Συζήτηση για τους μετανάστες: Κοινή παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα

Με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο, να υπαναχωρεί της άποψης που είχε εκφράσει λίγες μέρες νωρίτερα περί δημιουργίας «προσωρινού καταυλισμού μεταναστών» στην Ηγουμενίτσα και υπό την «πίεση» εκατοντάδων κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της πόλης, ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για τους μετανάστες.

 

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του τόνισε πως παρ’ όλο που είναι απαραίτητη η ανθρωπιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, κατανοεί πως η πρόταση για προσωρινό καταυλισμό δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού δεν υπάρχει η κοινωνική συναίνεση.

Επεσήμανε όμως ότι και για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί στην περιοχή κινητή ιατρική μονάδα, αλλά και να παρέχεται συσσίτιο στους μετανάστες. Πρότεινε δε να δημιουργηθεί επιτροπή από Δημοτικούς Συμβούλους και μέλη της επιτροπής αγώνα τον κατοίκων Λαδοχωρίου – Γραικοχωρίου, η οποία θα έχει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και θα προχωρήσει, αν χρειαστεί, στη διοργάνωση κινητοποιήσεων.

Την αντίθεσή του στην δημιουργία καταυλισμού, εξέφρασε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να νοιαστεί και για τους πολίτες του.

Την παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα έκανε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δήμας Δώρης, ο οποίος επεσήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει την κατάργηση της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 που υποχρεώνει τη χώρα μας να «εγκλωβίζει» τους μετανάστες. Τόνισε δε ότι το γεγονός πως υπάρχει πρόβλημα, δεν δικαιολογεί ρατσιστικές εκφράσεις και συμπεριφορές.

Τη λήψη άμεσων μέτρων και την απομάκρυνση των μεταναστών από την Ηγουμενίτσα ζήτησαν για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, αποτελούμενη από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, που θα προσδιορίσει τις μορφές των από δω και πέρα ενεργειών, ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτεία για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Μέχρι τότε οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η οργανωμένη ιατρική περίθαλψη και η παροχή συσσιτίου.