Στην Καστροσυκιά περιμένουν τη γέννηση καρέτα-καρέτα

Το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης χελώνων καρέτα – καρέτα περιμένουν από μέρα σε μέρα οι κάτοικοι της Καστροσυκιάς, στην Πρέβεζα. Δυο χελώνες Καρέτα-Καρέτα  γέννησαν σε παραλία της περιοχής. Τις χελώνες παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή που βγήκαν στην παραλία και εναπόθεσαν τα αυγά τους Γάλλοι επιστήμονες οι οποίοι «οριοθέτησαν» το σημείο, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους κολυμβητές.

Η Καστροσυκιά όμως δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο χελώνες καρέτα-καρέτα γέννησαν τα αυγά τους αφού λουόμενοι κατέγραψαν μικρά χελωνάκια και στην παραλία Αλωνάκι. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια νότα αισιοδοξίας αναφορικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε Ιόνιο και Αμβρακικό από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν νεκρές, περισσότερες από 40 χελώνες Καρέτα-Καρέτα στην πλειοψηφία τους χτυπημένες στο κεφάλι. Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι της Καστροσυκιάς θυμούνται παλιότερα αρκετές χελώνες να γεννούν στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα χελωνάκια που γεννήθηκαν εκεί θα επιστρέψουν και αυτά στο συγκεκριμένο σημείο για να εναποθέσουν τα αυγά τους.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Περίθλαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) για την Πρέβεζα, Πέλλα Καλογήρου, αναφέρει ότι πολλά ζώα φέτος εντοπίστηκαν νεκρά ή βρέθηκαν τραυματισμένα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα η κ. Καλογήρου συνδέει την εμφάνιση πολλών μεδουσών στην θαλάσσια περιοχή Μονολίθι με τους θανάτους των χελωνών, δεδομένου ότι οι μέδουσες αποτελούν την αγαπημένη τροφή των καρέτα-καρέτα.

(Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας)