Σταύρος Καλογιάννης: Απίστευτη πολιτική ανατροπή από κυβερνητικής πλευράς σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό

kalogiannis

Σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού που ανατρέπουν πλήρως όσα διατείνονταν προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ για τον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Βουλευτής Ν. Χίου Κωστής Μουσουρούλης.

Ειδικότερα στην Ερώτησή τους (υπ’ αρ. 15884/2011) αναφέρουν:

Έκπληξη αλλά και εύλογη απορία προκαλούν σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για τον Τουρισμό, κατά την 19η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η τουριστική βιομηχανία είναι σύνθετη. Καλύπτει και άλλες, πολλές μορφές παροχής υπηρεσιών. Η αξιοποίηση τουριστικών κατοικιών, που είναι εντεταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες, είτε υπάρχουσες, είτε νέες, είναι μέσα στο σχεδιασμό μας για την παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, με έμφαση στην ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, που βεβαίως υπάρχει και θέλουμε να αξιοποιήσουμε για αναπτυξιακούς λόγους. … Γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των κατοικιών αυτών θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και βιώσιμων τουριστικών μονάδων υψηλής κατηγορίας, τεσσάρων ή και πέντε αστέρων».

Αυτό ακριβώς προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που θεσμοθετήθηκε – όπως και ολόκληρος ο χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας – από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Όμως οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ τότε ήταν εξωφρενικές. Υπενθυμίζουμε ότι οι τότε αρμόδιοι των Τομέων Περιβάλλοντος, Δημοσίων Έργων και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κύριοι Κουβέλης, Μαγκριώτης και κα Γκερέκου αντίστοιχα δήλωναν για το θέμα: «Το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το εθνικό χωροταξικό, συμπληρώνοντας το παζλ (sic) εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας».

Και σε άλλη δήλωσή τους: «Ο κατασκευαστικός βιασμός των ελληνικών ακτών και  νησιών, κατά το πρότυπο της ασύδοτης αντιπαροχής των δεκαετιών του ’50 και του ’60, δεν πρόκειται να έχει διάρκεια πάνω από μερικούς μήνες, όσο και η ζωή της σημερινής κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει δηλώσει ότι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας».

Παρ’ όλα αυτά σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του όχι μόνον δεν απέσυραν το κείμενο, όχι μόνον το εφαρμόζουν αλλά και διαφημίζουν ως πρωτοβουλία τους (!) την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας!

Απίστευτη πραγματικά ανατροπή για ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ήταν και μερίδα του Τύπου που εκόπτετο για την «καταστροφή» του Περιβάλλοντος που δήθεν θα προκαλούσε ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός!

Οι Βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

·         Πως είναι δυνατό, μετά από 19 μήνες πλήρους απραξίας και στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού να εξαγγέλλει πανηγυρικά αλλά και προκλητικά ο Πρωθυπουργός ότι θα εφαρμόσει τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο δήθεν θα καταργούσε;

·         Πιστεύουν πραγματικά ότι η αξιοποίηση κατοικιών σε συνδυασμό με ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, τα οποία μάλιστα στο Εθνικό Χωροταξικό προβλέπονται ως προαιρετικά, ακολουθεί πρότυπα ασύδοτης αντιπαροχής και θα βιάσει τις ελληνικές ακτές και τα νησιά, όπως διατείνονταν προεκλογικά;