Στη χώρα τίθενται ψευδή διλλήματα….

Γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Στη χώρα τίθενται ψευδή διλλήματα, όπως

Ευρώ ή δραχμή;

Μνημόνιο ή χρεοκοπία;

Ευρώπη ή χάος;

Μέλλον ή καταστροφή;

Φαίνεται τελικά πως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η χώρα εξαρτάται μόνο από τα δανεικά που θα λάβει, τίποτα δεν μπορεί να τη σώσει, τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει τη φθίνουσα πορεία της;

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ίσως στην πολιτική ζωή του τόπου να βρισκόμαστε πιο κοντά στην αλήθεια όσο ποτέ, ωστόσο το δίλλημα δεν είναι σε ποιο νόμισμα θα βρίσκεται η χώρα, αλλά το πώς θα βρει τον παραγωγικό της εαυτό, πως θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, πως θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος και κυρίως για να τα πετύχει αυτά ως πολιτεία, πως θα αναγεννηθεί και πως θα γίνει ένα αξιόπιστο και λειτουργικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που θα εκφράζει την πολιτική ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και δεν θα είναι κατ’ ανάγκη αντίγραφο του δυτικού μοντέλου.

Αυτά είναι αν θέλετε τα πραγματικά διλλήματα  της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και όχι τα τεχνικής φύσεως προβλήματα του τύπου αν η χώρα μείνει στην Ευρωζώνη ή αν θα βρεθεί εκτός….

Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από την Ευρωζώνη πέρα από την βούληση του ελληνικού λαού που έχει ταχθεί υπέρ της Ευρωπαϊκής του πορείας εδώ και χρόνια.

Ας μην πέφτουμε λοιπόν σε παγίδες. Καμία Μέρκελ και κανένας Σόιμπλε δεν μπορεί να μας πετάξει από το Ευρώ και καθήκον των  πολιτικών δυνάμεων του τόπου είναι να βρουν τον πολιτικό ζωτικό χώρο που θα επιτρέψει στη χώρα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να επανακτήσει την χαμένη αυτοπεποίθηση και στους πολίτες να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα κληθούν τις τύχες και το αύριο του.

Όποια πολιτική δύναμη κατορθώσει να πείσει τους πολίτες για τον σκοπό αυτό, αυτή θα αναδυθεί νικήτρια των εκλογών και αν αυτό δεν αποδώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση που λογίζεται ως το πιο πιθανό, τότε αυτές οι δυνάμεις που θα αναδειχθούν ως πρώτες οφείλουν να συντάξουν σοβαρά και υπεύθυνα ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας που θα βγάλουν τη χώρα από τον βάλτο της αδράνειας και της απελπισίας δίνοντας επιτέλους ελπίδα και προοπτική στους πολίτες της.