Στη Σαγιάδα πετρέλαια; Στη Γωνιά πετρέλαια; Στην… Πλαταριά τα πετρέλαια!

PLATARIA LIMANI –  Από τη Σαγιάδα στη Γωνιά κι από κει στον όρμο της Πλαταριάς…

Δεν προλαβαίνουν να αντιτίθενται στη χωροθέτηση αποθηκών καυσίμων στη Θεσπρωτία, αφού στην προσπάθεια επίλυσης της 12ετούς πληγής των ασφαλτικών στη Σαγιάδα, άνοιξε μετ’ επιτάσεως το θέμα της εγκατάστασης αποθηκών στη Γωνιά και τελικά κινδυνεύει ο κόλπος της… Πλαταριάς!

Τα πετρέλαια λοιπόν βάζουν φωτιά στα Θεσπρωτικά παράλια, προκαλούν πολιτικές τρικυμίες και παράλληλα αναδεικνύουν έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο που φαίνεται να παίζεται στο παρασκήνιο. Την ώρα λοιπόν που το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα είναι κάτι παραπάνω από ορατός, οι πολιτικές αρχές δείχνουν κατώτερες των περιστάσεων, επιλέγουν να αλληλοκατηγορούνται ή να εκτοξεύουν ανέξοδες κορώνες και να παραπέμπουν τις λύσεις στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Μετά τις αποκαλύψεις και καταγγελίες του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, περί “άνωθεν πιέσεων” για την αποδοχή της χωροθέτησης των αποθηκών καυσίμων και ασφαλτικών στη Σαγιάδα, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της παράταξης “Ήπειρος – Τόπος να ζεις” Ευάγγελος Αργύρης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων για την πρόταση εναλλακτικής χωροθέτησης αποθηκών καυσίμων στη Γωνιά.

Εντύπωση προκαλούν οι υψηλοί τόνοι εναντίον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Ηλία Θεοδωρίδη, ο οποίος από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και να αποτρέψει την εγκατάσταση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα, καθώς θα ισούται με καταστροφή του δυναμικού κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Ο κ. Αργύρης αμφισβήτησε ουσιαστικά, ακόμη και τις προθέσεις του κ. Θεοδωρίδη υποστηρίζοντας ότι αν πραγματικά ήθελε να αποτρέψει τα ασφαλτικά από τη Σαγιάδα θα μπορούσε να ανακαλέσει την απόφαση της προκατόχου του.

«Με έκπληξη διαβάσαμε το έγγραφο-εισήγηση  με το οποίο μας γνωστοποιήθηκε, ότι ο Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με μια σύντομη διαδικασία ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ για λογαριασμό όλης της κοινωνίας της Θεσπρωτίας «γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων του» τις ομόφωνες αντίθετες αποφάσεις όλων των θεσμικών οργάνων και φορέων, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα λεγόμενα από επίσημα χείλη, έχουν έρθει πάμπολλες φορές αντιμέτωποι με άλλα να λέγονται τη μία μέρα και αυτά να ανατρέπονται άρδην εντός ολίγου χρόνου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη γραπτή ανακοίνωση της παράταξης.

Βέβαια ο κ. Αργύρης στράφηκε εναντίον και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και σημείωσε: «Γιατί τόση πρεμούρα να πούμε όχι στη Σαγιάδα; Μήπως φοβούνται την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως υποκρύπτει κάτι η στάση της αποκεντρωμένης η οποία είχε την ευχέρεια να κάνει ανάκληση της απόφασης».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις», στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης θέλησε να διαψεύσει τον Περιφερειάρχη ο οποίος κατά το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε λίγα κι άφησε να εννοηθούν πολλά για το παρασκήνιο –πολιτικό κι οικονομικό- που φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από πετρέλαια και ασφαλτικά.

Ο κ. Αργύρης υποστήριξε ότι επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη (αλήθεια αν είχε θα το αποκάλυπτε;) ενώ σημείωσε ότι ο επιχειρηματίας Μπακατσέλος που ασχολείται με πετρελαιοειδή δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Παίχτηκε το όνομα του Μπακατσέλου, που συνειρμικά, πολιτικά οδηγεί στον Βενιζέλο. Το αναζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Υπάρχει Μπακατσέλος που ασχολείται με πετρέλαια αλλά ο κ. Καχριμάνης πρέπει να τον αναζητήσει στον πολιτικό του χώρο» ανέφερε ο κ. Αργύρης.

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα μεταφέρεται στην παραλία της τουριστικής Πλαταριάς, αφού εδώ και πέντε περίπου χρόνια εκκρεμεί στην ΟΛΗΓ ΑΕ αίτηση αδειοδοτημένης επιχείρησης στην περιοχή για παραχώρηση θαλάσσιου χώρου προκειμένου να εγκατασταθεί πλωτή εξέδρα φορτοεκφόρτωσης καυσίμων. Και μπορεί τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού Λιμένος να μην απαντούσαν επί σειρά ετών στην αίτηση αυτή, τα περιθώρια όμως αναβολής της απόφασης στενεύουν ασφυκτικά αφού ο ιδιώτης επενδυτής αφ’ ενός προσέφυγε στη δικαιοσύνη και με αγωγή διεκδικεί ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, αφ’ ετέρου με εξώδικη πρόσκληση καλεί τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας να αποφασίσουν σχετικά.

Το ζήτημα αυτό αποκάλυψε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας – ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΛΗΓ την Παρασκευή – πήρε την Τετάρτη απόφαση ενάντια στην παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης από την ΟΛΗΓ στον ιδιώτη. Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Πλαταριάς οι οποίοι προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών κατά της εγκατάστασης της πλωτής εξέδρας.

Τις αντιδράσεις αυτές εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει στην ΟΛΗΓ ΑΕ η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ισμήνη Δήμα.

Βέβαια αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν εκστομίζουν είναι ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι μια εταιρεία η οποία πλέον ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο εκείνο ΤΑΙΠΕΔ που στόχο και σκοπό έχει την εκποίηση, εκμίσθωση ή παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων με μοναδικό όφελος την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το ΔΣ της ΟΛΗΓ θα κληθεί να αποφασίσει παρουσία και του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση ή μη της θαλάσσιας έκτασης. Μιας έκτασης που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη λιμενική ζώνη και η παραχώρησή της δε χρειάζεται καμία απόφαση ή γνωμοδότηση από κανέναν τοπικό φορέα, παρά μόνο από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία ως γνωστόν εδρεύουν… αλλού!

Β&Β