Σπίρτζης: Σημαντική η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Ηγουμενίτσας

Την εξυπηρέτηση της κοινωνίας έθεσε ως βασικό κριτήριο για τη βιωσιμότητα των έργων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σε εκδήλωση – συζήτηση για τις μεταφορές που έγινε στην Άρτα κατά την επίσημη επίσκεψης της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο.

Εξειδικεύοντας το πρόγραμμα του υπουργείου στα έργα ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς και συγκεκριμένα στο σιδηρόδρομο. Όπως σημείωσε ολοκληρώνεται το φθινόπωρο το έργο Αθήνας – Θεσσαλονίκης αλλά και το Αθήνα – Πάτρα, δύο χρόνια αργότερα. Το μεγάλο στοίχημα για το σιδηρόδρομο είναι η σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος με αυτά της Μαύρης Θάλασσας, όπως και οι συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Είναι επίσης σημαντικό είπε, να συνδέσουμε σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με την Ηγουμενίτσα και ζήτησε στήριξη από την επιτροπή να βρει η Ελλάδα χρηματοδότηση ύψους 2,5 – 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για να κάνουμε παράλληλα και δεύτερη γέφυρα στο Ρίο-Αντίριο για τη σιδηροδρομική υποδομή ή υποθαλάσσια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των διοδίων, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη μείωση τιμής σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφτεί και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να γίνουν θεσμοθετημένες κοινωνικές προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία, για τους άνεργους και για τις περιοχές που δεν έχουν εναλλακτικό οδικό δίκτυο.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε τον έργο Γιάννενα -Κακκαβιά συνέχεια της Ιόνιας Οδού, ενώ μίλησε και για τον δρόμο Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα, έργο που, όπως είπε, έχει πάρει το δρόμο της ωρίμανσης της μελέτης.