Σε στάση πληρωμών οδηγούνται οι Δήμοι

igmdimarxeio

igmdimarxeioΟλοκληρώνονται τη Δευτέρα και την Τρίτη οι συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των ΠΕΔ της χώρας με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των δήμων και τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ για κινητοποιήσεις.

Το κλίμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκρηκτικό. Αυτό αποτυπώθηκε με ένταση και στη διάρκεια της Συνέλευσης της ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία έγινε παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και άλλων μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου αποφάσισαν το κλείσιμο των δημαρχείων στις 30 Αυγούστου, με αποχή του πολιτικού προσωπικού ενώ τονίστηκε πως οι όποιες κινητοποιήσεις υπάρξουν δεν θα πρέπει να έχουν συνέπειες στους πολίτες.

Καθοριστικής συνάντησης για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν είναι η συνάντηση που θα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, στις δώδεκα το μεσημέρι, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Οι δήμαρχοι διεκδικούν άμεσα το ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως τόνισε στα Γιάννινα ο κ. Ασκούνης η τήρηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Φεβρουάριο για την χρηματοδότηση των δήμων αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Με αφορμή την τελευταία περικοπή των ΚΑΠ, ο κ. Ασκούνης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών».

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου, θεωρείται ως ένα από τα πιο κρίσιμα των τελευταίων ετών. Αν η κατάσταση αποκλιμακωθεί στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, που πρακτικά σημαίνει την άμεση ενίσχυση των δήμων με τριακόσια εκατομμύρια, τότε μπορεί οι κινητοποιήσεις να αποφευχθούν.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο τουλάχιστον το διήμερο λουκέτο σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, στην τοποθέτησή του έθεσε το πλαίσιο στο οποίο καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν οι δήμοι λέγοντας πως η γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης με τις συνέπειες της να έχουν χτυπήσει κάθε πλευρά του κράτους και των πολιτών καλώντας τους αιρετούς της Περιφέρειάς μας να συμπορευτούν με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα και να δώσουν μαζί έναν αγώνα για να μην καταρρεύσει όπως τόνισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση μιας και οι περικοπές που έχουν γίνει σε όλους τους δήμους είναι ουσιαστικά βόμβα στα θεμέλιά τους.«Πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά και δυναμικά σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και να ενημερώσουμε τους πολίτες γιατί αυτοί είναι που θα υποστούν τις συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης των δήμων», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις περικοπές αλλά και τις διαθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση τονίζοντας πως αν αυτές και στον βαθμό που έγιναν είχαν πραγματοποιηθεί σε όλους τους κρατικούς φορείς τότε η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος έθεσε την κόκκινη γραμμή στις απαιτήσεις των δημάρχων που είναι όπως είπε τα 2,7 δις ευρώ που έχουν συμφωνηθεί ως επιχορήγηση αλλά δεν έχουν δοθεί τα οποία χαρακτήρισε αναγκαία για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων ενώ κλείνοντας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται περισσότερη αυτοδιοίκηση μιας και το αθηνοκεντρικό κράτος είναι αυτό που έφερε την Ελλάδα στην σημερινή της κατάσταση και είναι αδύνατο να την οδηγήσει μακριά από την κρίση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας  Φίλιος πρότεινε να υπάρξει πλήρης διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Συμπλήρωσε επιπλέον πώς αν σε μικρούς Δήμους περισσεύουν χρήματα από τους ΚΑΠ τότε θα πρέπει να γίνουν μετατάξεις προσωπικού προς αυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες τους και παράλληλα θα αποφευχθεί η εφεδρεία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Φίλιος πρότεινε ακόμη να ακολουθηθεί μία επιθετική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα της περιφερειακής κατάρρευσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι Ευρωβουλευτές ώστε να συμβάλουν από την πλευρά τους στη διάσωση της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Φίλιος επανέλαβε την πρότασή του για απευθείας χρηματοδότηση των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσό του ενός δις ώστε να καταφέρουν να πάρουν άμεσα ανάσα.Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης λόγω και του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί αυτή τη φορά για το πετρέλαιο θέρμανσης.