Σταύρος Καλογιάννης: Δώδεκα μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται ήδη η ολοκλήρωση της γέφυρας Περιστερίου της Εγνατίας οδού στο Νομό Ιωαννίνων

kalogiannis

Το θέμα της νέας καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της γέφυρας Περιστερίου της Εγνατίας οδού, έφερε πάλι στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση (υπ’ αρ. 16480/18.05.2011) που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, στην οποία αναφέρει:

Προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου στο Νομό Ιωαννίνων, η Εγνατία Οδός ΑΕ είχε ανακοινώσει στις αρχές του Μαΐου του 2010 προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία, από Α/Κ Αράχθου μέχρι Α/Κ Περιστερίου, για μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός χρόνος απόδοσης της γέφυρας στην κυκλοφορία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, ήταν ο Δεκέμβριος 2009. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε από την Εγνατία Οδό ΑΕ ότι η παράδοσή της θα γίνει τον Απρίλιο 2010, και μετά πήρε νέα παράταση για τον Μάιο 2010.

Στις 25 Μαΐου 2010 με νέα ανακοίνωσή της η Εγνατία Οδός ΑΕ ενημέρωνε για την περαιτέρω διακοπή της κυκλοφορίας στο προαναφερόμενο τμήμα για ακόμα δέκα (10) ημέρες, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και τις “δυσμενές καιρικές συνθήκες”!

Απαντώντας το Υπουργείο Υποδομών, στην υπ’ αρ. πρωτ. 10789/2010 Ερώτησή μου, αναφορικά με την καθυστέρηση παράδοσης της γέφυρας Περιστερίου, ανέφερε ότι: «Επιτακτική προβάλλει σήμερα η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, για την πλήρη σταθεροποίηση του επιχώματος και της οδού, πριν αυτή δοθεί στην κυκλοφορία».

Σε επόμενη απάντησή του σε νέα Ερώτησή μου (υπ’ αρ. 3067/2010), το Υπουργείο ανέφερε ότι στις 31.08.2010 μία Επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε αξιολογήσει τη μελέτη εφαρμογής προσωρινών άμεσων μέτρων βελτίωσης της ευστάθειας του επιχώματος και ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα είχαν εκπονηθεί οι πρόσθετες μελέτες που απαιτούνταν. Στη συνέχεια θα υλοποιούνταν τα οριστικά μέτρα σταθεροποίησης του επιχώματος.

Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης στις αρχές του έτους ανέφερε: «Τα έργα της προσωρινής στήριξης της γέφυρας ολοκληρώνονται τον Γενάρη 2011 και ολοκληρώνεται η μελέτη οριστικής προστασίας των έργων. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε το σύνολο του οριζόντιου άξονα της Εγνατίας σε λειτουργία».

Έκτοτε από πλευράς Υπουργείου δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το θέμα. Η απίστευτη αυτή καθυστέρηση και η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το θέμα δίνουν το δικαίωμα στους πολίτες, και ιδίως στους Ηπειρώτες που διέρχονται τακτικότατα από το σημείο αυτό, να αναλογισθούν τη σοβαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπιζε την Εγνατία οδό και το σπουδαίο έργο που έγινε για να ολοκληρωθεί εγκαίρως την άνοιξη του 2009, αυτός ο στρατηγικής σημασίας οδικός άξονας.

Σήμερα αναγνωρίζουν οι πάντες ότι με τη σημερινή Κυβέρνηση θα ήταν αδύνατη η ολοκλήρωση της Εγνατίας και οποιουδήποτε άλλου οδικού άξονα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται καθημερινά με την πλήρη στάση των εργασιών στους άξονες παραχώρησης.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Εάν έχουν ολοκληρωθεί οι πρόσθετες μελέτες για σταθεροποίηση του επιχώματος;
  • Ποιό είναι επιτέλους το οριστικό χρονοδιάγραμμα απόδοσης της γέφυρας Περιστερίου στην κυκλοφορία;