Στο ΦΕΚ η απόφαση για τα διόδια στο Δροσοχώρι… Κροκοδείλια δάκρυα από τους υπεύθυνους!

  FEK DIODIA2Κροκοδείλια δάκρυα, χύνουν τις τελευταίες μέρες, όλοι εκείνοι που στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα διόδια στο Δροσωχώρι “για την ανάπτυξη του Μετσόβου (!!!)” πριν μερικά χρόνια, φόρτωσαν την Ήπειρο τελικά με 3 σταθμούς διοδίων: Στην Τύρια, στο Δροσοχώρι και στο Μαλακάσι!
Και για να είμαστε ξεκάθαροι:
Ο αρχικός σχεδιασμός της Εγνατίας προέβλεπε έναν και μόνο έναν σταθμό διοδίων στην Ήπειρο: Αυτόν του Δροσοχωρίου, ο οποίος άλλωστε και κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το οδόστρωμα! Στη συνέχεια και λίγο πριν τη λειτουργία των διοδίων στην Εγνατία, οι πολιτικοί παράγοντες των Ιωαννίνων, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και με την αγαστή συνεργασία και ψήφο του τότε Προέδρου του ΤΕΕ κ. Ρεκατσίνα, ο οποίος διατελούσε και μέλος του ΔΣ της Εγνατίας και την ανοχή των Θεσπρωτών αιρετών οι οποίοι ουδέποτε αντέδρασαν, δέχθηκαν την κατασκευή 2 σταθμών διοδίων, στην Τύρια, δηλ. στα όρια Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων  και στο Μαλακάσι, δηλ. στα όρια Ιωαννίνων και Γρεβενών, με το επιχείρημα ότι τα διόδια στο Δροσωχώρι θα δυσχαιραίνουν τις μετακινήσεις των… Γιαννιωτών προς το… Μέτσοβο! Και έμειναν με την υπόσχεση ότι τα διόδια στο Δροσοχώρι δε θα λειτουργήσουν! Ουδείς τους βέβαια τα χρόνια που μεσολάβησαν μερίμνησε να αιτηθεί έστω το ξήλωμα του σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι!

Κενό γράμμα οι υποσχέσεις για τη μη λειτουργία του Δροσοχωρίου, κενό γράμμα και οι αντιδράσεις τους. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών προχώρησε ακάθεκτη στη χωροθέτηση και νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ανάμεσα στους σταθμούς αυτούς και το Δροσοχώρι.

Μάλιστα στην ίδια απόφαση προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου. Και δεν θα είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά ένα σημαντικό κόστος που θα καλούνται να καταβάλλουν οι Ηπειρώτες.

Βέβαια παρέχεται το δικαίωμα και για άμεση λειτουργία καθώς στην απόφαση αναφέρεται ρητώς ότι «η ισχύς αρχίζει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Κι έτσι η Ήπειρος είναι η μοναδική περιφέρεια απ’ όσες διέρχεται ο οδικός άξονας της Εγνατίας, στην οποία θα λειτουργούν – αντί για ένας όπως αρχικά προβλέπονταν – τρεις σταθμοί. Στην Τύρια, στο Δροσοχώρι και στο Μαλακάσι (Βενέτικο), αμέσως δηλαδή μετά την Παναγιά!

Το ύψος των διοδίων στο Δροσοχώρι προσδιορίζεται στα 2,70 ευρώ.

Η απόφαση αποτελεί μία κατάφωρη αδικία σε βάρος των Ηπειρωτών. FEK DIODIA1Τι κι αν φωνάζουμε τώρα ότι είναι είναι παράλογο σε ένα τμήμα δρόμου 123 χιλιομέτρων να λειτουργούν τρεις σταθμοί διοδίων… Να κοστίζουν δηλαδή πάνω από οκτώ ευρώ για τον Ηπειρώτη που θέλει να κινηθεί στην Ήπειρο και να αποτελούν ένα επιπλέον –όχι ευκαταφρόνητο κόστος- για όποιον θέλει να φτάσει στην περιοχή.

Το Μέτσοβο να ναι καλά!

Με πληροφορίες από: epiruspost.gr