Στο 50-50 η… μοιρασιά της χερσαίας ζώνης (+τοπογραφικά)

Η αποτύπωση της χερσαίας ζώνης που ΘΑ παραχωρηθεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Χωρίς τις αναμενόμενες… τυμπανοκρουσίες, έγινε η δημοσιοποίηση – με καθυστέρηση 9 ημερών – των χαρτών/τοπογραφικών διαγραμμάτων  που έφτασαν το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου στο Δήμο της Ηγουμενίτσας και αποτυπώνουν τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που ΘΑ εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΟΛΗΓ ΑΕ.

Η… μοιρασία γίνεται στο 50-50 με τα 1.066.696,56 τ.μ. που παραχωρήθηκαν στον Οργανισμό Λιμένος (τότε λιμενικό ταμείο) το 1968, να μοιράζονται σχεδόν εξ’ ημισίας σε Δήμο και Οργανισμό Λιμένος: Ο Οργανισμός Λιμένος θα έχει πλέον στη διαχείρισή του 549.589,33 τ.μ. στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 22.021,45 τ.μ. τα οποία εντάσσονται στη νέα χερσαία ζώνη και αφορούν σε προβλήτες και προσχώσεις που κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων.

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας περιέρχονται 539.128,68 τ.μ. στα οποία συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η παραλία του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου, το βόρειο τμήμα του Λιμένα – συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων του τέννις, πλην του χώρου που προορίζεται για την κατασκευή της Μαρίνας, η παραλιακή οδός της πόλης (μήπως και επιτέλους δούμε τροχονόμους να αστυνομεύουν την παραλιακή…).

Δεν συμπεριλαμβάνεται και παραμένει στον ιδιώτη το πάρκινγκ και το κτίριο του παλαιού τελωνείου. Για το μεν πάρκινγκ ο Δήμος ζητά να αποτυπώνεται στη σύμβαση παραχώρησης η ρητή δέσμευση ότι θα διατηρηθεί η δωρεάν χρήση του πάρκινγκ, παράλληλα με την υποχρέωση του επενδυτή να αναλάβει τη συντήρηση και την αναβάθμισή του μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης, ενώ για το κτίριο του παλιού τελωνείου, ζητείται η απόδοσή του στο Δήμο Ηγουμενίτσας, σύμφωνα και με την εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Αξιοποίησης Περιφερειακών Λιμένων.

Τα δύο αυτά «αγκάθια» φαίνεται πως απέτρεψαν το Δήμο Ηγουμενίτσας από πρόωρους πανηγυρισμούς, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για σχέδιο και φυσικά πρέπει πρώτα να γίνει νόμος του κράτους ώστε να αρθούν οι μεσίστιες σημαίες από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα σχέδια για την Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα, στα οποία, παραμένει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. έκταση σε απόσταση 6 μέτρων από τη θάλασσα, ενώ παραχωρείται στους Δήμους το πίσω μέρος της “μύτης” της Σαγιάδας, αλλά και η προβλήτα αριστερά της παραλίας της Πλαταριάς.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε συνέχεια της κοινοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ηγουμενίτσας των πρόσθετων τμημάτων της χερσαίας ζώνης που εξαιρούνται από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας:

«Το ΤΑΙΠΕΔ αποτύπωσε τα επιπλέον τμήματα που, σύμφωνα με την εγκεκριμένη γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής, είχαν ζητηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να μείνουν εκτός παραχώρησης και να δοθούν ή και να παραμείνουν στην τοπική κοινωνία.

Να θυμίσουμε ότι διατηρείται η δωρεάν χρήση του πάρκινγκ, παράλληλα με την υποχρέωση του επενδυτή να αναλάβει τη συντήρηση και την αναβάθμισή του μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης.

Δίνονται επίσης οι χώροι που είχαν ζητήσει οι δημοτικές αρχές για τα τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο της Πλαταριάς, των Συβότων και της Σαγιάδας.

Χάρη στις επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΗΓ ικανοποιείται επιτέλους ένα δίκαιο αίτημα που εκκρεμούσε για πολλά χρόνια.».

Τα σχετικά τοπογραφικά που αφορούν στη χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας μπορείτε να δείτε εδώ: