Πότε πρέπει να γίνουν τα self test από τους μαθητές – Διευκρινίσεις για τα self test

Ολοκληρώνεται η διανομή των self test σε μαθητές για τις  ανάγκες ελέγχου κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας των σχολείων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Ωστόσο η προμήθεια των δωρεάν self test αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, καθώς πολλοί γονείς ταλαιπωρήθηκαν επί πολλή ώρα στις ουρές, ενώ τα αποθέματα σε αρκετά φαρμακεία εξαντλήθηκαν.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε και το Υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας ότι ύστατη λύση θα είναι όποιο παιδί δεν καταφέρει να προμηθευτεί το self test, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση του σχολείου για να αποσταλεί από την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το τεστ και να το κάνει το πρωί της Δευτέρας, πριν εισέλθει στη σχολική αίθουσα.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι τα συγκεκριμένα τεστ έχουν υπολογιστεί για τις περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία, ενώ απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί σε μαθητή η είσοδος στο σχολείο, χωρίς τη μαθητική κάρτα.

Εν τω μεταξύ, σημείο τριβής και προβληματισμού φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί, τόσο το άνοιγμα των σχολείων μεσούσης της ευρείας διασποράς, όσο και το ποσοστό 50% +1, που απαιτείται για να κλείνει ένα τμήμα.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει επιφυλάξεις, προκειμένου να πάρει μια ανάσα το υγειονομικό σύστημα, ενώ η ΟΛΜΕ αντιδρά στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων και βρίσκει ανεπαρκή τα μέτρα. Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι καθηγητές έχουν κηρύξει δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το θέμα με την προμήθεια self test και τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν.

Πότε διενεργούνται

* Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

* Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κοροναϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

* Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

* Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

* Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid τεστ και ένα self τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1), ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-1