Συνάντηση για την αναστολή λειτουργιάς της Δ.Ο.Υ. Κόνιτσας

P9190023

P9190023Τη διαβεβαίωση του προϊστάμενου της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, πως στην Κόνιτσα θα παραμείνει γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για φορολογικά ζητήματα, μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης στο Δήμαρχο Παναγιώτη Γαργάλα και στην αντιπροσωπεία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που τον επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (27/9/2012) στο γραφείο του.

Ο  Δήμαρχος Κόνιτσας συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέφθηκαν το Γενικό Γραμματέα και του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει από την 1η Οκτωβρίου στην αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. που λειτουργεί στην Κόνιτσα καθώς θεωρούν πως με την ενέργεια αυτή θα ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και υποβαθμίζεται η περιοχή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του, τους ενημέρωσε πως το πρωί της ίδιας μέρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησε το θέμα με τον προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών  κ. Χατζάκη από  τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση πως στην Κόνιτσα θα παραμείνει γραφείο εξυπηρέτησης με δύο υπαλλήλους σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων δημοτικών ενοτήτων της περιοχής.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

  1. 1)    Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος θα υποβάλλονται όλες ηλεκτρονικά μέσω του  συστήματος TAXIS το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το Νοέμβριο.
  2. 2)    Δεν θα ζητούνται πλέον πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας από τους φορολογούμενους καθώς θα τα παρέχουν απευθείας οι υπηρεσίες.
  3. 3)    Στις Εφορίες, και για ένα μεταβατικό διάστημα  θα πηγαίνει μόνο ο μη συνεπής φορολογούμενος, αυτός δηλαδή με ληξιπρόθεσμα χρέη. Στη συνέχεια και αυτός θα μπορεί να εξυπηρετείται μέσω τραπεζών (με την καταβολή  των βεβαιωμένων χρεών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή μηχανημάτων αυτόματης συναλλαγής).
  4. 4)    Ο έλεγχος των επιχειρήσεων γίνεται ήδη μόνο από τις κεντρικές Δ.Ο.Υ. στις έδρες των Νομών και έτσι οι περιφερειακές Δ.Ο.Υ. δεν έχουν αντικείμενο.
  5. 5)    Σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν αναλογικά τόσες Δ.Ο.Υ., όσες στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πλήρης εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος.
  6. 6)    Μέχρι τον Φεβρουάριο θα παραμείνουν στη χώρα περίπου 100 Δ.Ο.Υ. που στη συνέχεια θα γίνουν 80 από τις οποίες 20 θα λειτουργούν στην Αττική 8 στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες στην υπόλοιπη χώρα.
  7. 7)    Οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. που καταργούνται θα μεταφερθούν στις λειτουργούσες ,ανά περιοχή, υπηρεσίες.