Σταύρος Καλογιάννης: Εγκαταλείπονται τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο

kalogiannis

Την εγκατάλειψη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο επιβεβαιώνει η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα Φ. Γεννηματά, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση (υπ’ αρ. πρωτ. 21840/2011), του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος είχε φέρει το θέμα της κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στη Βουλή. Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα αυτά ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και χάρη στη χρηματοδότησή τους, κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν σημαντική προσφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η αναστολή της λειτουργίας δύο (2) εκ των πέντε (5) ΚΠΕ στην Ήπειρο που αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο, θα υποβαθμίσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Όπως τόνιζε στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης, η προβλεπόμενη (βάσει πρόσφατης σχετικής Υπουργικής Απόφασης) στελέχωση των ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας με μια Παιδαγωγική Ομάδα είναι προβληματική, καθώς τα δύο ΚΠΕ βρίσκονται σε απόσταση 130 χλμ το ένα από το άλλο!

Από την απάντηση της κας Γεννηματά (έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 96749/ΙΗ/2011), δεν προκύπτει καμία δέσμευση. Δυστυχώς, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι Υπουργοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που τους ασκείται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, η αν. Υπουργός απαντάει εντελώς αόριστα ότι «στόχος του Υπουργείου μετά την ομαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, είναι να βρεθεί στο επίκεντρο και η περιβαλλοντική εκπαίδευση».

Προφανώς η κα Υπουργός αγνοεί ότι εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, και στην πόλη μας, συνεχίζουν να είναι κλειστά, ενώ περιβαλλοντική εκπαίδευση με κλειστά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δύσκολα μπορεί να γίνει.

Παραπέμπει δε στην απάντησή της η κυρία Υπουργός σε σχετική συζήτηση Ερώτησης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με θέμα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βάμο Χανίων!!

Ο συνερωτώμενος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση στον Σταύρο Καλογιάννη για το θέμα.

Προκύπτει δηλαδή, για μία ακόμη φορά, ότι η κοπτόμενη δήθεν για «πράσινη ανάπτυξη» σημερινή Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τελείως όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ακόμα και αυτά που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος.