Συμπαραστάτης του Πολίτη: Να γίνουν έλεγχοι σε παραλίες!

BRAXOS PREBEZA 14

Μετά από καταγγελίες που έγιναν στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου, απευθύνεται με έγγραφο προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πάργας, Πρέβεζας και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσπρωτίας και Πρέβεζας υπενθυμίζει τι ισχύει για τη χρήση των παραλιών.

«Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν και κάθε περίφραξη απαγορεύεται» τονίζεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο ενώ γίνεται σαφές πως «η μέγιστη παραχωρούμενη έκταση από τους Δήμους, δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της επιφάνειας, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από τη θάλασσα και ανάμεσά τους πρέπει να διατηρούν ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 μέτρων».

Τέλος σημειώνει πως, οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις καθώς και οι Κτηματικές Υπηρεσίες είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου.

Αναλυτικά αναφέρει: “Σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί της χώρας είναι κοινόχρηστα πράγματα και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους.

Κάθε χρόνο, το Υπουργείο Οικονομικών, παραχωρεί υπό όρους το δικαίωμα της απλής χρήσης αυτών στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν έναντι τιμήματος, σε ιδιώτες. Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν και κάθε περίφραξή τους απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται επίσης και η μίσθωση όλης της παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται μισθωτές.

Συγκεκριμένα η μέγιστη παραχωρούμενη έκταση από τους Δήμους, δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της επιφάνειας, θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από τη θάλασσα, ανάμεσά τους δε πρέπει να διατηρούν ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 μέτρων.

Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις που απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καθώς και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού.