Σημαντικό βήμα για το εμπορευματικό κέντρο

HMERIDAΗ δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου στην Ηγουμενίτσα, αίτημα τουλάχιστον δύο δεκαετιών για τον ακριτικό νομό της Θεσπρωτίας, με την εφαρμογή ενός «διχωρικού συστήματος», σύμφωνα με το οποίο τμήμα περιορισμένης έκτασης του Εμπορευματικού Κέντρου θα βρίσκεται εντός της λιμενικής ζώνης, ενώ το κύριο τμήμα του θα είναι στην ενδοχώρα σε μία ή περισσότερες θέσεις – όπως θα υποδειχθούν από τη χωροταξική μελέτη του έργου-, ανακοινώθηκε κατά τη διεθνή Ημερίδα “ADRIAMOS” από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, κ. Κωνσταντίνο Τζοβάρα.

Η Ημερίδα, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Angelika Pallas στην Ηγουμενίτσα, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των θαλάσσιων διαμεταφορών στην Αδριατική και το Ιόνιο με την ενίσχυση παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των λιμένων της Βενετίας και της Ηγουμενίτσας.

Ο κ. Τζοβάρας επισήμανε, κατά το χαιρετισμό του, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την αντίστοιχη λιμενική αρχή της Βενετίας, επιδιώκει να αναπτύξει όχι μόνο τις δραστηριότητές του λιμανιού, αλλά και τις δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής και γι αυτό υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση ADRIAMOS για τη χρηματοδότηση όλων των μελετών κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος των Θαλασσίων Διαδρόμων (Adriatic Motorways of the Sea).

Έτσι εντάχθηκαν οι οριστικές μελέτες ανάπτυξης του ΕΚ καθώς και οι απαιτούμενες μελέτες κατασκευής των κτηρίων και έργων υποδομής ως έργο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (TEN-T) με συγχρηματοδότηση 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 50% από εθνικούς πόρους. Οι μελέτες έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛ.ΗΓ. Α.Ε. εξέφρασε την ελπίδα η περιοχή να αναδειχθεί όχι μόνο ως κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και να αξιοποιήσει πλήρως, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της παρέχουν η Εγνατία οδός και το λιμάνι. Στη συνέχεια, ζητώντας τη συνδρομή της πολιτείας στην ταχεία ολοκλήρωση των έργων του λιμανιού, για να καταστεί πλήρως λειτουργικό και να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, ο κ. Τζοβάρας στάθηκε στα έργα που υλοποιεί σήμερα η ΟΛ.ΗΓ. Α.Ε. και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ. Τα έργα αφορούν συγκεκριμένα:

· Στον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών υποδομών του λιμανιού και την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα λιμάνια,

· Στην ενίσχυση της ασφάλειας του λιμανιού, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες και τους χρήστες του λιμανιού,

· Στην περιβαλλοντική προστασία, και

· Στην ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού κρουαζιέρας, μιας δραστηριότητας που εκτιμάται ότι θα αλλάξει την οικονομική ζωή του τόπου.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας, τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας με τα λιμάνια της αποτελούν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ότι η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής Θεσπρωτίας υπογράμμισε πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει κομβική θέση στο σύστημα των εθνικών μεταφορών και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κρίκο σε διεθνοποιημένα εφοδιαστικά δίκτυα στην περιοχή της Αδριατικής, για αυτό και είναι απαραίτητη η διασύνδεση του εμπορευματικού κέντρου με αυτό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχετικές μελέτες θα αναδείξουν τη βιώσιμη θέση για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο, σημείωσε ότι η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άμεση προσβασιμότητα από και προς τον κύριο χρήστη του, και στην περίπτωσή αυτή το σημαντικό αυτό ρόλο αυτό μπορεί να διαδραματίσει ο λιμένας Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος υπογράμμισε με τη σειρά του ότι η δημιουργία διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, ιδιαίτερα δε για τις παραμεθόριες. Αναφερόμενος στα βασικά πλεονεκτήματα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας – η μικρή απόσταση από την Ιταλία, η διασύνδεση του με την ενδοχώρα και η στρατηγική θέση του σε σχέση με τους μεταφορικούς άξονες στο χώρο της Αδριατικής -, ο κ. Κάτσινος τόνισε πως με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του Εμπορευματικού Κέντρου, το λιμάνι μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο διακίνησης φορτίων στην ευρύτερη περιοχή και να λειτουργήσει ως μοχλός μια βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας και προοπτικής σε τοπικό και Κοινοτικό επίπεδο.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απεύθυναν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ιωάννης Καραμπίνας, η Δήμαρχος Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Νταής.

Την εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους οι εμπλεκόμενοι ελληνικοί και ξένοι φορείς. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ο Καθηγητής κύριος Ολιβέιρα, εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος καθώς και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων.

Η Ημερίδα εστιάζει, σε θέματα που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και τα εμπορευματικά κέντρα, το ρόλο της Ηγουμενίτσας ως κόμβου συνδυασμένων μεταφορών και στην ανάλυση το έργου ADRIAMOS. Παράλληλα, ανοίγει έναν κύκλο συζητήσεων για την ασφαλή μεταφορά επικίνδυνων φορτίων. Οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν με συνάντηση εργασίας μεταξύ των εταίρων.