Στ. Καλογιάννης: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς ΥΠΟΜΕΔΙ για την Ιόνια οδό – Τραγική η κατάσταση στα δημόσια έργα

altΣυζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Σταύρος Καλογιάννης με θέμα τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας οδού. Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην απραξία της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεγάλων έργων και ειδικότερα της Ιόνιας οδού της οποίας τα εργοτάξια έχουν σταματήσει.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας, που με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά είχε ετοιμάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο για τους εξής λόγους:

– Είναι φθηνό το κόστος κατασκευής των έργων.

-Είναι φθηνό το κόστος δανεισμού και μάλιστα χωρίς κρατικές εγγυήσεις.

– Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων.

– Υλοποιούνται παραγωγικές επενδύσεις 8,5 δις ευρώ με ελάχιστη συμμετοχή από εθνικούς πόρους.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έργα που υλοποιούνται με αυτές τις συμβάσεις είναι πολύ μεγάλα. Ειδικότερα, για την Ιόνια οδό, η οποία αποτελεί έργο ζωής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Στην Ήπειρο δεν υπάρχουν εργοτάξια της Ιόνιας σε λειτουργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών είναι τεράστιες για τις καθυστερήσεις σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες. Για ένα μικρό διάστημα, στην αρχή, η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις ήταν ίσως μία δικαιολογία. ‘Όμως έχει περάσει πλέον 1 ½ χρόνος από τότε που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την Κυβέρνηση και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την απραξία του Υπουργείου.

Κανένα έργο δεν προχωρά, το τεχνικό και εργατικό προσωπικό οδηγείται στην ανεργία, κανένα χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων δεν τηρείται και το Υπουργείο αρκείται σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί δήθεν μείωσης των διοδίων στο μέλλον, δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Παρακαλώ να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εξής θέματα:

Ø      Σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου Υποδομών που οδήγησε τις κατασκευάστριες εταιρείες σε παύση των εργασιών από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα;

Ø      Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού, πότε θα το κάνει ώστε να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης και τι θα κάνει το Υπουργείο με τα διόδια στη σύμβαση της Ιόνιας;

Ο παριστάμενος Υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ κ. Μαγκριώτης επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις γνωστές δικαιολογίες περί καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, πράγμα που δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση, διότι όπως τόνισε ο Στ. Καλογιάννης: «Μην επικαλείσθε διαρκώς θέματα καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις. Εκτός κι αν το κάνετε εσκεμμένα, που δεν το πιστεύω αποδεχόμενος και προβάλλοντας το επιχείρημα των παραχωρησιούχων. Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση με συνεχείς επιτάξεις και παρεμβάσεις είχε παραδώσει υπερεπαρκείς χώρους για την αρχική ανάπτυξη των έργων. Όμως το υλοποιημένο από τους κατασκευαστές αντικείμενο είναι το μισό σε σχέση με την πρόοδο των απαλλοτριώσεων. Δεν έχει έρεισμα συνεπώς καμία τέτοια δικαιολογία».

Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Καλογιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σήμερα η κατάσταση στα δημόσια έργα είναι τραγική. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας οδηγείται σε αφανισμό και γι’ αυτό άλλωστε κατέρχεται σε πανελλήνια αποχή από τις δημοπρασίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Στο τμήμα Αντίρριο – Ιωάννινα της Ιόνιας οδού μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 30% των προβλεπόμενων συμβατικών εργασιών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 50% του προβλεπόμενου στη σύμβαση ποσοστού προόδου των εργασιών. Είναι δηλαδή εξαιρετικά αργή η πρόοδος του έργου.

Τι θα γίνει με τη χάραξη στην περιοχή της Παλιοβούνας; Επί 1 ½ χρόνο περιμένουμε να καταλήξει το Υπουργείο εάν θα τροποποιηθεί η χάραξη και με ποιόν τρόπο. Με τους ρυθμούς που ακολουθεί το Υπουργείο είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορούν τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης, και ειδικότερα η Ιόνια οδός, να ολοκληρωθούν μέσα στον συμβατικό τους χρόνο, δηλαδή το 2013. Θα χρειαστεί να τροποποιηθούν οι συμβάσεις.

Τι θα κάνει το Υπουργείο; Θα προχωρήσει και με ποιόν τρόπο; Να μας δώσει τα νέα χρονοδιαγράμματα.

Απευθυνόμενος, τέλος, στον Υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:

«Έχετε μπροστά σας τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση των τελευταίων δεκαετιών, ύψους 8,5 δις ευρώ, με ελάχιστη εθνική συμμετοχή, της τάξης του 12%. Αντί να ψάχνετε δήθεν επενδύσεις στα Εμιράτα, ασχοληθείτε επιτέλους με τις συμβάσεις παραχώρησης, με τα πολύτιμα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Καλογιάννη βρίσκεται αναρτημένη στο www.stavroskalogiannis.gr