ΣΥΝΑΝ(θηνά) και… χρυσαχείρα κίνει

Εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια του ΟΤΑ Θεσπρωτίας διεξάγονται την Τρίτη 18 Δεκέμβρη και ο… εκλογικός πυρετός έχει ξεπεράσει τα όρια, κι ειδικά από τη ΣΥΝΑΝ της περιοχής, που εξέδωσε αφίσα που σίγουρα δεν τιμά τον αντιφασιστικό και αγωνιστικό της προσανατολισμό, αν θέλει να λέει ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Και η απόδειξη στις δύο παρακάτω φωτογραφίες:

1) Η πρωτότυπη, αντιφασιστική, αντιναζιστική, με τη φιγούρα, από τα αριστερά, να πετά στον κάλαθο των αχρήστων τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί.

2) Η χαλκευμένη, με την ίδια φιγούρα, από τα δεξιά, να πετά στον κάλαθο των αχρήστων το πηλήκιο του κόκκινου στρατού, αναφορά που στρέφεται ευθέως κατά του προέδρου του Συλλόγου ΟΤΑ νομού Θεσπρωτίας, που είναι προσκείμενος στο ΠΑΜΕ.

Η προσπάθεια που γίνεται από τα μέλη της ΣΥΝΑΝ στους ΟΤΑ νομού Θεσπρωτίας είναι σαφής και έχει αναφορά στη «θεωρία των δύο άκρων».

Η ΔΑΣ – ΟΤΑ καταγγέλει:

Συνεδρίασε στις 5/12/2018 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ όχι όμως για να ασχοληθεί όπως φάνηκε με κάποιο από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το κλάδο άλλα για να αποφασίσει την αποστολή εξωδίκου στο Συνδικάτο ΟΤΑ Ν.Μαγνησίας για το ΄΄έγκλημα ΄΄ που έκανε να προσχωρήσει στη ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν από την συλλογική σύμβαση οι 400 περίπου συμβασιούχοι των δήμων στην Μαγνησία τους οποίους δεν εγγράφει ο σύλλογος που ανήκει στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η απόφαση για το εξώδικο πάρθηκε με τις ψήφους της Συνδικαλιστικής Ανατροπής και της ΔΑΚΕ αλλά την απόφαση αυτή χειροκρότησε και η ΑΣΚ-ΟΤΑ ως παρατηρητής της συνεδρίασης.

Τι και αν υπάρχει μια ίδια σύμβαση με της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχει υπογράψει η ΠΟΠ-ΟΤΑ.

Τι και αν στην συλλογική σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προσχωρήσει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Για τις συγκεκριμένες παρατάξεις το πρόβλημα τους είναι μόνο το Συνδικάτο ΟΤΑ και αυτό θέλουν να διώξουν δικαστικά πληρώνοντας για μια ακόμη φορά με τα λεφτά των εργαζομένων δικηγόρο για να στραφούν κατά άλλων εργαζομένων. Ουσιαστικά βάζουν πλάτη στη κυβέρνηση και στους δημάρχους να δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς Συλλογική Σύμβαση. 

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ-ΟΤΑ καταψήφισαν το εξώδικο και υπερασπίστηκαν ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μέσο προστασίας και όπλο όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και δεν χωράνε ιδιοκτησιακές λογικές καθώς και ότι τα σωματεία πρέπει να ανοίξουν τα καταστατικά τους γράφοντας όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η μονομέρεια στην επιθετικότητα των συγκεκριμένων παρατάξεων φάνηκε και στην εξέλιξη της συνεδρίασης όταν τους ζητήθηκε από τις δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ να καταγγελθεί αφίσα φασιστικού, αντιδημοκρατικού και αντικομμουνιστικού περιεχομένου που κυκλοφόρησε στην Θεσπρωτία για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αρνήθηκαν και η Συνδικαλιστική Ανατροπή και η ΔΑΚΕ να καταδικάσουν την αφίσα και τους διακινητές της με το πρόσχημα της επανεξέτασης του θέματος σε επόμενη εκτελεστική επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ-ΟΤΑ τόνισαν ότι έρπουσες φασιστικές αντιλήψεις πρέπει να καταδικάζονται άμεσα και αποφασιστικά ειδικά στην περίοδο που βρισκόμαστε όπου το αυγό του φιδιού έχει σκάσει. Δυστυχώς όμως ορισμένοι είτε γιατί φλερτάρουν με αυτές τις αντιλήψεις όπως η ΔΑΚΕ είτε γιατί προσδοκούν μικροπαραταξιακά εκλογικά οφέλη στα υπηρεσιακά συμβούλια όπως η Συνδικαλιστική Ανατροπή, τις υποθάλπουν.