Στο ΕΣΠΑ τα πρώτα έργα για τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Τo Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που επικαιροποιείται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσίασε ο Δήμος Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος¨.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, το Σχέδιο ΒΑΑ  περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος και συγκεκριμένα την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πλαταριά και την Πέρδικα.

Η πρόοδος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Ηγουμενίτσας είναι σημαντική καθώς έχει καταφέρει να εντάξει το πρώτο έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – Ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας» στο Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021 – 2027», προϋπολογισμού 8.821.294,06, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθεί επίσημα το σχέδιο επικαιροποίησης του ΣΒΑΑ.

Ο συνολικός προυπολογισμός έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Δήμαρχος έθεσε τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για να αποκτήσει πραγματική αναπτυξιακή δυναμική η Περιφέρεια: Την ανάγκη χρηματοδότησης των οδικών αξόνων της Πρέβεζας και της σύνδεσης του λιμανιού Ηγουμενίτσας με το Μαυρομάτι, απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Ο κ. Νταής ανέφερε ότι η μελέτη για τον δρόμο από το λιμάνι ως το Μαυρομάτι, που αποτελεί τον πρώτο κάθετο άξονα από τα σύνορα στην Εγνατία ολοκληρώνεται.

Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή εκπονείται από την Εγνατία ΑΕ και ήδη βρίσκεται σε οριστικό στάδιο προσδιορίζοντας και τον προϋπολογισμό του έργου στα ενενήντα εκατομμύρια.

Επίσης ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα στην Εθνική Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας μετά την ολοκλήρωση της Αμβρακίας θέλοντας έτσι να αναδείξει την ανάγκη αναβάθμισης του δρόμου.

Απαντήσεις δεν υπήρξαν για κανένα από τα θέματα αυτά…

Τέλος, με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, ζήτησε την εξέταση χρηματοδότησης έργων σε μικρούς και ορεινούς Δήμους από το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε τη σημασία της αποτελεσματικής λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Αρχαίων Θεάτρων της Περιφέρειας Ηπείρου, για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.