Στο Κτηματολόγιο και η Ήπειρος

kthmatografhsh

kthmatografhsh«Ολόκληρη η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο έως το 2020», υποστήριξε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθούν 28 νέα έργα κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν περισσότερους από 4.000 προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ από τους 5.700.

Ειδικότερα, η νέα προκήρυξη, με την οποία ουσιαστικά ξεκινά η 4η γενιά κτηματογράφησης, αφορά 16 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων και θα καλύπτει το 65% της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή περίπου 86 εκατ. Στρέμματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ήπειρος.

Συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν 37 εκατ. δικαιώματα. Στην πρώτη γενιά κτηματογράφησης (1995 – 1999) ολοκληρώθηκαν προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές (6,2% της επικράτειας).

Η δεύτερη γενιά (2008) αφορούσε αστικές περιοχές και την Πάρνηθα και η τρίτη γενιά κτηματογράφησης (2011) κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας όπου είχαν γίνει στο παρελθόν αναδασμοί.

Στην τέταρτη, νέα γενιά, κτηματογράφησης, ο ανάδοχος κάθε μελέτης θα αναλάβει όλα τα στάδια από τη συλλογή των δηλώσεων έως τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου και θα υλοποιήσει το έργο σε τρεις φάσεις.

Οι περιοχές κάθε μελέτης θα κτηματογραφούνται σταδιακά, ομαδοποιημένες σε Καλλικρατικούς δήμους, με στόχο η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, η δεύτερη στα μέσα του 2019 και η τρίτη στα μέσα του 2020. Η συλλογή δηλώσεων για τις πρώτες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος της επένδυσης είναι διασφαλισμένο και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Κτηματολογίου (στο ταμείο του έχει σήμερα περί τα 250 εκ. ευρώ), από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης (έχουν δεσμευθεί 130 εκατ. ευρώ) καθώς και από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Κατά την Τέταρτη Γενικά Κτηματογράφησης θα κτηματογραφηθεί όλη η Κρήτη, όλη η Πελοπόννησος, όλη η Στερεά Ελλάδα, όλη η Ήπειρος κι ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και η Νησιωτική Ελλάδα

Οι πρώτες περιοχές θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014, τον επόμενο χρόνο οι υπόλοιπες και τέλος του 2016 η τρίτη φάση των κτηματογραφήσεων.

Πως θα κτηματογραφηθεί η Ήπειρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός για την Ήπειρο πρόκειται να προκηρυχθούν 2 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 47.521.012,68€ και θα αφορούν στις περιοχές:

Προϋπολογισμός Συμβάσεων

ΚΤ3-05 

ΗΠΕΙΡΟΥ/
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΡΤΑΣ

Α’ 

Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ / ΖΗΡΟΥ, ΠΑΡΓΑΣ                                  

4.119.224,16

Β΄ 

Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ /  ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΔΩΔΩΝΗΣ, ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΖΙΤΣΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΠΩΓΩΝΙΟΥ

9.994.388,62

Γ΄

Π.Ε. ΑΡΤΑΣ /  ΑΡΤΑΙΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ /
 ΠΡΕΒΕΖΗΣ

10.750.463,20

ΚΤ3-06 

ΗΠΕΙΡΟΥ /Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ& ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ/ Π.Ε  ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Α’ 

Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ /  ΣΟΥΛΙΟΥ, ΦΙΛΙΑΤΩΝ

3.386.846,72

Β΄ 

Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ / ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ, ΠΑΞΩΝ (ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ: ΓΑΙΟΥ (ΠΑΞΩΝ)*, ΛΑΚΚΑΣ, ΛΟΓΓΟΥ, ΜΑΓΑΖΙΩΝ
Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
/  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ /
(ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΔΟΥΛΩΝ, ΑΓΡΑΦΩΝ, ΑΓΡΟΥ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΑΔΩΝ, ΑΝΤΙΠΕΡΝΩΝ, ΑΡΚΑΔΑΔΩΝ, ΑΡΜΕΝΑΔΩΝ, ΑΥΛΙΩΤΩΝ, ΑΦΙΩΝΟΣ, ΒΑΛΑΝΕΙΟΥ, ΒΕΛΟΝΑΔΩΝ, ΔΑΦΝΗΣ, ΔΟΥΚΑΔΩΝ, ΔΡΟΣΑΤΟΥ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ, ΖΥΓΟΥ, ΘΙΝΑΛΙΟΥ, ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙΟΥ, ΚΑΒΒΑΔΑΔΩΝ, ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ, ΚΑΣΣΟΠΑΙΩΝ, ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΓΥΡΟΥ, ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ, ΚΡΗΝΗΣ, ΛΑΚΩΝΩΝ, ΜΑΓΟΥΛΑΔΩΝ, ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ, ΜΑΚΡΑΔΩΝ, ΜΕΣΑΡΙΑΣ, ΞΑΝΘΑΤΩΝ, ΟΘΩΝΩΝ, ΠΑΓΩΝ, ΠΕΡΟΥΛΑΔΩΝ, ΡΑΧΤΑΔΩΝ, ΣΓΟΥΡΑΔΩΝ, ΣΙΔΑΡΙΟΥ, ΣΠΑΡΤΥΛΑ, ΣΩΚΡΑΚΙΟΥ, ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΩΝ )

9.454.583,62

Γ΄

Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ  /  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ
(ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ :ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΩΝ ΔΕΚΑ, ΑΝΩ ΓΑΡΟΥΝΑΣ, ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ, ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΑΣ, ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ, ΑΦΡΑΣ, ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ, ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ, ΒΑΣΙΛΑΤΙΚΩΝ, ΒΑΤΟΥ, ΒΙΡΟΥ, ΒΙΤΑΛΑΔΩΝ, ΒΟΥΝΙΑΤΑΔΩΝ, ΓΑΡΔΕΛΑΔΩΝ, ΓΙΑΝΝΑΔΩΝ, ΕΒΡΟΠΟΥΛΩΝ, ΚΑΛΑΦΑΤΙΩΝΩΝ, ΚΑΜΑΡΑΣ, ΚΑΝΑΚΑΔΩΝ, ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ, ΚΑΤΩ ΓΑΡΟΥΝΑΣ, ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΙΟΥ, ΚΟΜΠΙΤΣΙΟΥ, ΚΟΥΡΑΜΑΔΩΝ, ΚΟΥΣΠΑΔΩΝ, ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ, ΛΙΑΠΑΔΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΟΥ, ΜΟΡΑΙΤΙΚΩΝ, ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΕΛΕΚΑ, ΠΕΝΤΑΤΙΟΥ, ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ, ΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΣΙΝΑΡΑΔΩΝ, ΣΚΡΙΠΕΡΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ, ΧΛΟΜΑΤΙΑΝΩΝ, ΧΛΟΜΟΥ) 

9.815.506,36