Στη δικαιοσύνη για το χαλασμένο ραντάρ του λιμανιού

LIMANI_HGOYMENITSAΣτη δικαιοσύνη βρίσκεται πλέον το θέμα της βλάβης στο ραντάρ του λιμένα Ηγουμενίτσας, αλλά κι άλλων λιμανιών της χώρας. Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης έχει διαταχθεί διερεύνηση της κατάστασης για τυχόν καταλογισμό ευθυνών και η υπόθεση από τα τέλη Νοέμβρη βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπως και της Κέρκυρας παραμένει τυφλό από τον Οκτώβριο του 2012, καθώς το σύστημα ραντάρ VTS έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως είπε ο Υπουργός, διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση είχε σταματήσει από τις αρχές του 2012 με αποτέλεσμα την οριακή λειτουργικότητα, ο δε ανάδοχος είχε προσφύγει κατά του δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση για παροχή υπηρεσιών από της λήξεως των συμβατικών του υποχρεώσεων, τον Ιούλιο του 2009.

Με σταθερό γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία των δημοσίων πόρων και την αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων, το Υπουργείο, όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης, προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

(α) αιτήθηκε στο ΕΜΠ, λόγω της επιστημονικής και εμπειρικής του σχέσης με το συγκεκριμένο εξειδικευμένο αντικείμενο, να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα δεδομένα και να υποβάλει εκθέσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

(β) διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια των ανταλλακτικών που απαιτούνται για την αποκατάσταση επιμέρους συσκευών του συστήματος που είχαν περιπέσει σε μειωμένη λειτουργική ικανότητα.

(γ) συντάχθηκαν προδιαγραφές για τη συντήρηση του συστήματος για τα έτη 2013 και 2014 και προωθούνται οι διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμού από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό.

(δ) σχεδιάζεται η αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος με προοπτική να χρηματοδοτηθεί από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης).

(ε) διατάχθηκε διερεύνηση της κατάστασης για τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών και η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη από τα τέλη Νοεμβρίου του 2012.»