Σημαντική πρόοδος στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της προστασίας του περιβάλλοντος

perifereia

perifereiaΣημαντική πρόοδος σημειώνεται στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ήπειρο, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 15 από αυτούς, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργολαβίες και στους υπόλοιπους, για τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας και αναδόχων.

Η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη επισκέφτηκε την Τετάρτη ΧΑΔΑ στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους οποίους επιθεώρησε τους χώρους τους και εξέτασε την πορεία των εργασιών σε όσους βρίσκονται σε ανάπτυξη οι εργολαβίες.

Η Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε επίσης τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ,  που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και με το οποίο, εκτός των άλλων, θα γίνει και η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου.

Σε δηλώσεις της κ. Τ. Καλογιάννη ανέφερε τα εξής:

«Οι πολύμηνες προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια σε συνεργασία με του Δήμους, για την εκπόνηση των μελετών και την ένταξη των έργων στο ΕΠΠΕΡΑΑ, λύνει οριστικά το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα της ύπαρξης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, οι οποίοι ήταν διάσπαρτοι σε όλη την Ήπειρο. Η Περιφέρειά μας, είναι σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα και στο ζήτημα αυτό. Τα έργα που ολοκληρώνονται αλλάζουν τη μορφή των περιοχών στις οποίες μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν ΧΑΔΑ, προστατεύουν το περιβάλλον και κυρίως αποτρέπουν περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από κοινοτικά πρόστιμα. Οφείλω όμως, να επισημάνω ότι θα πρέπει και οι Δήμοι και οι κάτοικοι, αλλά και όλοι οι φορείς να προστατεύουν τους, ήδη, αποκαταστημένους ΧΑΔΑ και να μεριμνούν ώστε να μην υπάρξει δημιουργία νέων εστιών απόρριψης απορριμμάτων. Για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει, ήδη, ενεργοποιήσει τα Κλιμάκια Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, τα οποία σε περιπτώσεις παραβάσεων θα επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις».

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει την αποκατάσταση 38 ΧΑΔΑ σε όλη την Ήπειρο, με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσής τους την 21η Νοεμβρίου 2013.  Για τον ΧΑΔΑ Δουρούτης (που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου), φορέας υλοποίησης του έργου αποκατάστασης είναι η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ενώ για τον ΧΑΔΑ Κούκος (με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ) φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πρέβεζας.

* Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων  κ. Τ. Καλογιάννη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα της Λίμνης  κ. Παντ. Κολόκας, το απόγευμα της Τετάρτης, παραβρέθηκαν στην Ημερίδα με θέμα τις «Διαχειριστικές προτάσεις για την Παμβώτιδα», που πραγματοποιήθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Σουφαρί Σεράι.

Σύμφωνη γνώμη για την προμήθεια εξοπλισμού των Τμημάτων Ένταξης και των Ειδικών Σχολείων Δήμου Πρέβεζας

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς το Δήμο Πρέβεζας, εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία ανάθεσης πέντε υποέργων της πράξης «Προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης και τα Ειδικά Σχολεία του Δήμου Πρέβεζας».

Πρόκειται για τα έργα:

Ø  «Πακέτο 1: Η/Υ, μηχανές γραφείου/συσκευές εικόνας και ήχου, ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα και με προβλήματα όρασης», προϋπολογισμού 55.141,82 ευρώ

Ø  «Πακέτο 3: Εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής», προϋπολογισμού 39.439,95 ευρώ

Ø  «Πακέτο 5:Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα», προϋπολογισμού 19.157,25 ευρώ

Ø  «Πακέτο 9: Λοιπός εξοπλισμός», προϋπολογισμού 1.250,60 ευρώ

Ø  «Πακέτο 2: Έπιπλα», προϋπολογισμού 9.363,99 ευρώ.