Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών

ioadhmarxeio

Την υποβολή πρότασης για την ένταξη του έργου «αναπλάσεις- πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου, ενέκρινε κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού των πεζοδρομήσεων αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και μέσω των εναλλακτικών κινήσεων οδηγεί στο νέο εμπορικό κέντρο, το ιστορικό κέντρο και την παραλίμνιο.

Το δίκτυο αυτό θα δώσει πνοή και ενδιαφέρον στην κίνηση των πεζών, θα τονώσει την κίνηση της αγοράς και θα ενισχύσει την τουριστική ζώνη, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς.

Η πρόταση αφορά δύο περιοχές:

–         Τη νέα αγορά (Μιχαήλ Αγγέλου, Βλαχλείδη, Ζυγομάλλη, Γρηγορίου Σακκά, Οπλαρχηγού Πουτέτση)

–         Το ιστορικό κέντρο και την παλιά αγορά (Λόρδου Βύρωνος, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Κωλέττη κλπ).

Η σύνδεση των περιοχών αυτών γίνεται μέσω των οδών Μουλαιμίδη και Μπότσαρη που είναι ήδη πεζόδρομοι.

Σύμφωνα με την πρόταση, αναλυτικά θα πεζοδρομηθούν, στον πρώτο τομέα:

-Μιχαήλ Αγγέλου, συνέχεια της Κεντρικής Πλατείας και της Μελανίδη. Γίνεται ανάπλαση του δρόμου σε ήπιας κυκλοφορίας.

-Βλαχλείδη, γίνεται πεζοδρόμηση και μέσω της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζεται προς Μουλαιμίδη και Μπότσαρη.

-Οπλαρχηγού Πουτέτση, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη με την Βλαχλείδη.

-Γρηγορίου Σακκά, συνδέει την οδό Πυρσινέλλα με την Μιχαήλ Αγγέλου.

-Ζυγομάλλη, πεζόδρομος που συνδέει την Χαριλάου Τρικούπη και τη Γρηγορίου Σακκά με τον ήδη υπάρχοντα πεζόδρομο στην οδό Μελανίδη.

Στον δεύτερο τομέα:

-Η οδός Παπαδοπούλου, ως συνέχεια της Μπότσαρη και Μουλαιμίδη, που είναι ήδη πεζόδρομοι.

-Η οδός Παπάζογλου, κάθετη στην Παπαδοπούλου.

-Η οδός Αραβαντινού

-Η οδός Βύρωνος, ως συνέχεια της Παπάζογλου, ήδη πεζόδρομος, ο οποίος χρειάζεται ανακατασκευή και ενοποίηση με τους υπόλοιπους.

-Η οδός Κωλέττη, ως προέκταση της οδού Καπλάνη που είναι ήδη πεζόδρομος και κάθετος στην Παπάζογλου.

-Η οδός Κατσιμήτρου, απόληξη της Κωλέττη και περιμετρική οδός του κεντρικού δημαρχείου. Επίσης τα δύο «μπεζεστένια» στενά δρομάκια, κάθετοι στην οδό Βύρωνος, τα οποία θα ανακατασκευαστούν και θα ενοποιηθούν με το όλο δίκτυο.

-Η οδός Παλαιολόγου, κάθετη στην οδό Κωλέττη που καταλήγει προς την οδό Κρυστάλλη. Ανακατασκευάζεται επίσης το τμήμα του πεζοδρομίου μπροστά από το κεντρικό δημαρχείο και συνδέεται με την οδό Κατσιμήτρου.

-Η οδός Γούναρη, κάθετη στην Λεωφόρο Δωδώνης και στο πεζοδρόμιο της οδού Μουλαιμίδη.

-Το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Δωδώνης, από 28ης Οκτωβρίου μέχρι το κτίριο του Δημαρχείου. 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, όπως τόνισε ο πρόεδρός του Φίλιππας Τσουμάνης, είχε ζητήσει με έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση 101 συνολικά θέσεων. Το Υπουργείο ενέκρινε μόλις τριάντα. Οι εργαζόμενοι για τους παιδικούς σταθμούς θα προσληφθούν με σύμβαση διάρκειας έντεκα μηνών –όσο διαρκεί η σχολική χρονιά- και στα ΚΑΠΗ με σύμβαση διάρκειας οκτώ μηνών.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Ωσότου όμως συμβεί αυτό είναι απαραίτητο οι δομές να λειτουργήσουν. Και αυτό θα γίνει με την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τσουμάνης.

Στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, απάντησε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος θυμίζοντας πως η λειτουργία των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών στηρίζονταν σε συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει στο τέλος του 2010.

Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έκανε αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δομών.

«Η πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι γνωστή. Σε αυτό το καθεστώς απαντούμε με επανίδρυση του Δημαρχείου. Επανίδρυση με αρχές την ισοτιμία και τη διαφάνεια», τόνισε ο Δήμαρχος.

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο διαβιβάστηκε η πρόταση της εταιρίας «Σταθμός Αυτοκινήτων Ιωαννίνων ΑΕ» με την οποία γίνεται γνωστή η πρόθεσή της να ανοίξει διάλογος ώστε το υπόγειο πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας να περιέλθει στο Δήμο.

Η εταιρία προτείνει την εκτίμηση της αξίας του έργου από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών με κόστος που θα καλύψει η ίδια.

Η πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας να δίνει λευκή ψήφο και τις υπόλοιπες της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής σημείωσε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από το τίμημα που θα προκύψει. «Ο προσδιορισμός της τιμής θα είναι το πρώτο βήμα, ώστε εμείς να προσδιορίσουμε τα επόμενα» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.