Συζήτηση για ΧΥΤΑ, ΤΕΙ, νοσοκομεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

perifereia

perifereiaΘέματα που αφορούν τους Χ.Υ.Τ.Α., το ΤΕΙ και τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τέθηκαν στην προ ημερησίας Διάταξης συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ειδικότερα για το θέμα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, αναφέρθηκε συνοπτικά στις  ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν όλους τους ΧΥΤΑ που λειτουργούν στην Ήπειρο. 

 «Θεωρώ πως οι ΧΥΤΑ Ελληνικού, Καρβουναρίου και Βλαχέρνας είναι εργαλεία χρήσιμα για το περιβάλλον», τόνισε ο Περιφερειάρχης που πρότεινε και έγινε αποδεκτό να επισκεφτούν στο επόμενο διάστημα οι περιφερειακοί σύμβουλοι τους ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου για να δουν από κοντά τη λειτουργία τους.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, (που συστήθηκε για το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στο Ελληνικό), είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Τέλος   αποφασίστηκε να γίνει αναλυτική συζήτηση για  τους  ΧΥΤΑ σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

 Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει αποστείλει επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία για τις ελλείψεις υλικών και γενικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Ηπείρου, καθώς και για εκείνα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ, με τη διακοπή της σίτισης των σπουδαστών και την αποκλεισμό από το μηχανογραφικό δελτίο τμημάτων του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν κατέστη δυνατή η επαναφορά του Τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής Άρτας.  Τα αιτήματα για ΤΕΙ – Νοσοκομεία,  όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, έχουν την ομόφωνη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.   Επίσης  εγκρίθηκε και η τροποποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2012. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η σχετική τροποποίηση περιλαμβάνει την παραγωγή διαφημιστικών αφισών της Περιφέρειας με τη συμμετοχή των τεσσάρων Ηπειρωτών αθλητών (των κωπηλατών Αλ. Τσιάβου, Γ. Τζιάλλα και Γ. Τσίλη και της αθλήτριας τζούντο Ι. Μπουκουβάλα) που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Αναβολή του θέματος για τα ταξί

Στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν συζητήθηκε τελικά  το  θέμα  του καθορισμού των εδρών – διοικητικών μονάδων ταξί στα όρια της Περιφέρειας σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 89 Ν. 4070/2012.  Η συζήτηση αναβλήθηκε – για επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.-  μετά από διευκρινιστικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με το οποίο η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αποφάσεων, που είχε οριστεί για τις 10 Ιουνίου 2012, «δεν είναι αποκλειστική, αφού δεν ορίζεται ως τέτοια από το νόμο».