Στο… νήμα οι υποψηφιότητες στην Ήπειρο! ”Κλειδώνει” η ΝΔ… δυστοκία στο ΠΑΣΟΚ!

Γράφουν και σβήνουν ονόματα, τις τελευταίες ώρες στα κομματικά επιτελεία καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να κλείσουν τα ψηφοδέλτια.

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σοβαρές.

Στην πλέον δυσμενή θέση φαίνεται ότι βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς μία σειρά στελεχών προσχωρεί στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Σειρά στελεχών της παλιάς αλλά και της νέας γενιάς έχει απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο, με αποτέλεσμα πέραν της υποψηφιότητας του Μιχάλη Κασσή στα Γιάννενα και του Χρήστου Γκόγκα στην Άρτα να μην υπάρχει τίποτα άλλο βέβαιο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Θεσπρωτία αλλά και την Πρέβεζα, όπου μάλλον θα επιστρατευθούν λύσεις ανάγκης.

Στην Άρτα πέραν του νυν βουλευτή Χρήστου Γκόγκα υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο δικηγόρος Πάνος Καραγιώργος, ο δημόσιος υπάλληλος Δημήτρης Χαμπίπης και ο μηχανικός Ανδρέας Οικονόμου. Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα. Βολιδοσκοπείται η Βίκυ Βασιλάκη η οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει οριστικά.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανακύψει εμπλοκές της τελευταίας στιγμής τόσο στα Γιάννινα όσο και στη Θεσπρωτία. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα σχετίζεται με τις γυναικείες υποψηφιότητες.

Στο Νομό Ιωαννίνων κι ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών και πολλά «σβήσε- γράψε» φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε η εξάδα. Υποψήφιοι λοιπόν οι Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης, Γιάννης Καραμπίνας, Φίλιππος Σιάκας, Νατάσα Τύρου- Ούζα και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης.

Η έβδομη θέση μένει κενή κι αναζητείται επειγόντως γυναίκα.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στη Θεσπρωτία. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν εκδηλώσει ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κάτσιος, ο πρώην νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας ενώ ακούγονται τα ονόματα του δικηγόρου Μάκη Κιάμου και του αγροτοσυνδικαλιστή Παντελή Κίτσιου, ενώ το γυναικείο όνομα που συζητείται έιναι αυτό της Ευτυχίας Σκούρα.

Στο Νομό Πρέβεζας, η αποχώρηση του βουλευτή Δημήτρη Τσουμάνη, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα αλλά και αναταράξεις.

Μετά τις κρούσεις που έγιναν και τις αρνητικές απαντήσεις που υπήρξαν το όνομα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι αυτό του δικηγόρου Θωμά Πεπόνη.

Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Στέργιος Γιαννάκης. Φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιηθεί επίσης οι υποψηφιότητες του πρώην δημάρχου Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση και της Μαρίας Κατσικοβόρδου.

Ο Νομός Άρτας, είναι ο μοναδικός στην Ήπειρο, όπου έχει οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να αναμένονται ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Έτσι υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο βουλευτής Γιώργος Στύλιος. Επίσης παρών θα είναι ο πρώην βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ στο Νομό Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου και η δικηγόρος Εύη Καραμπίνα.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων, υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κλείσουν σήμερα οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι λίστες θα λάβουν τελική έγκριση από την κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Στις Νομαρχιακές Επιτροπές οι συζητήσεις είναι μαραθώνιες χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ομόφωνη απόφαση πάντως απέστειλε η Νομαρχιακή Θεσπρωτίας. Οι τέσσερις υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είναι:

Κάτσης Μάριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου
Οικονόμου Γεώργιος, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Δικηγόρος,

Παπαρούνας Παύλος, ταχυδρομικός υπάλληλος,

Τσακίρη Αστυρόπη, αγρότισσα.

Νωρίτερα τις υποψηφιότητές τους, αν και είχαν εγκριθεί από την Κουμονδούρου, απέσυραν:

– η κ. Χριστίνα Γκάνια, λόγω ασυμβίβαστου με την εργασία της και

– ο κ. Ανδρέας Νταής, ο οποίος σημείωσε πως ως Γραμματέας της ΝΕ, οφείλει να διαφυλάξει την ενότητα και παρ’ όλη την επιθυμία του να είναι υποψήφιος, όπως άλλωστε ήταν τουλάχιστον άλλες 6 φορές στο παρελθόν, θεωρεί πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, η απόφαση της ΝΕ έπρεπε να είναι ομόφωνη.

Έτσι παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του ώστε να διευκολύνει στην λήψη ομόφωνης απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Στο Νομό Πρέβεζας ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του βουλευτή Κώστα Μπάρκα όπως και στην Άρτα της βουλευτή Όλγας Γεροβασίλη.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα φαίνεται να κλείνει τα ψηφοδέλτιά του στα Γιάννινα και την Άρτα το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Μία πλειάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη γνωστοποιήσει τη στήριξή τους και είναι έτοιμα να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα…

Το Ποτάμι, φαίνεται ότι οριστικοποιεί το ψηφοδέλτιο στο Νομό Ιωαννίνων, όμως καταγράφονται κενά στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων των ΑΝΕΛ ενώ ήδη ανακοινώνονται σταδιακά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.