Σταύρος Καλογιάννης: Απελπιστική η κατάσταση στα δημόσια έργα της χώρας

kalogiannis

Να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση τις ρεαλιστικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας

Το θέμα της κατάστασης στα δημόσια έργα της χώρας, έφερε στη Βουλή ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση (υπ’ αρ. 17530/06.06.2011) που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, στην οποία αναφέρεται:

Η απελπιστική κατάσταση στον τομέα των δημοσίων έργων της χώρας επιβεβαιώνεται καθημερινά. Τα εργοτάξια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα νέα έργα που δημοπρατήθηκαν τους τελευταίους είκοσι μήνες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά και σε όσα δημοπρατήθηκαν οι εργολάβοι καθυστερούν πολύ να εγκατασταθούν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) περικόπτεται ενώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τον τεχνικό κόσμο διαρκώς αυξάνουν.

Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των τεχνικών εταιρειών μεσαίου μεγέθους, παρουσιάζεται πτώση της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών τους για το 2010, έναντι του 2009.

Παράλληλα ο κλάδος της οικοδομής έχει υποστεί τεράστια καθίζηση την τελευταία διετία.

Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Υποδομών παρατηρεί απαθές την καταστροφική πορεία του κλάδου, ανίκανο να παρέμβει:

  • Κανένα νέο μέτρο δεν έχει αναληφθεί, καμία πρωτοβουλία, προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος των δημοσίων έργων.
  • Το σχέδιο νόμου για τις μελέτες και τα έργα έχει ξεχαστεί εδώ και ένα χρόνο στα συρτάρια του Υπουργείου, μετά την καθολική αντίδραση που συνάντησε απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η Νέα Δημοκρατία, δια του Προέδρου της κ. Σαμαρά, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και των έργων, όπως η κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη και δεύτερη κατοικία, η επιδότηση του επιτοκίου της πρώτης κατοικίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η επιστροφή των οφειλών στους εργολήπτες από ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, η εκμετάλλευση της Εγνατίας οδού, η ενίσχυση του ΠΔΕ, η δημιουργία μόνιμης παραθεριστικής κατοικίας και άλλα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. v      Σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να τονωθεί ο τομέας των δημοσίων έργων και της οικοδομής;
  2. v      Εάν προτίθενται να αξιοποιήσουν τις ρεαλιστικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας;

Την Ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κύριοι Δημήτρης Τσουμάνης (Ν. Πρέβεζας) αν. τομεάρχης Δημοσίων Έργων, Νίκος Λέγκας (Ν. Τρικάλων) αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Κώστας Παπασιώζος (Ν. Άρτας).