύνες.
Φιάσκο για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο, κατήγγειλε πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «η σημερινή εικόνα δεν τιμά τη Νέα Δημοκρατία». «Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους που πρέπει να αναζητηθούν και να παραιτηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος» και ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Παράλληλα, πρότεινε να αναλάβει προσωρινή πρόεδρος της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου και, επίσης, ζήτησε να ορίσει η κ. Γιαννάκου κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Αργότερα, ο Κ.Μητσοτάκης ζήτησε από τον Β.Μεϊμαράκη να συγκαλέσει την ΚΟ του κόμματος.

Αμεση σύγκληση της ΚΟ ζήτησαν 16 ευρωβουλευτές και βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους. Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι: Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.
Αμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έχοπυν ζητήσει επίσης ο Νίκος Δένδιας, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Τις παραιτήσεις του Ευ.Μεϊμαράκη και Ανδρέα Παπαμιμίκου ζήτησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για «αδιανόητα πράγματα που προσβάλουν τον κόσμο της παράταξης»

Την αναβολή των εκλογών ζήτησε νωρίς το πρωί της Κυριακής από τα Χανιά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του δεν θα είναι υποψήφιος. Ο κ. Μεϊμαράκης αναχώρησε από το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει από το βράδυ του Σαββάτου χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ Θ.Αμπατζόγλου απέρριψε τις κατηγορίες που δέχεται ο Β.Μεϊμαράκης, λέγοντας πως «ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν» στην Επιτροπή

Παράλληλα, η πλευρά Μεϊμαράκη, σε μια κίνηση που ενέτεινε την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα έδωσε στη δημοσιότητα κάποια αποτελέσματα από τη χειρόγραφη διαδικασία που διεξήχθη σε ορισμένα τμήματα για λίγες ώρες, που καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται σε ψήφους των υπολοίπων υποψηφίων.

Την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ακόμα και σήμερα, ζήτησε ο Γιάννης Πλακιωτάκης. «Παρότι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών. Προτείνω την άμεση σύγκληση, ακόμα και απόψε, του αρμόδιου οργάνου», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Τα τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών ήταν γνωστά εδώ και ημέρες. Όπως καταγγέλλεται, η εταιρεία που ανέλαβε τη διαδικασία δεν κατάφερε να περάσει το λειτουργικό σύστημα στους φορητούς υπολογιστές, ενώ απουσίαζαν ακόμα και χειριστές των μηχανημάτων.

Το πρωί της Κυριακής σε ορισμένα εκλογικά σημεία ξεκίνησε η διαδικασία χειρόγραφα. Ωστόσο, μεταξύ των υποψηφίων και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής υπήρχε συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009, σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων, λόγω φόβων για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ενημέρωση μέσω Twitter

Με αναρτήσεις τους στο Twitter, οι κ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας ενημέρωναν από νωρίς το πρωί τους ψηφοφόρους για τα προβλήματα που υπήρχαν.
«Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής. Συνιστώ στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση» έγραψε ο Κυρ.Μητσοτάκης.

«Αδιανόητο να υπάρχουν τόσα προβλήματα στη διαδικασία, να ταλαιπωρούνται κ να αποθαρρύνονται οι ΝΔκράτες.Ζητώ άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης» σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Μήν ξεκινήσετε να πηγαίνετε να ψηφίσετε ακόμη. Μόλις εχω νέα για το σύστημα και την ορθή του λειτουργία θα σας ενημερώσω. Συγγνώμη στον κόσμο» έγραψε ο Αδ.Γεωργιάδης.

Γνωστά τα προβλήματα

Εδώ και ημέρες υπήρχαν πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, για τη μη λειτουργική επάρκεια του εξοπλισμού και του λογισμικού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιούνταν, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και άλλες αδυναμίες, όπως π.χ. έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο είχαν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν από το βράδυ του Σαββάτου ότι ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση.

Η ΚΕΦΕ, ωστόσο, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών.

πηγή: in.gr