Στο “σφυρί” την Παρασκευή το εργοστάσιο Φιλιατών (FiliaCom)

Την Παρασκευή 28 Απριλίου θα βγει για τρίτη φορά στο “σφυρί” ένα βιομηχανικό ακίνητο με…μεγάλη ιστορία.

Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη doValue, στρέφεται κατά της «FiliaCom Εμπορική και Συμβουλευτική Α.Ε.» και αφορά ένα ακίνητο εργοστασιακής μονάδας κλωστοϋφαντουργίας, που βρίσκεται στη θέση «Τάκα» της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 12.984,88τ.μ. 

Η τιμή εκκίνησης είναι μειωμένη κατά 20%, στα 1.044.000 ευρώ, καθώς έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί.

Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του Στέλιου Αργυρού, πρώην Προέδρου του ΣΕΒ την περίοδο 1992-94, μετέπειτα ευρωβουλευτή και σήμερα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba. 

Ο ίδιος, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκκαθαριστής της εταιρείας FiliaCom Α.Ε.

Η οικογένεια Αργυρού δραστηριοποιείτο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας επί δεκαετίες (με τα Κλωστήρια Αττικής κ.ά.) και το 1992 εξαγόρασε από την ΕΤΒΑ την «Κλωστήρια Φιλιατών Α.Ε.», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Πειραϊκής-Πατραϊκής. 

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, στις 24 Αυγούστου 1995 τα Κλωστήρια Φιλιατών έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο 300 και πλέον εργαζόμενους οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα 15ετή δικαστικό αγώνα για να καταφέρουν τελικά να πάρουν τις – κουτσουρεμένες – αποζημιώσεις τους!

Το 2013 ανακοινώθηκε μια νέα… φιλόδοξη επένδυση (συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ) στις εγκαταστάσεις των Κλωστηρίων Φιλιατών. Για το βιομηχανικό ακίνητο στις Φιλιάτες είχε τεθεί ο στόχος να μετατραπεί “σε επιχειρηματικό πάρκο για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας”.

Κάπως έτσι προέκυψε η FiliaCom Α.Ε. με έμφαση «στη μόχλευση των κεφαλαίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο αυτό η Φίλια Περιβαλλοντικές Βιομηχανίες Α.Ε., με μονάδα ανακύκλωσης μπουκαλιών ΡΕΤ, και η FiliaSol Α.Ε. για τις ΑΠΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, με αιτούμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επίσης… 

Όμως η αναμενόμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν ήρθε, το σχέδιο… στράβωσε κι έτσι η Φίλια ΑΕ άρχισε τα… φέσια με αποτέλεσμα να φτάσει στο τωρινό σφυρί…

Άλλωστε ο κ. Αργυρός, ήδη από τα εγκαίνια της μονάδας είχε δείξει πως ήξερε πώς να το… σκάσει!